Ali psi lahko jedo jagode

Ali psi lahko jedo jagode?

Pasja prehrana in jagode

Nič ni tako dobro, kot sezona jagod. Sveže sočne jagode so za vas zdrav prigrizek, ampak ali so zdrav prigrizek tudi za vašega ljubljenčka? Ljudje in psi imamo različne prehranske potrebe, v nadaljevanju si preberite, ali so jagode varna poslastica za vašega ljubljenčka.

Vedno bodite pozorni da je pasja prehrana vašega psa zdrava in uravnotežena.

Ali psi lahko jedo jagode?

Odgovor je DA, jagode so dobre hrana za pse, ampak velikost porcij naj ostaja majhna. Priboljški s katerimi hranite svojega psa, ne bi smeli predstavljati več kot 10% njihovih kalorij na dan. Pomembno pa je tudi, da ne uporabljate jagod v pločevinkah, saj vsebujejo razne dodatke.

Jagode ljudje radi uživamo, ker so sladke. A sladko pomeni sladkor. Veliko sladkorja, čeprav v sadju pa za pse ni koristno. To je še en razlog, da psu jagode dajete v zmernih količinah.

Jagode imajo nekatere značilnosti in hranila, ki so lahko dobra za vašega psa. Vsebujejo namreč vlakna, vitamin C, encim za beljenje zob in visoko vsebnost vode. Znano je namreč, da jagode (in nekatero drugo jagodičevje) vsebujejo naravne spojine, ki v telesu delujejo kot antioksidanti. Raziskave kažejo, da so koristne za ljudi in nekatere druge živali.

Kako najbolje pripraviti jagode za vašega ljubljenčka?

Jagode za psa najprej operite in očistite, tako kot bi jih zase. Pranje jagod izpere umazanije in kemikalije.

Upoštevajte, da lahko vsaka pasja hrana pripelje do zadušitve, tudi jagode. Torej po pranju, odrežite stebla. Če je vaš pes manjši, jagode narežite na manjše koščke ali jih pretlačite v pire. Za večje pse jih prerežite na polovico ali jagode postrezite cele.

Kako naj psa seznanim z jagodami?

Nekateri psi morda ne vedo, kaj storiti z jagodami. Lahko jih poskusite hraniti kot z zamrznjenimi dobrotami. Ne glede na način, ki ga boste izbrali, začnite počasi. Poskusite postopoma, da vidite reakcijo vašega ljubljenčka. Če so mu všeč, jih lahko poskusite dati na njegovo običajno pasjo hrano.

Če boste jagode k prehrani dodajali postopamo, boste lahko takoj opazili ali povzročajo težave. V primeru želodčnih težav pokličite veterinarja.

Ali lahko psa hranim z jagodami v pločevinkah?

Absolutno NE. Psa ne hranite s sadjem, ki je bilo sladkano ali pakirano v sirupu. To sadju doda presežek sladkorja in kalorij. Poleg tega lahko jagode v konzervah in sirupih vsebujejo razne dodatke in umestna sladila, ki pa so za vašega psa nevarne.

Je za psa varno tudi ostalo jagodičevje?

JA! Borovnice, maline, robide in brusnice so varne možnosti za pse. Čeprav so brusnice lahko grenke, na splošno pa psi ne marajo grenkega okusa.

Ni pa vse jagodičevje varno za vašega psa. Brinove jagode ali jagode s koščicami so lahko nevarne zanje. Vedno bodite previdni in raziščite novo hrano, preden jo date vašemu ljubljenčku.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Potrebna oprema za začetek akvaristike z morsko vodo

HLADNO STISKANA HRANA ZA PSE

Hladno stiskana hrana za pse

Kakovostna hrana za pse