menstrualne težave

Menstrualne težave

V čudovitem obdobju odraščanja je včasih težko biti punca. Nikoli ni pravi čas za »tiste« dni v mesecu ki nam enostavno grejo na živce. Velikokrat pa so dnevi pred menstruacijo še napornejši oz. to večkrat opazi okolica bolj, kot mi sami. Skupek simptomov, ki jih imenujemo enostavno kar premenstrualni ali predmenstruacijski sindrom so: razdražljivost, depresija, čustvena nestabilnost, glavobol, tesnobnost, otekline, bolečina ali napetost v prsih in v spodnjem delu trebuha. Navadno izvenijo z začetkom menstruacije.

Težave pri menstruaciji

Najpogosteje spremljajo menstruacijo bolečine s krči v spodnjem delu trebuha, ki prosevajo v križni predel hrbtenice. Običajno trajajo le nekaj dni. Spremlajo jih lahko slabo počutje, bruhanje, glavobol, potenje, driska ali zaprtje, hitra menjava razpoloženja.

Lajšanje menstrualnih težav

Za menstrualne težave je krivo vnetje pred in med menstruacijo. Zato so za menstrualne težave najučinkovitejša tista zdravila, ki delujejo protivnetno. To so nesteroidna protivnetna in protirevmatska zdravila. Lahko pa za lajšanje bolečin uporabimo tudi paracetamol. Zdravila za lajšanje bolečin vzamemo takoj, ko začutimo bolečine.

Veliko pa lahko naredimo za lajšanje težav z nefarmakološki ukrepi. Poleg prehranskega vidika ( uživanje hrane bogate s kalcijem in magnezijem) je pomemben tudi zadosten vnos vode v telo, zadostna količina počitka, topli obkladki na spodnji del trebuha, aktivnosti in lajšanje bolečine s čaji.

Spanje ali počivanje je prijetno na hrbtu s podloženimi koleni.

Bolečino zmanjša redna telesna dejavnost. Med aktivnostjo se sproščajo endorfini. To so hormoni, ki se sproščajo ob stresu, zmanjšajo bolečino in izboljšajo počutje.

Proti menstrualnim krčem je učinkovit magnezij, ki se priporoča že pred menstruacijo in ob začetku menstruacije.

Tradicionalna zdravila rastlinskega izvora, ki temeljijo izključno na podlagi dolgoletnih izkušenj in se uporabljajo za lajšanje menstrualnih bolečin so čaji rman, koperc, hribja resa (plahtica).

Kadar je menstruacija zelo boleča, traja dalj časa ali se bolečina pojavi po več letih nebolečih menstruacij je potreben obisk pri zdravniku. V takem primeru samo čajčki in gretje ne bo pomagalo.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Zakaj se poleti počutite tako utrujeno?

Gorenjske Lekarne

Ustna higiena

Lekarne