kmetijska mehanizacija - Osnovna dejstva o kmetijski mehanizaciji

Osnovna dejstva o kmetijski mehanizaciji

Ste si kdaj predstavljali, kako se pridelujejo žita, ki jih kuhamo kot hrano v naših kuhinjah? Ni tako enostavno, ko se morda zdi. V celoten proces je namreč vključenih veliko število kmetijske mehanizacije (kmetijskih strojev in opreme). Stroji in oprema se razlikujejo glede na proces in okolje, v katerem se uporabljajo za pridelavo pridelkov.

Industrijska revolucija je povzročila razvoj večine teh različnih kmetijskih strojev. Desetletja nazaj so ljudje uporabljali tradicionalne ročne metode kmetovanja, preden so bili izumljeni ti stroji.

Oglejmo si na kratko različne vrste strojev, ki se uporabljajo v procesu kmetovanja:

Namakanje

Uporabljajo se različni načini namakanja. Za namakanje se običajno uporabljajo črpalke, cevi in škropilnice. Za namene namakanja so na voljo tudi škropilne črpalke. Pri gojenju na majhnih zemljiščih pa se običajno uporabljajo zalivalke.

Traktorji

Največji od vseh kmetijskih strojev so traktorji. Običajno se uporabljajo za vlečenje težkih predmetov in priključkov. Običajno se za namene upravljanja zemljišč uporabljajo kompaktni traktorji. Manjše vrste traktorjev, kot so vrtni traktorji, se uporabljajo za gnojenje, pa tudi za obrezovanje in košnjo trave.

Sejalnice

Traktorji običajno vlečejo te sejalnice. Namen sejalnice je sajenje semen zelenjave in zrn. Vrtalniki izkopljejo luknje za semena in jih nato prekrijejo z zemljo. Sprva so se semena metala ročno in mnoga od njih niso preveč dobro obrodila. Toda ta način je zagotovil, da vsa semena obrodijo pridelke.

Kombajn

V starih časih so kombajne največkrat nosili konji. Danes pa je kombajn povezan s traktorjem. Čiščenje, obiranje in spravljanje so glavne funkcije kombajna.

Plugi

To je še ena vrsta kmetijske opreme, ki se uporablja za pripravo rodovitnih tal za obdelovanje. Uporablja se tudi za mešanje površinskih ostankov in zemlje, ki delujejo kot gnoj za pridelke.

Kmetijstvo je resen poklic

Če želite sprejeti kmetijstvo kot resen poklic, lahko oblikujete poslovni scenarij, ki vključuje vse kar spada pod pojem kmetijstvo. Posel lahko pokriva vse, od pridelave poljščin do prodaje kmetijskih strojev ali opreme.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Ecoraster talne rešetke – široka uporaba

Talne Rešetke