Vrtnarjenje

Vrtnarjenje za začetnike

Ni potrebno, da ste profesionalec vrtnarjenja in da veste vse podrobnosti preden začnete saditi in vrtnariti. Že samo želja je dovolj, da začnete. Prav tako ni pomembno kako velik vrt boste imeli; ampak je dovolj že manjši kotiček, kjer imate svoj mir. Rastline lahko posadite že v majhne lončke, ali korita na balkonu in teresi. Pomembna je ljubezen do rastlin, vse drugo pa se sproti pokaže kaj morate postoriti.

Seveda prihaja do začetniških napak pri sajenju, ki se jim kasneje z izkušnjami mirno izognete. Ampak to so napake, ki vas učijo in spodbujajo, da še naprej raziskujte nove podvige. Vsaka napaka vam bo dala nov zagon za nadaljne delo. Zato se ne bojte vrtnariti in gojiti rastline tudi če nimate izkušenj.

Začnite saditi rastline, ki niso zahtevne, kjer ne potrebujete večjega znanja in hitro vzkalijo. Tako boste dobili še več energije in spodbude za gojenje rastlin doma. Takšne vrtnine, ki jih lahko brez skrbi hitro posadite so: solata, paradižnik, redkvica, čebula, kumarice, bučke, paprika, itd.

 

Pred začetkom vrtnarjenja je dobro vedeti:

-kam posaditi rastline; če nimate vrta potem sigurno v lončke

-preverite kje bodo postavljeni lončki in korita, saj potrebujejo veliko svetlobe za rast

-izberite primerne lončke, saj večje rastline potrebujejo več prostora za korenine, spet druga potrebujejo več vode, itd.

-pripravite načrt sajenja, kdaj in katere rastline

-zgodaj spomladi najprej posadite tiste, ki so primerne za ta letni čas

-v knjigah ali na spletu preberite vse o določeni rastlini, kaj potrebuje in koliko jo moramo zalivati

-predpriprava je zelo pomembna, zato mora biti zemlja ustrezno gnojena z minerali, ki dajo lep in bogat pridelek

-preverite katera orodja že imate doma in klatera morate še nabaviti

 

S časom se naučimo odpravljati začetniške napake

Velikokrat nas naša radovednost in neučakanost preganja, da na hitro posadimo vrtnine brez premisleka kam in kako. Spomladi ko posije toplo sonce, nas zvabi ven in že hitimo s pripravami za vrtnarjenje. Mnogokrat pa tukaj pozabimo na zelo pomembna dejstva, ki so razlog za uspešno sajenje in trgatev. Tako se nam zgodi, da rastline posadimo preveč skupaj, jih posadimo prezgodaj, ko zemlja še ni pripravljena, ali jih pomotoma damo v preveč senčno mesto in tako ne rastejo.

 

Tukaj je nekaj začetniških napak, ki se jim lahko izognemo

 

  1. Zemlja ni pripravljena in pognojena

Vsaka zemlja se ob koncu letine utrudi in izčrpa svoje hranilne snovi, zato jo moramo pred začetkom vsake sezone ustrezno pripraviti. Zelo pomemben je izbor in količina gnojil pred sajenjem. Prav takpo moramo preveriti pH zemlje, saj rastline ne bodo dobro uspevale, če nimajo od kje črpati hranilnih snovi.

 

  1. Preveč zarastel plevel

V času priprave zemlje je pomemben del tudi odstranjevanje plevela, ki je ostal v zemlji oz. se zarastel. Če ga ne poberemo se zaraste po vsej površini zemlje in vzame kar precejšen del prostora; hkrati pa tudi krade hranilne snovi iz zemlje, ki so namenjene gojenju vrtnin. Zato moramo plevel v celoti odstraniti skupaj s koreninami, da se ponovno ne zaraste.

 

  1. Prezgodnje sajenje

Ko imamo zemljo očiščeno in pognojeno, sledi sajenje. Pred tem moramo še preveriti, če je zemlja dovolj topla. Zgodaj spomladi je lahko še precej mokra od zime in dežja, zato še ne smemo saditi rastlin v takšno zemljo, ker ne bodo uspevale. To predvsem velja za odprte vrtove, kjer imamo možnost saditi na prostem, zadaj za hišo. Počakati moramo še kakšen dober mesec, da se zemlja pošteno ogreje. Medtem ko sajenje v lončkih lahko poteka skozi celo leto, saj mi sami prilagajamo vlažnost zemlje in jo tudi zalivamo, ko to rastlina potrebuje.

 

  1. Premalo prostora za rastline

Če imamo na voljo premajhen prostor, da bi posadili vse kar si želimo, moramo najprej pripraviti načrt sajenja, katere rastline in koliko jih bo, ter v kakšnem časovnem zaporedju jih bomo posadili. V kolikor pa imamo neomejen prostor, potem naredimo samo pametno razporeditev. Je pa tukaj še ena rešitev in velika prednost, da posadimo v lončke in jih postavimo na okensko polico, teraso ali balkon.

 

  1. Sajenje vrtnin preveč skupaj

Vsaka rastlina je nekaj posebnega in potrebuje svoj določen prostor, nekatere več, druge pa nekoliko manj. Če vrtninam ne zagotovimo dovolj prostora za rast, potem ne bodo dobro uspevale. Za bogat in dober pridelek, mora rastlina imeti izpolnjene pogoje, kot so dovolj velik prostor, sončno mesto in redno zalivanje. Če jih posadimo preveč skupaj, ena drugo motijo, se prepletajo in nimajo rasti v višino.

 

  1. Nepravilno zalivanje

Pred sajenjem se je potrebno naučiti podrobnosti o vsaki rastlini, kjer so opisane njene specifike. Prav vsaka rastlina se razlikuje med seboj in z vsako ravnamo drugače. Še kako pomembno je zalivanje, koliko na dan in kako pogosto ji dodajamo vodo. Nekatere rastline potrebujejo precej vode za preživetje, spet druge pa so zadovoljne že z malenkostjo in raje uspevajo v suhih tleh.

 

  1. Sajenje v senčni strani

Za uspešno rast in cvetenje rastlin je najbolj pomembno sončno mesto, da so dovolj na svetlobi tekom dneva in da jih ne postavimo v senco. Sonce je pomemben del uspešnega pridelka v procesu rasti in gojenja. Če bodo rastline posejane na senčno mesto, ne bodo uspevale, bodo ovenele in bile brez izrazite barve.

 

  1. Nepravilno orodje in skrb za rastline

Posamezne rastline zrastejo precej visoko in zaradi tega se lahko upognejo in zlomijo. To ne smemo zanemariti, saj se takšna rastlina hitro posuši. Tem rastlinam moramo dati oporo, kjer lahko uporabimo palice, vrvice, ozke trakove iz blaga, manjša stojala. Rastline tako pritrdimo z vrvico na palice, da jim omogočimo rast v višino in se pri tem ne poškodujejo.

Seveda se napake zgodijo tudi profesionalcem, vedno lahko kaj spregledamo ali pozabimo. Dejstvo je, da nam vrtnarjenje nudi to možnost, da vsako rastlino lahko ponovno zasadimo in nam v drugo sigurno zraste. Ne bojte se posaditi svojo ljubo rastlino v lonček in ga postaviti nekje blizu vas, ki vam daje navdih za novo ustvarjanje. Vrtnarjenje nas prisili v strpnost, v potreben čas in prostor, ki ga rastlina potrebuje.

 

Veliko uspeha!

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Hidrolizirani kolagen

Guarana

Trda koža na petah

Imunski sistem – Otroci