Kaj je kolagen?

Kaj je kolagen?

Čudežna beljakovina

Kolagen je čudežna beljakovina, katera je glavna beljakovina vezivnega tkiva pri živalih in sesalcih in predstavlja 30 % vse beljakovinske mase. Je najbolj zastopana beljakovina v telesu ter glavna sestavina vseh telesnih vezi, hrustanca, tkiv, kože, las in nohtov. Nastaja v našem telesu in že po 25. letu se njegova proizvodnja upočasni, kar se kaže v manj elastični in prožni koži ter nastajanju prvih gub. Ima vrsto pozitivnih učinkov na kožo, sklepe, lase in nohte ter zobe in dlesni. Učinkuje povsod v telesu, kjer je kolagen potreben in kjer tega primanjkuje. S staranjem se količina kolagena v telesu zmanjšuje, zato proces regeneracije ni več dovolj učinkovit, kar se kaže v oteženem gibanju in s pojavljanjem težav oziroma bolečin v sklepih. Kolagen ojačuje krvne žile in ima pomembno vlogo pri razvoju tkiv in predstavlja vir beljakovin za izgradnjo sklepnega hrustanca.

Kolagen je zelo pomembna strukturna beljakovina, ki koži in drugim telesnim tkivom (koži, kostem, sklepom, hrustancu in drugim vezivnim tkivom) daje obliko in moč. Najdemo jo v vseh vezivnih tkivih, od kože do kosti, prisoten pa je tudi v organih in krvnih žilah. Njegove funkcije v našem telesu so zelo raznolike.

Kolagen je zaslužen za:

  • MOČNE KOSTI: ene od glavnih gradnikov kosti so prav organske beljakovine, znane kot kolagen. Ima torej pomembno vlogo pri tvorbi kosti. Kosti so namreč sestavljene iz kolagena in minerala, imenovanega hidroksiapatit. Tako kolagen kot hidroksiapatit pomembno prispevata k strukturi, gibljivosti in moči kosti. Pomanjkanje kolagena in hidroksiapatita se kaže v manj prožnih kosteh.
  • LEP IN ZDRAV VIDEZ KOŽE, LAS IN NOHTOV: kolagen je odgovoren za lepo, elastično in čvrsto kožo in igra pomembno vlogo pri vezavi vlage v koži. Če je tvorba kolagena v celicah zmanjšana, se v koži veže manj vlage, koža pa postane suha in zgubana. Kolagen je odlično sredstvo, ki hrani kožo od znotraj ter tako ohranja mladosten videz kože, pomaga upočasniti staranje in nastajanje gub, hkrati pa pomaga pri suhi in hrapavi koži, saj ji vrača vlago, elastičnost in prožnost. Prav tako kolagen izboljša lasem lesk, čvrstost in strukturo, hkrati pospešuje rast las in nohtov.

Pomanjkanje kolagena se lahko kaže v obliki manj prožne kože, pa tudi gub, celulita in suhe kože, lomljivih nohtov in krhkih las brez leska.

  • PRAVILNO DELOVANJE MIŠIC MED GIBANJEM: vsako mišično vlakno je prekrito s tremi plastmi kolagena, ki mišicam pomaga pri krčenju in raztezanju. Kolagen je zelo pomemben za delovanje mišičnih tkiv. Moč mišicam dajejo prav kolagenska vlakna, katere poleg tega skrbijo tudi za njihovo optimalno delovanje. Kolagenska vlakna ne sestavljajo le skeletnih mišičnih vlaken, ampak tudi gladke mišice, prav tako pa tudi srčno mišico.
  • ZDRAVJE KIT, SKLEPOV, HRUSTANCA: kolagen kitam in sklepom omogoča, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice. Pomanjkanje kolagena lahko povzroči obrabo hrustančnega tkiva (osteoartritis) kar lahko privede tudi do bolečin v sklepih.
  • KREPITEV ŽILNIH STEN: Na kolagen pa ne smemo pozabiti niti takrat, ko govorimo o delovanju krvnih žil. Kolagen namreč gradi stene ven, arterij in kapilar. Žilam daje, moč strukturo in fleksibilnost ter jim tako omogoča, da se kri po njih učinkovito pretaka.
  • CELJENJE RAN: kolagen prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Kaj je kolagen?

Collagen Fit Gel