Najboljši vodnik za dekorativni kamen

Najboljši vodnik za dekorativni kamen

Trate so postale manj priljubljene, kot so bile nekoč. Dandanes se oblikovalski, arhitektni in potrošniški trendi premikajo k učinkovitejšim rešitvam, ki so okolju prijazne in dodajo privlačnost okolici vašega doma.

Kako uporabiti različne kamne v projektu urejanje okolice

Okrasni kamni za urejanje okolice so na voljo v veliko več barvah in slogih kot jih morda poznate. Za urejanje okolice lahko uporabite dekorativne kamne, da ustvarite presenetljivo topel in udoben videz, uporabite naturalističen pristop ali pa elegantnejše materiale za sodoben in minimalističen slog.

Dvorišča, potke in robniki

Obstaja veliko načinov za vključitev okrasnega kamna v različne poti, ki jih imate okoli hiše: lep gramoz ali rečni kamni so odlična možnost, ki bo pritegnila vse vaše čute in ustvarila prijeten videz. Še ena odlična ideja so tlakovci naravnega videza, ki bodo vodili vaše korake po vrtu.

Izpostavljena umazanija je nagnjena k večji rasti plevela. Te robove prekrijte z naravnim kamnom ali prodnikom za lep urejen videz, ki bo po najboljših močeh predstavljal vaše rastline.

Zemlja, erozija in zastirka

Vrtnarji stare šole pogosto povezujejo »zastirko« z lesnimi sekanci ali drugim organskim materialom. Ni pa nujno, da je zastirka ekološkega izvora. Vse, kar je mogoče uporabiti za pokrivanje tal za zaščito pred erozijo, obvladovanje plevela in uravnavanje temperature, se lahko šteje kot zastirko.

Uporaba kamnov kot zastirke ima veliko prednosti in trajnost je ena izmed njih: medtem, ko je treba zastirko iz lesnih sekancev zamenjati dvakrat letno, skale in dekorativni kamni ne potrebujejo zamenjave in se ne bodo razbarvali ali spremenili videza. Če pričakujete, da bo zastirka obogatila tudi vašo zemljo, ne pozabite nekoliko povečati urnika gnojenja, da nadomestite spremembo. Vaše rastline bodo prav tako presrečne in brez plevela.

Vrtovi in ribniki

Trava je čudovita talna obloga, vendar zna biti tudi draga in zahteva veliko vzdrževanja. Pomislit ena številne čudovite možnosti, ki jih ponujajo dekorativni kamni za urejanje krajine: prodniki so lahko odlično platno, na katerem lahko predstavite svojo zbirko agav in puščavskih rastlin, sekana skala v različnih barvah pa je odlična, da ustvarite rožni vrt ali sadno drevje – praktično karkoli na kar ste ponosni na svojem vrtu.

Dekoracija

Okrasni kamni za urejanje okolice lahko služijo najrazličnejšim namenom – ne podcenjujmo njihove lepote! Skale in kamni so lahko samostojni ali pa prispevajo k lepoti vašega vrta, poudarijo vaše lepe rastline in prinesejo svetlobo v temne kotičke.