imunski sitem

Imunski sistem

PROTEINI IN IMUNSKI SISTEM

Imunski sistem deluje tako, da ščiti telo pred napadi tujih, potencialno škodljivih mikroorganizmov, kot so virusi, paraziti in bakterije.

Prva obrambna linija so fizične ovire koža in sluznica. Fizičnim oviram sledijo fiziološke ovire, kot sta temperatura in kislost, ki zavirajo rast mikrobov ali jih uničijo. V kolikor pa »napadalec« premaga prvi obrambni liniji imunskega sistema pa telo sproži celični napad, ki vključuje protitelesa.

Ohranjanje imunskega sistema

Ohranjanje močnega imunskega sistema je ključnega pomena za ohranjanje zdravja. Katerikoli oslabljeni del imunskega sistema predstavlja večjo možnost za nastanek bolezni. Znano je, da izredno naporen trening, stresen življenjski slog  in staranje brez dobre prehranske podpore oslabijo oslabijo imunski sistem.

Vnos proteinov za dober imunski sistem

Ključen »gradnik« imunskega sistema so proteini zato je pomembno, da je v vsakodnevni prehrani dovolj kvalitetnih virov aminokislin. Dokazano je, da sirotkini proteini zagotavljajo bistvene aminokisline. Sirotkini proteini povečajo glutation (GSH) v različnih tkivih, kar posledično ohranja rezervoar aminokisline glutamin v mišicah. Mišični glutamin pa je gorivo imunskega sistema.

Velika verjetnost je, da neustrezen vnos proteinov oslabi delovanje imunskega sistema. Trenutno priporočljive vrednosti proteinov, ki temeljijo na minimalnih vnosih, so morda manjše od tistih, ki jih potrebujejo aktivne osebe.

Poleg pomanjkanja proteinov  lahko tudi pomanjkanje drugih hranil oslabi imunski sistem. Pomanjkanje cinka, selena, bakra, železa, folne kisline in vitaminov E, D, C, B-6 in A lahko močno vpliva na imunski sistem.

Dostopnost proteinov

V razvitem svetu je dostop do proteinov relativno enostaven. Proteini so zastopani v mesu, jajcih, morskih sadežih, soji, čičeriki, mlečnih izdelkih itd. Zelo kakovosten vir proteinov je tudi sirotka. Sirotkini proteini imajo dobro topnost, odličen aminokislinski profil in visoko biološko vrednost zato so pogosto priporočajo različnim skupinam populacije.

Z nekaj malega znanja in angažiranja lahko za svoje zdravje ogromno naredite tudi sami!

Zaključek: Pazite na zadosten vnos proteinov saj so le ti ključni del imunskega sistema.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Proteini za ženske

Proteini so po slovensko beljakovine

Beljakovine

Hujšanje