mucka

Mucka

MLADA MUCA V NAŠEM DOMU – 2. del

KAKO IZBRATI PRIMERNO HRANO? KAJ PA LEŽIŠČE?

Najbrž je eno prvih vprašanj, ki si jih zastavijo novi skrbniki muc povezano s hrano. Kaj je boljše, mokra ali suha hrana? Kako izberem kvalitetno? Kaj pa posode?

Posoda za hrano naj ima nizke robove

Posodo postavite čim dlje od stranišča, ker v naravi velike mačke nikoli ne jejo na istem mestu kjer gredo na WC. Ko izbirate posodo za malega mucka se obrnete na specializirano trgovino za male živali, saj boste le tam boste našli primerno posodo z nizkimi robovi, da ne bo ovirala brčic vašega malega lepotca.

Kje najdemo kvalitetno hrano za mucka?

Zdaj pa še najpomembnejše; kaj bo naš mucek jedel? Prehrana ima velik pomen za zdravje vašega mucka. Hrana od mize ni primerna, razne industrijsko pripravljene hrane iz večjih trgovskih centrov pa so preslane in vsebujejo premalo mesa. Zato vam resnično svetujemo, da se za nasvet obrnete na trgovino za male živali, še najboljše je, če je v sklopu veterine.

Mačke so striktno mesojede

Muce so mesojede in hrana s katero jih hranimo mora imeti visok odstotek beljakovin. Primerni sta tako suha kot mokra hrana, v kolikor sta kvalitetni. Navadno se priporoča kombinacijo obeh. Suha hrana pomaga pri skrbi za zobe, mokra pa pomembno pripomore k vnosu vode. Za mačke je namreč značilno, da velikokrat premalo pijejo.

Pomembno je da je hrana prilagojena muckom v različnih življenjskih obdobjih. Naj ne vsebuje žitaric in umetnih barvil. Vsebuje naj naravni taurin in karnitin, ki pomagata pri ohranjanju zdravega srca in jeter. Uravnoteženo razmerje med vlakninami in ogljikovimi hidrati poskrbi za zdrava prebavila in urejeno prebavo. Nizka vsebnost magnezija v hrani pa pomaga pri zdravju ledvic.

Ležišče za mucka naj bo mehko in udobno

Verjetno vas bodo otroci vprašali; kje pa bo spal naš mali muc? Največkrat si mucki sami izberejo prostor za spanje. Vendar  pa imajo v trgovinah za male živali izkušnje kakšna ležišča imajo mucki radi. Predvsem gre za udobna, topla ležišča. Največkrat okrogle oblike z robom, da se lahko mucek varno zvije vanj. Zelo priporočljivo je tudi da so ležišča enostavna za čiščenje.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Potrebna oprema za začetek akvaristike z morsko vodo

HLADNO STISKANA HRANA ZA PSE

Hladno stiskana hrana za pse

Kakovostna hrana za pse