Kako izbrati pravo vrtno pohištvo?

Kako izbrati pravo vrtno pohištvo?

Pri toliko različnih možnostih – lesenih ali kovinskih, obsežnih ali kompaktnih, z blazinami ali brez – je težko vedeti, kje začeti. Tukaj je tisto, kar svetujejo strokovnjaki.

Ko sije sonce in imate zunaj lep prostor, ga ni lepšega kot preživeti dolge, lene dni zunaj, vpijati toploto in obedovati na prostem. Vse to bo še boljše, če izberete pravo vrtno pohištvo.

Zunanji prostor je res podaljšek vašega notranjega prostora, zato gledamo na dekoracijo kot na sobo. Zbiranje pohištva vključuje več kot le naključno izbiranje kosov v trgovini ali na spletu. Najprej potrebujete načrt – ki zahteva premišljene ugotovitve, kako boste uporabljali prostor in kako ga boste vzdrževali.

Naredite načrt

Preden kupite karkoli, je pomembno razmisliti o svoji večji viziji zunanjega prostora.

Če imate na voljo velik zunanji prostor, je meja samo vaša domišljija – jedilnica z mizo in stoli, prostor za druženje na kavču, ležalniki in klubska mizica ter prostor za sončenje, ki je opremljen z ležalniki.

Če nimate toliko prostora – na primer na urbani terasi – se odločite, kateri od teh dejavnikov vam največ pomeni. Če radi kuhate in se zabavate, se osredotočite na to, da svoj zunanji prostor spremenite v destinacijo za obroke z jedilno mizo in stoli. Če se raje sproščate z družino in prijatelji, pozabite na jedilno mizo in ustvarite dnevno sobo na prostem s kavči.

Spoznajte se z materiali

Na voljo je široka paleta trpežnih materialov najrazličnejših vzorcev, modelov in barv.

Če želite, da bi vaše vrtno pohištvo v prihodnjih letih izgledalo povsem novo, je dobra izbira materiala prašno barvano jeklo ali aluminij, nerjaveče jeklo in plastika, ki je odporna na ultravijolično svetlobo. Toda tuti ti materiali se lahko spremenijo, če so izpostavljeni na dolgi rok; nekaj bledenja, madežev ali korozije ni nenavadno.

Drugi pristop je nakup kosov iz lesa, ki so trpežni, vendar bodo morda sčasoma prepereli, zato poskrbite za redno vzdrževanje. Lahko pa izberete tudi kovino, kot je medenina.

Razmislite o blazinah

Ena najpomembnejših odločitev, ki jih boste sprejeli pri nakupovanju vrtnega pohištva je, ali boste imeli blazine, ki dodajo udobje, vendar lahko povzročajo izzive pri vzdrževanju, saj se lahko umažejo ali zmočijo.

Da se uprete bledenju blazin, poiščite tkanine iz akrila. Za blazine, ki po dežju ne bodo več dni razmočene, poiščite vložke, ki vsebujejo hitro sušečo peno, ki omogoča, da voda hitro prehaja skozi.

Kaj pa shranjevanje?

Veliko vrtnega pohištva je mogoče imeti zunaj skozi vse leto, še posebej, če je dovolj masivno in težko, da mu nevihte nič ne morejo. Blazine pa so druga zgodba.

Da bi blazine trajale čim dlje – in bi radi zagotovili, da bodo suhe, ko jih želite uporabljati – številni priporočajo, da jih shranite, ko niso v uporabi ali pa primerno zaščito z različnimi prevlekami.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

10 nasvetov s katerimi bo vaša dnevna soba res izstopala