pes

Pes

Preženimo dolgčas

V današnjem času nam je dobrobit naših štirinožnih prijateljev še kako pomembna. Postali so družinski člani in ljudje se začenjamo zavedati njihovih čustev in razpoloženj.

Zato je pomembno, da poskrbimo za njihovo zabavo in zaposlitev. Pes (velja pa to tudi za muce in male živali) namreč lahko ob poležavanju na kavču kmalu postane zdolgočasen. Razvijejo se lahko nezaželena vedenja, kot je pretirano lajanje, cviljenje, uničevanje pohištva, kopanje lukenj ali pa pride celo do samopoškodovanja.

Pojdimo na sprehod

Najpomembnejša zaposlitev je seveda sprehod. Prilagodimo ga stopnji aktivnosti psa vremenskim razmeram – približujejo se vroči dnevi zato daljše in zahtevnejše sprehode opravimo zjutraj in zvečer, čez dan pa le najnujnejše.

Tudi sprehod naj bo aktiven. Igrajte se, raziskujte neznano okolico, spoznavajte nove ljudi in živali. Vedno isti sprehod, po isti poti ni zanimiv nikomur še zlati ne vašemu psu, ki mu je sprehod z vami pravzaprav edini stik z zunanjim svetom.

Zaposlimo vsa pasja čutila

Ko se spomnimo na pasja čutila pogosto pomislimo zgolj na voh. Že res, da gre za najbolj razvito čutilo, ni pa edino. Kdaj pa kdaj zgolj opazujta živahno dogajanje pred vama ali pa poskusite s kakšno pomirjujočo glasbo namenjeno psom. Nekateri psi jo imajo izredno radi.

Zabava doma

V trgovinah za male živali je vsak dan večja ponudba tako imenovanih interaktivnih igrač. Gre za različne vrste igrač, vsem pa je skupno to, da psa mentalno zaposlijo.

Večina psov ima rada igrače v katere skrijemo priboljške, mehko hrano ali brikete. Nekatere so dovolj prostorne, da vanje spravite kar cel obrok in tako ponudite psu kosilo malce drugače.

Za nekoliko bolj spretne pasje smrčke pa so na voljo tudi igrače, tako imenovane »dog puzzles« pri katerih mora pes izvebrosti tudi več zaporednih korakov predenj pride do želenega posladka. Na voljo so v različnih stopnjah – od najlažjih za začetnike do najtežjih za izkušene pasje ugankarje.

Trenutno so pravi hit tudi podloge za lizanje, bolj znani kot »Licki Mat«. To so podloge iz silikona z različnimi reliefi. Nanje namažemo katerokoli mokro ali surovo hrano. Poleti jih lahko tudi zamrznemo in imamo skoraj pravi sladoled. Lizanje pse sprošča in umirja. Poleg tega uporabimo zelo majhno količino hrane kar je še posebej priporočljivo pri psih s prekomerno telesno težo.

Naredi sam – ali kako uporabiti odpadke za super zabavo

Res super ideja za zaposlitev, ki vas ne bo stala niti centa je kartonasta rolica od toaletnega papirja ali brisač. Lahko porabite vsako posebej ali jih nekaj časa varčujte in jih ponudite več hkrati. Kaj pa naredimo z njo? Preprosto jo najprej zavihamo na eni strani, tako, da se zapre, vanjo damo kakšno fino, dišečo poslastico in zapremo še na drugi strani. Kuža se bo moral potruditi, da rolico odpre in pride do nagrade. Opazujte ga, kako bo to naredil s prvo in kako s peto rolico. Včasih nas z iznajdljivostjo prav presenetijo.

Še ena ideja, kam skriti priboljške je kartonasta embalaža od jajc. Ravno tako kot v prejšnjem primeru skrijemo vanjo posladke in opazujemo psa kako bo prišel do njih. Lahko jo prej tudi skrijete nekje v stanovanju in ga spodbujate, da jo najprej najde in šele nato odpre.

Možnosti je nešteto, le malo domišljije moramo uporabiti. Poskusite, vaš pes vam bo zagotovo zelo hvaležen.

 

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Potrebna oprema za začetek akvaristike z morsko vodo

HLADNO STISKANA HRANA ZA PSE

Hladno stiskana hrana za pse

Kakovostna hrana za pse