Klimatske naprave

Ali so novejše klimatske naprave še vedno glasne?

Na klimatske naprave je pred leti letelo nekaj najbolj očitnih kritik. Da porabijo preveč električnega toka, da so drage in preveč glasne. Danes že vemo, da so moderne naprave precej bolj varčne z energijo. Prav tako niso drage, saj si jih lahko privošči že praktično vsako gospodinjstvo.

Kaj pa očitek o glasnem delovanju klimatske naprave? Res je, nekoč so bile te naprave res moteče glasne, a danes temu vendarle ni več tako. Tehnologija napreduje iz leta v leto, ponuja na voljo nove materiale in skrbi za izboljšave. Tako lahko danes brez dvoma trdimo, da je njihovo delovanje postalo izjemno prijetno in tiho.

Kdaj klimatska naprava ropota?

Stare klime so ponujale kar pester nabor zvokov. Ti pa so se le še ojačali, ko je bila naprava enkrat nekoliko iztrošena ali pa slabo servisirana. Danes moderni materiali poskrbijo za daljšo življenjsko dobo, tehnologija pa za tišje delovanje. Ropot, kakršnega smo bili nekoč vajeni je bil posledica skupka premikajočih se delov.

Zaznali smo zvok delovanja servo motorjev, premikanje loput, brnenje ventilatorja in pretakanje zraka skozi napravo. Medtem je tehnologija tako močno napredovala, da so vsi sestavni deli klimatske naprave postali manjši in tišji. Tako danes v prostoru ne boste več slišali praktično ničesar.

Kako glasno napravo smo kupili?

Da boste že pred nakupom vedeli za kako glasno klimo se boste odločili, je dobro preveriti podatek o njeni glasnosti. Tega boste navadno zasledili na nalepki kjer je v decibelih navedena glasnost naprave med delovanjem. Navadno se te številke vrtijo nekje med 20 in 60db. Pa za primerjavo povejmo, da lahko celo v zaprtem in mirnem prostoru namerimo cca 30db.

In zakaj je glasnost tako zelo pomembna? Vsekakor zato, ker si ne želite da bi med gledanjem filma tuhtali kaj govorijo. Ali pa bi se v pisarni hudovali zato, ker ne slišite niti lastnih misli. Hrup močno vpliva na človekovo počutje in povzroča stres. Moderne klimatske naprave so k sreči precej tihe.

Zakaj so nekatere klime glasnejše?

Če se sprašujete zakaj vendarle takšna odstopanja pri glasnosti omenjenih naprav, povejmo sledeče. Klima bo glasna kadar jo bomo gnali do skrajnih moči. To pomeni, da je morda prešibka za prostor kjer se nahaja. Klimatske naprave z ustreznim krmilnim sistemom in dovolj moči zagotovijo tišje delovanje.

Te namreč delujejo le s takšno močjo in toliko časa, kot je to potrebno. Avtomatika torej zelo pomaga. Na glasnost pa vpliva tudi vrsta klime ki jo uporabljamo. Če govorimo o zunanji, je jasno, da bo hrup v prostoru precej manjši, saj bomo slišali le premikanje loput in pretok zraka.

Pozor pred montažo

Preden se odločite za nakup klimatske naprave, se vsekakor posvetujte tudi o tem kam jo boste vgradili. Svetovalec vam bo v tem primeru, glede na prostor kjer jo želite, svetoval najustreznejši položaj. Bo to pri tleh ali pod stropom?

In pri vsem skupaj ne gre zgolj za hrup, pač pa tudi za to kam bo naprava pihala zrak. Verjetno si ne želite, da vam hladen zrak ves čas priteka v okolico glave, oziroma položaja kjer se večino časa nahajate.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Ogrevanje na klimatsko napravo

Klimatske naprave

Prezračevanje vašega doma

Klimatska naprava