Otroško kolo

7 razlogov, zakaj otroško kolo pomaga pri motoriki in razvoju otroka

Kolesarjenje je eden izredno priljubljenih načinov razgibavanja pri nas. Iz leto v leto se po Sloveniji vozi vedno več kolesarjev. Poleg tega, da ima redno kolesarjenje pozitivne učinke na zdravje je redno kolesarjenje izredno priporočljivo tudi za naše otroke. Vožnja z otroškim kolesom ni samo zabavna ampak je tudi odličen poligon za otrokov razvoj. Pa poglejmo nekaj dejstev zakaj bi vsak otrok moral kolesariti.

1.     Izboljšanje otrokove motorike

Motorični in senzorični razvoj otrok je bistvena podlaga za preostanek njihovega življenja. Redno kolesarjenje pomaga pri razvoju otrokovih motoričnih sposobnosti. Otrok se mora med vožnjo naučiti spretnosti vzdrževanja ravnotežja kolesa in telesa v stabilnem položaju. Ob tem morata sodelovati obe strani možganov ter center za ravnotežje. Pravočasen razvoj otrokovih motoričnih sposobnosti je izredno pomemben za kasnejše otrokove športne aktivnosti in tudi delo v življenju.

2.     Kolesarjenje vzpodbuja rast mišic

Med kolesarjenjem otroci ne uporabljajo le mišic nog ampak praktično večino mišic. Res ne toliko aktivno, a že samo po 10 minutah kolesarjenja je skoraj vsaka mišica v otrokovem telesu dobro preskrbljena s krvjo. Kolesarjenje krepi mišice nog, zadnjične mišice, trebušne mišice, mišice ramen ter hrbtne mišice. Zato je kolesarjenje idealen način razgibavanja za preprečevanje prevladujočega pomanjkanja vadbe in preprečevanje težav s hrbtom.

Kolesarjenje je odlična dejavnost, ki pomaga razviti držo, saj se aktivirajo spretnosti za ravnotežje in moč. Moč rok je potrebna tudi za oprijem krmila.

3.     Kolesarjenje je tek za možgane

Vsaka telesna dejavnost pozitivno vpliva na možgane vaših otrok. Razlog za to je zelo preprost: med telesno dejavnostjo je celotno telo vašega otroka, vključno z možgani, bolje oskrbljeno s krvjo in hranilnimi snovmi bogatimi s kisikom. To poveča sposobnost vašega otroka, da se osredotoči in kreativno razmišlja.

Kolesarjenje pa je še posebej priporočljivo, lahko bi rekli da je kolesarjenje neke vrste gnojilo za možgane. Kolesarjenje spodbuja proizvodnjo živčnih beljakovin ali tako imenovanih nevrotrofinov, ki se sproščajo v mišice in možgane. Te beljakovine zmanjšajo odmiranje obstoječih možganskih celic in spodbujajo nastanek novih. Prav tako pripomorejo k nastajanju novih živčnih povezav v možganih. Več je teh povezav. več je komunikacije med živčnimi celicami, boljše je delovanje možganov.

4.     Kolesarjenje pomeni naravo in svobodo

Ne glede na to kam se odpravite s kolesom je to za otroka na prevoz na daljše razdalje, kot jih doseže brez otroškega kolesa. Skoraj skozi celo leto je lahko otrokov zvest spremljevalec bodisi v mestnem parku, na kolesarskih stezah ali še najbolje v naravi. Kolo je tudi odlična izbira za raziskovanje vsega novega česar si vsak otrok želi. S kolesom bo več časa preživel zunaj, saj ima na razpolago vse svoj svet in zabavo. Počuti se svobodno in neodvisno.

5.     Kolesarjenje ga poveže z novimi prijatelji

Socialni stiki so pomembni za čustveni razvoj vaših otrok. Šport združuje ljudi in to velja za vse starosti. Otroci, ki se s prijatelji pogumno poženejo novim dogodivščinam nasproti hitreje vzpostavijo vez z ostalimi.

6.     Kolesarjenje izostri otrokove čute

Kolesarjenje stimulira vašega otroka, da na igriv način kombinira različne motorične sposobnosti, kot so obračanje pedal, občutek za ravnotežje, občutek za krmiljenje, ogledovanje okolice, orientacijo in reakcije ob različnih situacijah. Otroci poleg tega zaznavajo svet in dogajanje okoli njih z različnimi čutili, vse skupaj pa morajo možgani obdelati. Otroški možgani tako istočasno prejemajo mnogo podatkov o okolici, obenem pa morajo še skrbeti za varno vožnjo. S tem se delovanje možganov ob igri stimulira in tudi izboljša.

7.     Kolesarjenje ne obremenjuje sklepov

Kolesarjenje je ena tistih rekreacij, ki zelo malo obremenjuje sklepe. Otroško kolo prevzame praktično vso težo telesa, vložena energija pa se pretvori v gibanje. Obenem pa krožno gibanje in napor požene kri po žilah, izboljša prekrvavitev, boljšo oskrbo telesa in sklepov s hranili in izboljša splošno počutje.

Sedaj veste, da praktično ni razloga, da ne bi z otrokom sedli na kolo in se pognali v nove dogodivščine in istočasno še poskrbeli za svoje zdravje in otrokov razvoj.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

8 varnostnih nasvetov za potovanje z vašim malčkom