Klimatske naprave

Pogoste težave s klimatsko napravo

Ena najpogostejših težav s klimatsko napravo je nepravilno delovanje. Če je vaša klimatska naprava vklopljena, zaprite okna in zunanja vrata doma. Za sobne klimatske naprave čim bolj izolirajte sobo ali skupino povezanih prostorov od ostalega doma.

Druge pogoste težave z obstoječimi klimatskimi napravami so posledica napačne namestitve, slabih servisnih postopkov in neustreznega vzdrževanja. Nepravilna namestitev centralne klimatske naprave lahko povzroči puščanje kanalov in pretok zraka. Velikokrat se polnjenje hladilnega sredstva (količina hladilnega sredstva v sistemu) ne ujema s specifikacijami proizvajalca. Če med namestitvijo ne opravite pravilnega polnjenja hladilnega sredstva, sta delovanje in učinkovitost enote poslabšani. Nekvalificirani serviser pogosto ne najde težav s polnjenjem hladilnega sredstva ali celo poslabša obstoječe težave z dodajanjem hladilnega sredstva v sistem, ki je že poln. Naučite se, na kaj morate pozorni, ko najamete tehnika za vzdrževanje vaše klimatske naprave.

Proizvajalci klimatskih naprav običajno izdelujejo robustne, visokokakovostne izdelke. Če vam klimatska naprava odpove, začnite s preverjanjem varovalk ali odklopnikov. Pustite, da se enota ohladi približno pet minut, preden ponastavite morebitne odklopnike. Če se kompresor centralne klimatske naprave ustavi v vročem dnevu, se je morda sprožilo visokotlačno končno stikalo; ponastavite s pritiskom na gumb na dostopni plošči kompresorja.

Puščanje hladilnega sredstva

Če je v vaši klimatski napravi malo hladilnega sredstva, je bila bodisi pri namestitvi premalo napolnjena ali pušča. Če pušča, preprosto dodajanje hladilnega sredstva ni rešitev. Usposobljeni tehnik mora odpraviti morebitno puščanje, preizkusiti popravilo in nato sistem napolniti s pravilno količino hladilnega sredstva. Ne pozabite, da sta zmogljivost in učinkovitost vaše klimatske naprave največja, če se polnjenje hladilnega sredstva popolnoma ujema s specifikacijami proizvajalca in ni niti premalo polnjeno niti preveč. Uhajanje hladilnega sredstva je lahko tudi škodljivo za okolje.

Neustrezno vzdrževanje klimatske naprave

Če dovolite, da se filtri in klimatske tuljave umažejo, klimatska naprava ne bo delovala pravilno in kompresor ali ventilatorji bodo verjetno prezgodaj odpovedali.

Napaka električnega krmiljenja

Regulatorji kompresorja in ventilatorja se lahko obrabijo, še posebej, če se klimatska naprava pogosto vklopi in izklopi, kot je to običajno, če je sistem prevelik. Ker je korozija žic in sponk tudi težava mnogih sistemov, je treba med poklicem servisne službe preveriti električne povezave in kontakte.

Težave s senzorji klimatske naprave

Sobne klimatske naprave imajo termostatski senzor za nadzorno ploščo, ki meri temperaturo zraka, ki prihaja v uparjalno tuljavo. Če senzor izbije iz položaja, se lahko klimatska naprava neprestano obnaša nenavadno. Senzor mora biti blizu tuljave, vendar se je ne sme dotikati; prilagodite njegov položaj tako, da previdno upognete žico, ki jo drži.

Težave z drenažo

Ko je zunaj vlažno, preverite odtok kondenzata in se prepričajte, da ni zamašen in pravilno odteka. Sobne klimatske naprave morda ne bodo pravilno odtekale, če niso nameščene v nivoju.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Kako se bolje seznaniti s svojo klimo – 2. del

Toplotne črpalke