gorenjske lekarne

Gorenjske lekarne

Gorenjske lekarne

V preteklosti, ko še ni bilo zadosti industrijsko izdelanih zdravil, so lekarne same izdelovale magistralna in galenska zdravila, ki so jih predpisovali zdravniki. Izdelava galenskih pripravkov pa se je ohranila do danes.

Za začetnika organizirane izdelave zdravil velja Galen, grški zdravnik, rojen leta 129 pred našim štetjem v Pergamu v Mali Aziji. Po njem se lekarniški laboratorij za izdelovanje zdravil imenuje galenski laboratorij. Izdelki, izdelani v njem, pa galenski izdelki.

Galenski laboratorij Gorenjske lekarne izdeluje okoli 200 različnih farmacevtskih izdelkov. Razdelimo jih na galenske izdelke, kozmetične izdelke, prehranska dopolnila in druge izdelke.

Galenski izdelki

Galenski izdelki so v večini namenjeni samozdravljenju. Velik del galenskih izdelkov uvrščamo med zdravila, katerih osnovne sestavine so naravnega izvora. Taka so zdravilni čaji ( pljučnik, trpotec, Čaj za ledvica in mehur…), sirupi z rastlinskimi izvlečki ( Sirup za izkašljevanje za odrasle, Slezov sirup, Timijanov sirup…), zeliščne kapljice ( Kapljice proti krčem, Kapljice za pomirjanje, Eterično olje čajevca, brina….).

V Galenskem laboratoriju izdelujemo kozmetične izdelke, ki jih glede na namen uporabe lahko razvrstimo v tri skupine:
Kozmetični izdelki za nego obraza in telesa (Krema za občutljivo kožo, Maslo za telo, Oljni serum za obraz…)
Kozmetični izdelki za nego otroške kože (Hladilno mazilo, Krema za otroke…)
Kozmetični izdelki za zaščito pred soncem ( Krema s kakavovim maslom z zaščitnim faktorjem 25 ali 8)

Če primerjamo kozmetične izdelke z izdelki velikih kozmetičnih hiš, vsebujejo naše kreme zelo malo sestavin v primerjavi z industrijskimi. Razlog tiči v tem, da v izdelke vgrajujemo visok delež negovalnih sestavin, medtem ko je delež sestavin, odgovornih za strukturo in stabilnost izdelka, le tolikšen, kot je nujno potrebno. V najmanjši možni meri so izdelkom dodane sestavine, ki bi kožo lahko dražile in povzročale preobčutljivostne reakcije. Večina krem ne vsebuje konzervansov.

Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane, še zlasti, ko je prehrana neuravnotežena ali pri povečanih potrebah organizma po vitaminih, mineralih, na primer pri športnikih, nosečnicah, osebah z določenimi obolenji, starostnikih. Galenski laboratorij izdeluje 3 prehranska dopolnila – Hidrasal ( kot pomoč pri telesnih naporih), Gorenjska grenčica ( kot podpora prebavi) in Praznični čaj.
Vsi izdelki so na voljo v spletni lekarni Gorenjske lekarne.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Zakaj se poleti počutite tako utrujeno?

Gorenjske Lekarne

Ustna higiena

Menstrualne težave