spanje

Spanje

Več, ko se bo pisalo in govorilo o pomenu zdravega 7 do 9 urnega spanca, bolj bomo Slovenci ozavestili dejstvo, da je zdravo spanje temelj za naše zdravje.

Spanje, nov statusni simbol za uspešne

Emil Marinšek je ambasador zdravega spanja in strastni podjetnik v podjetju Maremico, ki se s proizvodnjo ležišč ukvarja že od leta 1994. Je človek, ki svoje poslanstvo med drugim nadgrajuje tudi z ozaveščanjem javnosti o vplivu spanja na naše zdravje. Prav tako si želi v našo družbo umestiti zdrav spanec kot nov statusni simbol “Uspešen si, ko si vzameš čas zase, za svoje zdravje – in za pošten spanec.”

Je to v današnji družbi, ko vsi preveč hitimo, se ženemo za materialnimi dobrinami, potrditvah, živimo drug mimo drugega in si ne vzamemo dovolj časa za spanje sploh mogoče? Tudi sam se je to spraševal, zato je odločitev padla po tem, ko je o spanju spregovoril na svojem TEDx govoru. Izjemno pozitivne kritike in veliko ogledov so mu dale vedeti, da si Slovenci želimo biti naspan narod, samo malo pomoči potrebujemo pri tem.

Na TEDx govoru ste omenili, da Slovenci za svoj avto letno porabimo v povprečju 1400 evrov, v svoje ležišče pa investiramo pičlih 11 evrov. Kaj to pove o nas?

Menim, da ljudje premalo cenimo svoje telo, svoje spanje. Zakaj bi, če spimo dobro. A koliko časa? Kaj kmalu se najdemo v začaranem krogu, ko si počutje po neprespani noči zaradi le nekaj ur spanja, bolečin v križu in neprestanem obračanju, izboljšujemo s kofeinom, energetskimi napitki ter prehrambenimi dodatki. Veliko pametneje bi bilo, da bi se odpravili spat kako uro prej in si vzeli malo več časa za raziskavo trga kakovostnih ležišč, se v nakup ležišča poglobili vsaj pol toliko, kot se poglobimo, ko kupuje nov avto, za katerega seveda želimo, da je boljši od sosedovega.

Pravite, da ena neprespana noč ne prinaša zaskrbljujočih posledic, kronično pomanjkanje spanja pa že vpliva na naše zdravje in lahko prinese resne težave. Katere?

Če se kdaj pa kdaj pregrešimo s hitro prehrano, pokadimo kak cigaret, se kak teden ne rekreiramo, zaradi tega ne bomo imeli težav s prekomerno težo, s pljuči, … Enako velja za eno neprespano noč. Če pa spanje podredimo svojim obveznostim in so naše noči krajše od 7 ur, govorimo o kroničnem pomankanju spanja, ki je dokazano eden od vzrokov za številne bolezni sodobnega, civiliziranega sveta: srčno žilne bolezni, diabetes, rak, demenca, alzhajmerjeva bolezen, depresija, debelost in številne druge.

 

Kot proizvajalec vodnih postelj in po meri izdelanih ležišč sigurno veste kakšen vpliv na spanje ima ležišče. Se lahko zgodi, da človek, ki spi osem ur, ki skrbi za zdravo prehrano, redno telovadi, zmore urejati stresne izzive, se zjutraj zbudi neprespan, utrujen in z bolečinami v križu?

Seveda. Najpogosteje je za to krivo ležišče, ki je dotrajano, pretrdo, premehko, … skratka neustrezno za uporabnika. Ljudje smo si različni v vseh pogledih, zato serijsko izdelana ležišča ne morejo vsem ustrezati. Ustrezajo lahko le peščici ljudem. Da bo spanec zares dober, gre moj glas seveda v prvi vrsti vodni postelji, ki se prilega vsakomur, ne glede na telesne lastnosti in po meri izdelano ležišče, izdelano glede na potrebe vsakega posameznika.

Kateri so najpomembnejši dejavniki za kakovostno spanje? Poleg dobrega ležišča seveda.

Vsekakor je na prvem mestu zavedanje, da je kakovostno spanje pomemben za zdrav imunski sistem. Zakaj je spanje tako pomembno, je lepo napisano v knjigi z naslovom Zakaj spimo, priznanega pisatelja Matthew Walkerja, ki se s spanjem in njegovim vplivom na možgane, ukvarja že več kot 20 let. Branje te knjige mi je resnično dalo za misliti. Naslednje kar se mi zdi pomembno izpostaviti je, da se odpravimo spat vsak dan ob približno isti uri. Izjema je 0,5 odstotka ljudi, ki lahko zdravo spi z manj kot 6 urami spanja dnevno. Večina nas potrebuje med 7 in 9 ur. Jaz osebno potrebujem dobrih 8 ur. Sledijo še primerno spalno okolje, izklop elektronskih naprav in lahka večerja vsaj eno do dve uri pred spanjem,…

Že od nekdaj tako lepo skrbite za svoj spanec?

Ne, žal ne. Tudi sam sem moral okusiti težave z zdravjem. V času, ko sem gradil hišo, sem spal približno 6 ur na dan, pridelal sem si pljučnico, išias, glavobole, putiko in še kaj. Tudi kilogrami so se nabirali. Pripeljalo me je do točke, da sem začel raziskovati zdrav življenjski slog, še posebej sem se posvetil spanju. Zadnjih pet let spim osem ur na dan, spremenil sem prehrano in v življenje vnesel rekreacijo. Počutje se je bistveno spremenilo. Težave z zdravjem so izginile.

Pravite, da budilka ni samo alarm. Je prezgodnja prekinitev spanja, ki v možganih prekine pomembne procese. Kateri so to in ali se vi zbujate z budilko?

Možgani med spanjem urejajo dnevne informacije in spotoma očistijo odpadne snovi, ki so se nakopičili čez dan. Če se spanje umetno prekine, se ti procesi prekinejo. To je bilo še eno spoznanje več, ki me je motiviralo, da se zdaj, ko spim osem ur, zbujam brez budilke. Telo zelo dobro ve koliko spanja potrebuje in se zbudi samo od sebe. Spanje je namreč čas, ko se naše telo regenerira, prebava in mišice počivajo. Edino kar ne počiva v tem času, so naši možgani.

Za konec še eno vprašanje. Mislite, da se bomo Slovenci po kakovosti spanja premaknili po lestvici navzgor? Trenutno smo na pred zadnjem mestu, takoj za Japonci.

Verjamem, da se bodo počasi videli premiki tudi na tem področju. Več, ko se bo o tem pisalo in govorilo, bolj bomo Slovenci ozavestili dejstvo, da je zdravo spanje temelj za naše zdravje.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Zakaj je ležišče po meri edino pravo ležišče za zdravo spanje

Spletna trgovina Maremico – vse za zdrav spanec

Vzmetnice

Zdravo spanje