Brusnice

Brusnice

Ameriške brusnice (lat. Vaccinium macrocarpon) spadajo med jagodičje in prihajajo iz rodne domovine Severne Amerike. Rastejo v senci na vlažnih in kislih tleh. V Evropi pa jih najdemo v Skandinaviji. Vednozeleni grmiček zraste približno do 20 cm visoko, ima majhne zelene liste, cvetovi pa temno vijolične barve. Ko plodovi dozorijo imajo kiselkast do rahlo trpek okus. Brusnica je bila poznana že v pradavnini kot zelo dober antibiotik in zato so jo največkrat uporabljali za zdravljenje vnetega mehurja in sečil. Brusnica je uporabna kot celotna rastlina, tako listi kot tudi plodovi. Najpogosteje so iz njih pripravljali čaje, napitke in zdravilne pripravke.

 

Zdravilni učinki brusnic

Zaradi poznanih zdravilnih učinkov so se brusnice uporabljale predvsem za zdravljenje bakterijskega vnetja mehurja in sečil, kar pozvroča zelo pogosto in boleče uriniranje. Opravljene so bile številne študije, ki so pokazale, da so brusnice zelo koristne pri zdravju urinarnega sistema, da pomagajo preprečiti ali izboljšati stanje bolezni. Zaradi učinka brusnic se bakterije E. Coli ne lepijo na stene mehurja, saj vsebujejo kondenzirane tanine ali proantocianide. Zato se bakterija E. Coli odplakne iz mehurja, namesto da bi se vezale na celice in povzročale vnetje. Pozitiven učinek ima že ena skodelica brusničnega čaja na dan.

 

Brusnice so bogate s hranili

Brusnice imajo v sebi dragocene prehranske snovi, ki šščitijo celice pred boleznimi. Imajo naravno veliko pomembnih vitaminov: A, B1, B2, B3, C, K in mineralov kot so: kalij, natrij, kalcij, magnezij in fosfor. Poleg tega vsebujejo še bioflavonoide z močnim antioksidativnim delovanjem. Brusnice vsebuje še glikozide (sladkorje) in lutein, ki je pomembna snov za naš vid in zdravje oči ter preprečuje nastanek sive mrene.

Značilno rdečo barvo brusnic dajejo antocianini, ki so pomembni pri delovanju številnih bolezni.

 

Brusnice so naravni antibiotik

Brusnice pomagajo preprečiti marsikatere dejavnike, ki vodijo v natanek ali razvoj bolezni srca in ožilja. Hipurična kislina v brusnicah je naravni antibiotik in tako delujejo tudi proti glivicam. Antocianini in proantocianidi obnavljajo celice, ki so potrebne za naš vid. V raziskavah so ugotovili, da pomagajo znižati glukozo v krvi in slab holesterol (LDL).

 

Brusnice za krepitev imunskega sistema

Hladne dni in mraz prinese tudi večje tveganje za razvoj prehladnih obolenj, virusov in bakterij. Ker naše telo nima dovolj močnega prirojenega obrambnega mehanizma, da zaščiti telo pred napadi zunanjih dejavnikov, moramo za to poskrbeti sami. Okrepiti moramo organizem z močnimi antioksidanti, ki zaščitijo naše celice in nas varujejo pred okužbami. Brusnice vsebujejo antioksidante in zato se jih priporoča jesti čim bolj pogosto. Priporoča se pitje soka ali čaja, saj že ena skodelica okrepi telo.

 

Uporaba brusnic v prehrani

Iz brusnic se pripravljajo čaje, sokove, napitke, marmelade, pecivo in omake za različne jedi. Imajo poseben kiselkast okus in zato se prilega marsikateri jedi. Iz listov in plodov brusnic pa tudi zdravilni čaj. Predvsem listi od brusnic znižujejo krvni sladkor, kar je pomembno za sladkorne bolnike.

 

Za pripravo čaja iz listov potrebujete:

– 45 gramov listov in 1 liter vode.

– Liste damo v hladno vodo in ta pripravek postopoma segrevamo do vretja.

– Nato pri nizki temperaturi kuhajte še 10 minut.

– Odstavite in pustite stati 10 minut, nato precedite.

 

Brusnični čaj pripravljen iz 100% plodov, ohranja vse naravne vrednote brusnic. Zaradi tega je brusnični čaj učinkovit in preprečuje vnetja mehurja in sečil ter ščiti urinarni sistem.

Z pitjem brusničnega čaja okrepimo telo, preprečimo nalaganje bakterij E. Coli na stene mehurja in izboljša zdravstveno stanje sečil.

 

Pripravite si Brusnični čaj:

 • Eno čajno žličko čaja (3 g čaja) prelijete s 2 dl vroče vode in pustite stati 5 minut.
 • Nato precedite in sladkajte po želji.
 • Dnevno popijte 2 do 4 skodelice čaja.

 

Zdravilni učinki brusnic:

 • delujejo kot močan antioksidant za zaščito celice,
 • delujejo kot naravni antibiotik za zdravljenje urinarnega sistema,
 • delujejo uspešno proti visoki telesni temperaturi,
 • pomagajo pri obnovi celic zaradi vsebnosti antocianinov in proantocianidov,
 • preprečujejo vnetje mehurja in sečil, saj preprečujejo lepljenje bakterij na steno mehurja, ki se izločijo z urinom,
 • varujejo prebavni sistem in črevesje pred bakterijami in glivicami,
 • pospešijo krvni obtok zaradi ravno prave vsebnosti natrija in kalija,
 • preprečujejo bolezni srca in ožilja,
 • zaradi vsebnosti luteina izboljšujejo vid,
 • zmanjšujejo tveganje za razvoj nekaterih rakavih obolenj (rak debelega črevesa, rak dojke …),
 • preprečujejo zobno gnilobo.

Brusnica je vir bogatih snovi, ki zaščitijo vaš organizem pred napadi virusov, bakterij, prehladom in vnetjem mehurja. Priporočamo pitje brusničnega čaja vsak dan in tako se boste izognili težavam z pogostim in pekočim uriniranjem.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Vrtnarjenje za začetnike

Hidrolizirani kolagen

Guarana

Trda koža na petah