Klimatske naprave

Kako se bolje seznaniti s svojo klimo – 2. del

Napotki

Poznavanja klimatskih naprav ni nikoli dovolj. Tu je nekaj nasvetov in navodil, kako lahko vzdržujete svojo klimo, hkrati pa veste, kako ponekod varčevati in vzdrževati dolgo življenjsko dobo svoje klimatske naprave.

 

Preglejte termostat!

To je morda najlažja naloga za vzdrževanje klimatske naprave. Samo preverite, ali termostat deluje pravilno in ohranja vaš dom na pravi temperaturi.

Če imate starejši, mehanski termostat, razmislite o nadgradnji na pametni, programabilni model, kot je pametni termostat Gold 824 ameriškega standarda HVAC.

Pametni termostat vam omogoča, da nastavite višjo temperaturo, ko ni nikogar doma; ne izklopi klimatske naprave. In lahko hišo ohladi približno 30 minut, preden ljudje zvečer pridejo domov.

S tem vas bo vedno čakal prijeten dom. In prihranili boste energijo in denar, če ne boste imeli klimatske naprave, ko ni nikogar.

Želite resnično povečati prihranek? Pridobite si pameten termostat, ki nadzira in poroča o vaši porabi energije. Nato nastavite dnevne urnike za hlajenje doma, preizkusite rezultate in prihranite v prihranku!

 

Kako povečati energetsko učinkovitost?

Tesnjenje puščajočih kanalov je morda največja stvar, ki jo lahko naredite za izboljšanje učinkovitosti, vendar vam bodo pomagale tudi številne že omenjene težave: zamenjajte umazane filtre, ohranite pravilno polnjenje in pretok zraka, očistite tuljave.

Prepričati se je treba tudi, da zunanja (kondenzatorska) enota ni tako skrita pred očmi, da je njen pretok zraka blokiran ali da je listje ali druge snovi ne zamašijo.

 

Zmanjšajte obremenitev

Klimatsko napravo lahko izboljšate tako, da zmanjšate velikost dela, ki ga mora opraviti. To lahko storite tako, da izboljšate stavbo ali zmanjšate notranje ustvarjene obremenitve, s katerimi se mora spoprijeti vaša klimatska naprava.

Izboljšanje “ovoja” stavbe vključuje stvari, kot so povečanje stopnje izolacije ali senčenje oken ali zmanjšanje uhajanja zraka. Takšne izboljšave bodo zmanjšale porabo energije za ogrevanje in hlajenje, vendar bodo morda zahtevale veliko časa ali naložb. Pri postavljanju nove strehe ali novih oken je običajno stroškovno učinkovita uporaba visoko učinkovitih izdelkov. Na primer, “kul” strešna kritina lahko čez leto prihrani pol tone hlajenja in veliko energije.

Zmanjšanje notranjih obremenitev je lahko preprostejše. Izklopite nepotrebne električne naprave, luči in opremo. Uporabo naprave (na primer pralnih in sušilnih strojev) prestavite na hladnejši čas dneva. Za odvajanje toplote in vlage iz kuhinj in kopalnic uporabite lokalne izpušne ventilatorje.

V nekaterih podnebjih lahko druge tehnike uporabimo za zmanjšanje obremenitve klimatske naprave. V suhem podnebju lahko izhlapevajoči zračni pogoji (sodobna različica tistega, kar so nekoč imenovali »hladilniki močvirja«) zagotavljajo znatno hlajenje. V podnebjih z velikimi temperaturnimi nihanji, kot je vroče in suho podnebje, lahko obremenitev zmanjšate tako, da vnesete velike količine hladnega zunanjega zraka. Takšni sistemi se lahko imenujejo “nočno hlajenje”, “prezračevalno hlajenje” ali “stanovanjski ekonomajzerji”.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Pogoste težave s klimatsko napravo

Toplotne črpalke