Hidrolizirani kolagen

Hidrolizirani kolagen

Kaj je hidrolizirani kolagen in kakšna je razlika z naravnim kolagenom?

Ali obstaja veganski kolagen?

Katere sestavine tvorijo kolagen in spodbujajo novo tvorbo v telesu?

 

Številne raziskave potrjujejo pozitivne učinke kolagena na celotno telo, saj je kolagen prisoten praktično v vseh tkivih: koži, hrustancu, sklepih, možganih, mišicah. Z dodatnim vnosom neverjetno delovanje kolagena hitro vpliva na izboljšanje stanja kože in vsa tkiva. Ker je prisoten v najmanj 30 % vseh beljakovin v telesu, se pomanjkanje kolagena zaradi biološkega staranja hitro opazi tako, da se:

 

-Poslabša prožnost kože.

Nohti postanejo lomljivi in krhki.

-Lasje začnejo izpadati in nimajo pravega leska.

-Mišice delujejo pogosto nepravilno, pojavijo se krči.

-Hrustančno tkivo se obrabi.

 

Kako se proizvaja kolagen v telesu?

Kolagen je pomembna beljakovina, ki naše telo drži skupaj. Daje nam oporo, trdnost in se lahko lažje in bolj fleksibilno gibljemo. Smo prožni in se lahko v vsakem trenutku raztezamo in krčimo. Da je dovolj kolagena v naših tkivih, potrebujemo za njegovo tvorbo spodbujevalce oz. gradnike, ki pospešujejo razvoj lastnega kolagena. Te gradnike najdemo v prehrani in zato je nujno potrebno, da uživamo naslednje 3 pomembne sestavine:

-vitamin C

-minerale

-aminokisline

 

Z uživanjem hrane naše telo prebavi gradnike in jih preoblikuje v kolagen. Najprej uporabi vitamin C in beljakovine, ki se oblikujejo v majhne molekule in se nato sprijemo ena zraven druge. Iz tega se tvorijo fibrile, ki so med seboj povezane kot mreža in predstavljajo kolagen.

Da bi dobili dovolj kolagena v telo, bi morali pojesti precej beljakovinske hrane, saj je količina kolagena v hrani zelo majhna. Poleg tega se aminokisline iz beljakovin zelo težko vežejo zaradi velikih molekul. Po navadi potrebujemo tudi večje količine vitamina C iz hrane, da se kolagen tvori. Ta proces bi trajal predolgo, da bi zadostili dnevni potrebi po kolagenu,  staranje pa je naravni proces, ki ga ne moremo kar zaustaviti.

Prav zaradi počasnih procesov absorbiranja naravnega kolagena in zapletenih aminokislin, je bolj primeren za uživanje »hidrolizirani kolagen«, ki ga proizvedejo v laboratoriju iz živalskih živil, ter ima boljše lastnosti, absorpcijo in učinkovitost je hitrejša.

Po naravni poti pa lahko vitamin C dobite iz prehrane: citrusi, brokoli, paprika, peteršilj, cvetača, kivi.

 

Kako nastane hidrolizirani kolagen?

Hidrolizirani kolagen se pridobiva iz živalskih živil (npr. iz kože in kosti), ki ga s posebno metodo razbijejo na čim manjše delce imenovane peptidi. Ti peptidi so sestavljeni iz istih aminokislin, kot jih ima telo, zato se z njihovim vnosom kasneje sestavijo v kolagen tam, kjer ga telo potrebuje.

Ker je hidrolizirani kolagen v obliki manjših delcev, se odlično absorbira v kri, saj se pri prehodu skozi črevesno steno ne poškodujejo. V izdelkih se nahajajo različne velikosti molekul kolagena in ta velikost določa, kje v telesu se bo kolagen naložil. Peptidi so manjše molekule in se uspešno absorbirajo v telo tudi do 90%; neposredno iz hrane pa žal trikrat manj. Zato je smiselno jemati hidrolizirani kolagen, ki ga dobimo v prehranskih dopolnilih.

 

Katerim dejavnikom se moramo izogibati, ki povzročajo razpad kolagena:

-kajenju

-alkoholu in mamilom

-enolični hrani

-premočnim sončnim žarkom

-stresu in premalo spanca

-sladkim pijačam

-lahko vpliva tudi dedna zasnova ali genetika

 

Uživanje prehranskih dopolnil s hidroliziranim kolagenom je popolna rešitev!

Hidrolizirani kolagen je pridobljen iz živalskih tkiv, kože in kosti, ki ga nato v laboratoriju razbijejo na manjše delce. To obliko imenujemo peptidi, ki se zaradi majhnih molekul lažje absorbirajo v tkivo. Hidroliziran kolagen je ponavadi narejen v obliki prahu brez okusa, vonja in barve, ki ga nato zmešamo z vodo ali drugo pijačo. Namen uživanja takšnega živalskega kolagena je, da nadomestimo primanjkljaj kolagena v telesu, ki zaradi naše starosti upada.

Na produkcijo kolagena vpliva več dejavnikov, zato je najbolje poleg uživanja »kolagenskih dodatkov« upoštevati tudi zdrav življenski slog.

Prehransko dopolnilo Premium Collagen vsebuje vse potrebno, da zagotovi dnevni odmerek po kolagenu in da se učinkovito absorbira v tkivo. Temu izdelku je dodano organsko žveplo MSM, ki dokazano pripomore k zdravi koži, deluje protivnetno, regenerira mišice, ščiti pred oksidativnim stresom. Vsebuje tudi močan gradnik – vitamin C, ki je glavni spodbujevalec za tvorbo lastnega kolagena in absorpcijo v tkivo.

Vse tri sestavine »kolagen, MSM in vitamin C« so popolna kombinacija za uživanje kolagenskega dodatka in se med seboj dopolnjujejo. Vsaka ima svojo funkcijo v telesu, a na koncu se skupaj dopolnjujejo v tkivo našega telesa.

Uživanje Premium Collagena-a: samo 10g na dan, odvrže slabe skrbi stran!

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Vrtnarjenje za začetnike

Guarana

Trda koža na petah

Imunski sistem – Otroci