Kolagen

Kdaj naj začnem uživati kolagen?

Ste začeli na vaši koži opažati prve gubice? So vaši nohti krhki in lomljivi? Lasje suhi in brez sijaja?

Verjetno se sprašujete zakaj je temu tako in kaj počnete narobe. Seveda je za lepo kožo, močne nohte in lase zelo pomembna zadostna hidracija in uravnotežena prehrana. Vendar se moramo zavedati, da tudi naše telo včasih ne zmore narediti vsega samo (ja, niste same).

Torej za vse skupaj je kriv kolagen oz. pomanjkanje le tega v telesu. Po približno 25.letu namreč začne tvorba kolagena v našem telesu upadati približno za 1,5% na leto. Ta proces poteka še hitreje ob neprimerni prehrani in pomanjkanju gibanja. Po 30.letu se tako tvorba kolagena zmanjša že za 2% na leto ali še več. Pri 60. je torej kar že za 70% nižja kot pri dvajsetih letih. ( Sibilla in sod., 2015)

KAJ SPLOH JE KOLAGEN?

Kolagen je ena izmed glavnih strukturnih beljakovin v človeškem telesu, kjer je tudi najmočneje zastopana beljakovina. Največ ga je v vezivnih tkivih na primer vezeh in kitah. Najdemo ga tudi v roženici, kosteh, prebavnem traktu, hrustancu. Skupaj z elastinom in hialuronsko kislino sestavlja ekstracelularni matriks kože, kjer skrbi za njeno strukturo, elastičnost in čvrstost.

Že njegovo ime izvira iz grške besede ”kolla”, ki pomeni lepilo in prav to je njegova glavna funkcija. Je naravno telesno lepilo, beljakovina, ki veže ter podpira telesna tkiva in notranje organe. Zagotavlja, da ta vzdržujejo in ohranjajo dobro ter zdravo stanje.

Njegova zgradba je zelo zapletena, v telesu ga najdemo v obliki trojnega heliksa, kjer se tri vijačnice zvijejo druga okrog druge. Več 100-1000 takih kompleksov se nato združi in sestavlja kolagensko vlakno. Ravno zaradi njegove zapletene zgradbe ga s prehrano ne moremo dobiti, obstajajo pa živila, ki spodbujajo njegovo tvorbo oz. so na tržišču na voljo prehranska dopolnila. ( Sibilla in sod., 2015)

VAŠA KOŽA NI VEČ MLADOSTNA?

Z leti se koža začne starati zaradi dermatoloških bolezni, okoljskih dejavnikov, prevelikega izpostavljanja soncu in življenjskega sloga (kajenje, alkohol, stres, pomanjkanje spanja). Eden izmed glavnih razlogov za staranje pa je tudi manjša sinteza kolagena. ”Mlada” koža je sestavljena iz 80% kolagena tipa ena, ki je najbolj zastopan v človeškem telesu in predstavlja več kot 90% kostne mase ter sestavlja 80% kolagena v naši koži. Ostalih 15 % pa predstavlja kolagen tipa 3.

Z manjšo tvorbo kolagena, posledično upade gostota kolagena in elastina v dermisu. Prav tako se zmanjša tudi vezava vlage v koži in ta posledično postane bolj zgubana in suha. Ravno zaradi tega je dobro, da uživamo kolagen. Ta namreč dokazano zmanjšuje nastanek gub, saj sproži nastajanje novih kolagenskih vlaken, ki skrbijo za zdrav videz kože.

ALI RES DELUJE?

Prav tako je delovanje kolagena dokazano v številnim raziskavah. Pokazale so, da naj bi se po 2 mesecih uživanja hidroliziranega kolagena elastičnost kože izboljšala v povprečju za 30%. Prav tako naj bi uživanje kolagena vzpodbudilo telo, da začne samo ponovno tvoriti več kolagena. Izboljšala naj bi se tudi hidratacija kože ter njena čvrstost- zmanjšanje gubic.(Asserin in sod., 2015; Sibilla in sod., 2015)

SO VAŠI LASJE SUHI IN BREZ ŽIVLJENJA?

Poleg kože kolagen vpliva tudi na manjše izpadanje las in jih odebeli. Raziskave kažejo, da naj bi se debelina las povečala kar za 10%. Kolagen namreč pripomore k izgradnji keratina. Keratin je ena izmed glavnih aminokislin potrebnih za vitalnost las. Naši lasje so namreč sestavljeni v 80% iz keratinskih vlaken.

KRHKI IN LOMLJIVI NOHTI?

Sindrom krhkih nohtov prizadane približno 20% populacije in sicer 2x več žensk kot moških. Običajno oboleli poročajo o simptomih kot so : mehki, suhi, šibki nohti, hitro lomljivi.

Študija, ki je raziskovala vpliv kolagena na sindrom krhkih nohtov je ugotovila, da ta pozitivno vpliva na vse simptome. Nohti so tako bolj trdni, se ne lomijo in hitreje rastejo. (Hexel in sod., 2017)Druga študija poroča, da se je rast nohtov povečala za 12%, lomljivost pa se je zmanjšala za 40%.

SE SPOPADATE Z OSTEROPOROZO?

Študije kažejo, da naj bi uživanje 10g hidroliziranega kolagena na dan povečalo trdnost hrustanca pri pacientih, ki trpijo za osteoporozo in zmanjšalo bolečine v kolenih. (Rawson in sod., 2017) Tudi številne druge študije potrjujejo njegove pozitivne učinka. Močno namreč zmanjša bolečine, ter s tem potrebo po analgetikih. Izboljšuje tudi gibljivost in pripomore k elastičnosti sklepov.

KDAJ NAJ ZAČNEM UŽIVATI KOLAGEN?

Z vnosom prehranskega dopolnila lahko spodbudimo nastajanje kolagena v telesu in tako nadomestimo primanjkljaj, ki nastane z leti. Primeren je tudi za otroke in najstnike v obdobju hitre rasti, saj je zaslužen za zdravje kit, sklepov in hrustanca. Omogoča jim, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice.

Prav tako je primeren za vse športnike in vse z dejavnim življenjskim slogom. Pomaga tudi pri okrevanju po poškodbah, saj prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože. Dobro ga je jemati tudi kot preventivo za preprečevanje osteoporoze in zlomov.

VIRI

Asserin J., Lati E., Shioya T., Prawitt J.,2015. The effect of collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence form an ex vivo model and randomized placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. 14(4): 291-301

Sibilla S., Godfrey M., Brewer S., Budh-Raja A., Genovese L., 2015. An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin propertis: Scientific background and clinical studies. The open nutraceuticals journal. 8: 29-42

Rawson E.S., Miles M.P., Larson-Meyer D.E.,2017. Dietary supplements for heath, adaptation and recovery in athletes. International journal of sport nutrition and exercise metabolism. 28(2):188-199

Hexel D., Zague V., Schunck M., Siega C., Camozzato F.O., Oesser S., 2017. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptidec improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. Journal of Cosmetic Dermatology. 16(4):520-526

OSTALI ČLANKI PODJETJA

3 enostavni nasveti za nego moške kože

MSM v kozmetičnih izdelkih – lepotni in zdravilni mineral

Kolagen Shot: Razmerje med kakovostjo in ceno

MSM – Mineral lepote in zdravja