Prezračevanje vašega doma

Prezračevanje vašega doma

Kot otroci smo starše mnogokrat opazovali pri njihovih vsakodnevnih opravilih. Od njih smo se učili in pobirali vzorce, ki so lahko v življenju koristni, nekateri pa morda malce manj. Eden koristnejših je vsekakor vsakodnevno odpiranje oken in prezračevanje.

Takrat smo menili, da to počnejo zato, da v stanovanje pride svež zrak. Zrak, ki bo pregnal vonj po kuhanju ali cigaretah, in imeli smo prav. A prezračevalo se je še iz enega pomembnega razloga, ki je še kako pomemben tudi danes. Gre namreč za najboljši način boja proti nastajanju nevarne zidne plesni.

Ne pozabite na prezračevanje

Ko govorimo o zidni plesni, povejmo da ta najde svoj dom v prostorih kjer se zadržuje dovolj vlage. Ste doslej menili, da se plesen nabira zgolj po kleteh in v objektih slabše gradnje? Kot rečeno, plesen za svoj obstoj potrebuje vlago. Ta pa se zadržuje v prostorih iz katerih ne more.

In kakšni so ti prostori? Lahko so tudi novogradnje z napako v gradnji, ali pri toplotni izolaciji. Hiše in stanovanja z novimi okni in vrati, ki pošteno zatesnijo vsako pretakanje zraka. Včasih je skozi stara lesena okna tu in tam prihajalo do prepiha. Zdaj pa moramo pri novih še toliko bolj paziti na ustrezno izmenjavo zraka.

In kakšno je ustrezno prezračevanje?

Za ustrezno prezračevanje velja, da se nekajkrat na dan v stanovanju ali hiši odpre vsa okna in ustvari prepih. Če poleti to počnemo bolj redno, pa je treba vedeti, da je zelo pomembno tudi v jesenskem in zimskem času. A takrat za največ 5 ali 6 minut v kosu, da se stene pretirano ne ohladijo.

Ko gre za kurilno sezono je takrat zrak bolj suh kot sicer. To vpliva tudi na izsuševanje sluznice, povzroča kašelj in suhe ter pekoče oči. Človek za kakovostno življenje potrebuje svež zrak z ustrezno količine vlage v njem. A prezračevanje je mogoče rešiti tudi na bolj sofisticiran način.

Prezračevanje z rekuperacijo

Morda ste že slišali za prezračevanje z rekuperacijo, a ne veste natanko kaj to pomeni. Rekuperacija dejansko pomeni vračanje energije nazaj v prostor. Torej, če poenostavimo, sistem za prezračevanje z rekuperacijo skrbi za to, da zrak stalno kroži, a prihaja v prostor z ustrezno temperaturo. To je še kako pomembno z vidika stroškov za ogrevanje ali hlajenje, ki so vedno v naših mislih.

Če poenostavimo, ogret ali ohlajen »potrošen« zrak skozi sistem odhaja iz hiše, medtem, ko svež priteka vanjo. Prezračevanje z rekuperacijo pa deluje na način, da med obema ne pride do stika. Preloži se zgolj toplotna energija in tako svežega zraka ni potrebno na novo ogrevati ali ohlajevati.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Ali so novejše klimatske naprave še vedno glasne?

Ogrevanje na klimatsko napravo

Klimatske naprave

Klimatska naprava