Akvaristika

Potrebna oprema za začetek akvaristike z morsko vodo

V morski vodi je vzdrževanje živih organizmov še bolj kot v sladki vodi odvisno od opreme. Posebno skrbno je treba preveriti zanesljivost opreme, saj lahko manjša okvara hitro povzroči veliko katastrofo. Morska akvaristika je definitivno veliko bolj zahtevna od sladkovodne.

Filtri

Obstajajo zunanji in notranji filtri, pa tudi taki, ki jih je možno obesiti.

Viseči filtri

Praktični so za majhne prostornine akvarijev. Postavljeni so ob steklo in so zato tudi vidni. Vonj se bo lažje razpršil v zraku, kar je lahko neprijetno. Bodite previdni pri tistih, ki visijo izven akvarija, v primeru prelivanja bo treba očistiti peno.

Notranji filtri

Te so najpogostejši. Lažje jih je vzdrževati in imajo zelo visoko zmogljivost. Bodite previdni pri upravljanju višine vode in moči motorja za maksimalno učinkovitost.

Zunanji filtri

Ti pogosti veliki filtri se uporabljajo za akvarije z visoko prostornino, npr. v  trgovinah in za različne instalacije z več kot 1500 litri.

Ogrevanje

Ogrevanje je zelo pomembno. Idealna temperatura je med 23 in 25 °C stopinj. Pogosto je ogrevanje povezano z zunanjim senzorjem, ki omogoča aktiviranje ogrevalnega ali hladilnega sistema.

Osmolator

V morski vodi bo izhlapevanje vode povečalo gostoto soli preostale vode. To povečanje je lahko problem in to izhlapevanje je potrebno kompenzirati z dodajanjem osmozne vode preko osmolatorja. To lahko storite z nadzorovano črpalko ali mehanskim plovcem. Oba sistema sta zanesljiva in učinkovita.

Osvetlitev

V grebenskem akvariju boste potrebovali močno osvetlitev. Poseben barvni spekter je vedno moder. Bela je dodana za človeško oko, vendar nekateri raje ohranijo vse modro, ker izpostavlja čudovito flurescentnost koral.

Mešanje vode

Mešanje omogoča, da se korale osvobodijo sluzi in iztrebkov. Treba je simulirati intenzivno gibanje koral s plimovanjem in valovi. Mešalna črpalka ustvari vodne tokove. Za trde korale je potrebno premešati 40-kratno količino akvarija, vendar je pod določenimi pogoji to količino možno tudi zmanjšati.

Nekaj nepogrešljivih elementov pri akvaristiki z morsko vodo:

  • Osmozna naprava
  • Rezervoar za pripravo morske vode s segrevanjem in mešanjem
  • Mreža
  • Termometer
  • Magnet
  • Vedra za vodni transport

Akvaristika z morsko vodo

Oprema za morsko vodo je pogosto dražja, ker zahteva višjo raven kakovosti, da se sčasoma upre agresivnosti slane vode. Načrtujte dober prostor za shranjevanje vsega materiala in izdelkov, ker hitro zavzamejo določeno količino prostora.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

HLADNO STISKANA HRANA ZA PSE

Hladno stiskana hrana za pse

Kakovostna hrana za pse

Mačja hrana