Makita

Vrtalni stroji, žage, rezalniki, brusilniki in še mnogo več orodij je tako vsestranskih, da se je težko spomniti časa, ko ste morali svoje delo omejiti na mesta, ki so na dosegu električnih kablov in vtičnic.

Makitini začetki

Makita je bila ustanovljena leta 1915 na Japonskem. Vse skupaj se je začelo kot delavnica, ki je popravljala električno razsvetljavo, motorje in transformatorje. Podjetje Makita je začelo izvažati generatorje v Rusijo v tridesetih letih prejšnjega stoletja, med drugo svetovno vojno pa se je preselilo v manjše mesto Anjō, da bi se izognilo zračnim napadom.

Pomemben mejnik je Makite je bil leta 1958 z razvojem prenosnega električnega skobeljnika. Uspeh tega izdelka na mednarodnih trgih, zlasti izvoz v Avstralijo, je popeljal Makito do preoblikovanja v podjetje za električna orodja.

Prvi polnilni vrtalnik

Leta 1969 je Makita ustvarjala svojo bogato zgodovino z obsežnimi posledicami za električna orodja. Čeprav polnilni vrtalnik 6500D ni bil brezžičen, je bil kabel pritrjen na baterijo, ki ga je napajala. To je pomenilo, da uporabnik ni rabil biti blizu električne vtičnice. Pravi korak naprej za orodja na baterijo.

Mednarodni uspehi

Uspeh 6500D je pomenil, da je Makita v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja razširila svojo ponudbo električnih orodij po vsem svetu.

Ni-Cad akumulatorska električna orodja in nadaljnja razširitev

Leta 1978 je Makita izdelala svoj prvi baterijski vrtalnik z uporabo nikelj-kadmijeve baterije za ponovno polnjene, nameščene v ročaju. 6010D v svojem značilnem zelenem oblikovanem plastičnem ohišju je v osemdesetih letih postal povsod prisoten na delovnih mestih. Pridružila pa so se mu tudi druga brezžična električna orodja. Dejanski so bili njihovi baterijski vrtalniki za mnoge bistveni in Makita je za nekaj časa postala splošno ime za te vrste električnega orodja.

V zgodnjih osemdesetih je Makita predstavila zračni kompresor in pištolo za žeblje ter nadaljevala svojo globalno širitev, ter dejansko začela s proizvodnjo električnih orodij.

Leta 2015 je podjetje Makita praznovalo že 100 obletnico!

Makitin dolgoročni cilj temelji na politiki upravljanja/politiki kakovosti.

Prizadevajo si, da bi se razvili v “proizvajalca brezžičnih izdelkov”, ki ne vključuje le električnih orodij, ampak tudi zunanjo električno opremo. Akumulatorski izdelki imajo prednosti, ki izboljšujejo varnost strank, udobje ter zmanjšujejo izpušne pline, hrup in porabo goriva. Makita išče možnosti za izdelavo različnih izdelkov brezžične z litij-ionskimi baterijami z uporabo svojih vodilnih tehnologij polnjenja/praznjenja baterij in tehnologij motorjev, ter tako prispeva k reševanju okoljskih in drugih vprašanj.

Odločeni so, da ostanejo korporacija, ki jo družba potrebuje še dolgo v prihodnosti. Stremijo k brezžičnim izdelkom in pomagajo pri reševanju družbenih vprašanj.