KAJ VAM NIHČE NE POVE O MENOPAVZI - MENOPAVZA

KAJ VAM NIHČE NE POVE O MENOPAVZI

Verjetno veste za povečanje telesne mase, vročinske utripe in nočno znojenje, povezano z menopavzo. Toda o nekaterih drugih stranskih učinkih ljudje v resnici ne govorijo.

Tukaj je nekaj stvari, ki bi jih morda želeli vedeti o menopavzi.

 

Vaši vroči utripi lahko trajajo dlje kot blisk

Vročinski utripi, ki jih povzroči padec ravni estrogena, ki vpliva na žlezo, ki uravnava telesno temperaturo, se morda ne bodo končali v kratkem času. Lahko se podaljšajo, zlasti ponoči. Če želite bolje spati, spite v zračnih posteljninah in spustite termostat. Poskusite lahko tudi počasi dihati, da zmanjšate pogostost in resnost vročinskih utripov. Še vedno ne morete spati ponoči? Poskusite vsakodnevno zadremati. Ko ste spočiti, je lažje obvladati simptome. Preberite druge načine za spopadanje z navali vročine.

 

Vaši lasje lahko postanejo tanjši

Z menopavzo pride nekaj slabih dni za lase. Ker vaši hormoni nihajo, lahko lasje postanejo krhki in suhi. Odločite se za blage šampone in balzame za suhe lase. Izogibajte se kemičnim obdelavam, ki lahko oslabijo vašo grivo. Če je stanje na pramenu moteče, se pogovorite s svojim zdravnikom, da dobite recept za estrogen, ki vam bo pomagal uravnovesiti raven hormonov.

Vaš spomin morda ni tako oster

Ker se vaši hormoni spreminjajo, ste morda nagnjeni k pozabljivosti in ste manj osredotočeni. Poleg tega ste pod stresom, ko se spopadate s telesnimi spremembami, kar lahko vpliva na nejasno razmišljanje.

 

Borite se proti suhi koži

Ko se raven estrogena zmanjša, se proizvodnja olja zmanjša, kar lahko povzroči prekomerno suhost, ki lahko povzroči luščenje kože. Uporabite težjo, bogatejšo in vlažilno vlažilno kremo ali olje za obraz (na primer kokosovo olje), ki bo pomagalo vaši polti. Ostanite hidrirani tudi s pitjem veliko vode, kar lahko pripomore k dodajanju vlage vaši koži.

Imate suhost nožnice

Ne samo, da lahko znižane ravni estrogena vplivajo na vašo kožo, lahko tudi naredijo vaginalna tkiva manj elastična (in manj sposobna širjenja) ter suha in zmanjšajo pretok krvi v to območje. To lahko povzroči suhost nožnice, boleč spol in srbenje v vaginalnem predelu.

 

Morda ne boste izgubili spolnega nagona

Pri nekaterih ljudeh je zmanjšan spolni nagon povezan z menopavzo. Toda za mnoge ljudi je njihov libido boljši kot kdaj koli prej. Pravzaprav si morda res želite več seksa. Niste na hormonski kontracepciji in hormoni se spreminjajo. Zato se boste morda bolj pogosto počutili razpoložen.

 

Lahko prenesete izgubo kosti

Ker proizvajate manj estrogena, se lahko izguba kosti poveča. To pa lahko poveča tveganje za osteoporozo, bolezen, ki oslabi in tanjša kosti, zaradi česar so krhke in nagnjene k lomljenju. Preberite o najboljših živilih za zdrave kosti.

 

Morda boste imeli drugačne izkušnje od drugih

Vaši odnosi z menopavzo se lahko razlikujejo od tistih drugih žensk, tudi tistih v vaši družini. To, s čimer se spopadate, je lahko za vašo najboljšo osebo ali obratno. Naj ne bo konkurenca. Namesto tega se v tem času spreminjajte in podpirajte druga drugo.

Morda se vam ne zdi, da je tako hudo

Morda se boste počutili bolj ustvarjalni. Bolj uravnoteženo. Bolj introspektivno. Dejansko ženske po menopavzi v življenju najdejo posebno veselje.