Prenosne klime

Prenosne klime za hitro osvežitev

Prenosne klime so bistvenega pomena za ohranjanje hladu v poletnih mesecih. Omogočajo vam, da osvežite zrak in znižate temperaturo vašega bivalnega prostora. V nasprotju s splošnim prepričanjem klimatska naprava dejansko ne proizvaja hladnega zraka, ampak deluje tako, da odvaja vroč zrak iz enega prostora v drugega. Da se ne bomo preveč spuščali v tehnične podrobnosti: prenosne klimatske naprave delujejo podobno kot hladilniki. Uporabljajo hladilno tekočino za obdelavo toplega zraka, ki se sprosti ven ali kondenzira, odvisno od vrste klime.

V vročem poletnem času, ko temperature presegajo 35 stopinj C, si vsak želi ohladiti svoje prostore. Zato je potrebno na montažo čakati tudi po mesec dni, ker so montažerji zelo zasedeni. Nakup in montažo klime je priporočljivo opraviti že pred poletjem, a to ne uspe vsem. Poleti so poceni prenosne klime odlična rešitev, saj vsak želi svoj dom ohladiti čim prej.

Najboljša klimatska naprava

Najboljša klimatska naprava za vas je odvisna od vaših potreb. Prenosna klimatska naprava sprejme zrak iz prostora, ga ohladi in usmeri nazaj v prostor, tako da odvaja topel zrak navzven skozi odvodno cev, ki jo namestite v okno. Gumbi na enoti vam omogočajo prilagajanje nastavitev, kot sta hitrost ventilatorja in temperatura.

Ta naprava je preprosta, vsestranska alternativa klasičnim klimatskim napravam, ki se namestijo na steno. Zasnovana je za hlajenje posameznega prostora. Je razmeroma enostavna za namestitev in je lahko dobra izbira za prostore brez obstoječega hlajenja ali prostore, ki jih ni treba ves čas hladiti. Lahko tudi dopolni večje klimatske sisteme in pomaga ohladiti prostore, kjer ne morete namestiti klasične klimatske naprave.

Enostavna nastavitev in prenosljivost

Enostavna nastavitev in prenosljivost, ki jo zagotavljata kompaktna zasnova in kolesa, vam omogočata premikanje klimatske naprave iz enega prostora v drugega in ponovno namestitev z minimalnim naporom. Tako lahko prenosno klimo čez dan uporabljate v kuhinji, zvečer pa v spalnici.

Najboljša prenosna klimatska naprava ima funkcije, zaradi katerih je naprava bolj vsestranska in priročna. Poleg hlajenja lahko najdete modele z več funkcijami, kot jih imajo npr. Gorenje prenosne klime. Način razvlaževanja odstranjuje vlago iz zraka brez hlajenja. Funkcija ventilatorja omogoča preprosto kroženje zraka v prostoru. Nekatere prenosne klime imajo celo možnost ogrevanja, kar vam omogoča, da ohranjate udobno temperaturo vse leto.

Poskrbite, da boste klimatsko enoto nastavili za vsak način delovanja posebej. Način hlajenja na primer zahteva odvod toplega zraka, medtem ko funkcija razvlaževanja zahteva dostop do odtoka za odstranitev vlage, ki jo enota zbira. Splača se vam izbrati prenosno klimo, ki jo je možno upravljati na daljavo preko aplikacije na pametnem telefonu, če se želite vrniti domov v že hladen bivalni prostor ali če se želite samodejno izklopiti enoto, ko so vsi v postelji. Vnaprejšnja nastavitev klime vam lahko pomaga tudi pri računih za elektriko (z upravljanjem temperature, zakasnjenim zagonom, nastavitvijo ciklov itd.).

Namestitev prenosne klime

Za namestitev prenosne klime izberite lokacijo blizu okna in električne vtičnice. Upoštevajte, da lahko proizvajalec določi, da morate napravo priključiti neposredno v vtičnico brez uporabe podaljškov ali razdelilnikov. Nastavitev je razmeroma hitra in enostavna in za dokončanje potrebujete samo izvijač. Namestite nastavljivo okensko ploščo enote in priključite izpušno cev. Enoto pustite stati pokonci vsaj eno uro in pripravljena bo za delovanje. Za vsako ceno se izogibajte podaljševanju gibljive cevi, ki je priložena napravi. Če je preveč razvlečena, se bo v notranjosti nabirala kondenzacija in hitro se bo pojavila plesen.

Prenosne klimatske naprave zahtevajo le preprosto vzdrževanje. Preden začnete z vzdrževanjem, izključite enoto iz napajanja. Po potrebi izpraznite vodo iz enote. Zračni filter očistite vsaka dva tedna ali po navodilih proizvajalca. Klimatsko napravo redno brišite z vlažno krpo, da odstranite prah. Odvečno vlago obrišite s suho krpo. Jeseni oziroma pred daljšo izključitvijo klime jo za nekaj ur zaženite v načinu ventilacije (če je mogoče), da se posušijo vse cevi in kanali za shranjevanje. Isto naredite spomladi, ko se začnejo temperature višati.

Prenosne klime povzročajo nekaj hrupa v vašem prostoru. Prizadevajo si za hlajenje prostora in za razliko od klasičnih klimatskih naprav je njihova glavna enota nameščena v vaši sobi, ne pa zunaj. Vsak stroj, ki ustvarja pretok zraka, bo proizvajal določeno raven hrupa. Če vas to skrbi, ne pozabite primerjati decibelov (dB), ki jih proizvajajo različne klime. Medtem ko 50 dB predstavlja nizko raven hrupa, lahko slabše zvočno izolirane enote dosežejo 70 ali 75 dB. To pogosto pomembno vpliva na ceno, vendar se marsikomu zdi vredno plačati nekaj več za manj hrupa.

Z malo načrtovanja lahko svoje težave s poletno vročino rešite, še preden vam uniči sezono, s prenosno klimatsko napravo, ki bo v kratkem času ohladila vaš prostor.