Učenje nemščine z branjem

Učenje nemščine z branjem

S knjigami in filmi bogatimo naše znanje in širimo obzorja. Z branjem knjig pa si lahko olajšamo tudi učenje tujih jezikov. Učenje nemščine lahko denimo nadgradimo tako, da prebiramo knjige nemških avtorjev v izvirniku ali pa posežemo po nemških prevodih drugih svetovnih uspešnic. Zbrali smo nekaj knjižnih predlogov, s pomočjo katerih boste izboljšali svoje znanje nemščine.

  • Andre Klein: Café in Berlin

Knjiga je odlična predvsem za začetnike ali tiste, ki ste se nemško učili pred leti ter ste morda že veliko pozabili. Gre za prvo knjižno delo v zbirki več krajših zgodb (die Erzählung), ki so bile napisane prav z mislijo na ljudi, ki se z nemškim jezikom še ne poznajo pretirano dobro. Zgodbe so interaktivne in zanimive, v vsakem poglavju pa so poudarjene tudi posamezne fraze ter dodana navodila za izgovarjavo.

  • Stefan Zweig: Die Schachnovelle

Stefan Zweig je pisatelj svetovnega renomeja, omenjeno novelo pa je napisal v izgnanstvu (das Exil) v Braziliji med letoma 1938 in 1941. Gre za njegovo zadnje in hkrati najpomembnejše delo. Novela o šahu (die Schachnovelle) je leta 2021 dobila tudi svojo filmsko različico.

  • Franz Kafka: Die Verwandlung

Kanonsko delo Kafke Preobrazba (die Verwandlung) je bilo prvotno izdano leta 1915 in velja za ključni del svetovne literarne dediščine. Je groteska, ki opisuje življenje trgovskega potnika Gregorja Samse, ki se je nekega dne zbudil in ugotovil, da se je preobrazil v mrčes. A na tem mestu o romanu ne bomo napisali več kot ta dvomljivi stavek.

  • Pravljice bratov Grimm

Pravljice bratov Grimm (die Brüder Grimm) so izjemno priljubljene pri otrocih, a malokdo ve, da so v originalu tako krute in strašne, da otroci po njih skorajda ne bi smeli posegati. Prvotno so bile pravljice (die Märchen) namreč namenjene odraslim, a je bilo do danes objavljenih že toliko različic, da so nekatere manj strašne variacije primerne tudi za otroke.

Če vam ni do prebiranja zgodb, pa bi vseeno radi vadili nemščino, lahko v roke vzamete tudi nemški slovar (das Wörterbuch). Lahko ga začnete brati na začetku ali odprete na poljubni strani, poiščete kakšen specifičen izraz ali ga le listate. V vsakem primeru vas bo prebiranje slovarja obogatilo s številnimi novimi izrazi. Z razširjenim besediščem pa boste tudi na tečaju nemščine hitreje napredovali.

Učenje nemščine z branjem bogati naše besedišče

Učenje nemščine bo uspešnejše z branjem knjig v nemščini ali nemških prevodov drugih svetovnih uspešnic. S tem boste namreč krepili občutek za jezik ter širili svoj besedni zaklad. Če vam branje ni tako pri srcu, pa si lahko ogledati tudi kakšen nemški film. Številne literarne uspešnice so namreč prenesene tudi na veliko platno.

Vir:

Spletna stran Global Exam (dostopno dne 19. 12. 2021 na https://global-exam.com/blog/en/general-german-learning-books-what-are-the-best-ones-you-could-read/

OSTALI ČLANKI PODJETJA

5 načinov, kako bo učenje nemščine postalo zabavno

Nemščina za začetnike

Kako najhitreje do odličnega znanja nemščine?

Tečaj nemščine