MSM - MINERAL LEPOTE IN ZDRAVJA

MSM – Mineral lepote in zdravja

KAJ JE MSM?

MSM(metilsulfonilmetan) je organska oblika žvepla. Žveplo je za kalcijem in fosforjem tretji najbolj zastopan mineral v telesu. Največ ga najdemo v koži, mišicah in kosteh. Sodeluje pri izgradnji različnih aminokislin,  sintezi nekaterih vitaminov, ohranjanju kislinsko-bazičnega ravnovesja in pri presnovnih telesih. Prav zaradi tega ga imenujejo tudi mineral lepote in zdravja.

MSM UČINKI

Deluje tudi kot donor žvepla kreatinu. Sodeluje pri sintezi keratina in s tem zagotavlja sijaj in moč las. Ravno zaradi tega, mu pripisujejo številne pozitivne učinke, kot je izboljšana tekstura kože, hitrejša rast las in trši nohti.

Študije potrjujejo, da žveplo, ki ga vsebuje MSM deluje kot čistilec prebavnega trakta, pomaga pri delovanju jeter in iz telesa izloča težke kovine. Lahko pomaga pri težavah s kožo npr. pri aknah, dermatitisu, ekcemih. Uporabimo ga lahko za hitrejše celjenje ran. Povečal naj bi tudi, proizvodnjo kolagena in keratina, gibljivost sklepov in lajšal vnetja, ter zmanjševal pojav mišičnih krčev.

Večina ga pozna po njegovih lepotnih učinkih, manj pa po njegovem protivnetnem in/ali antioksidativnem delovanju. MSM deluje tako, da zmanjša število citokinov, ki so odgovorni za vnetne odzive v telesu in se zaradi tega med drugim uporablja, tudi za zdravljenje artritisa.

ŽIVILA BOGATA Z MSM

Lahko ga zaužijemo s hrano ali pa v obliki prehranskega dopolnila. Med hrano bogato z MSM-jem sodijo beljakovinska živila (meso, mlečni izdelki, kravje mleko, jajca, semena, oreščki) in sveža zelenjava ( čebula, česen, šparglji, brokoli,..).

Edini problem je v tem, da je vsebnost MSM-ja v hrani zelo nizka. V primeru, da bi želeli zaužiti dovolj MSM-ja (1,5 g) samo s hrano bi morali zaužiti npr. 500 L mleka. Prav tako se približno polovica žvepla v predelani, pečeni, kuhani in cvrti hrani izgubi.

MSM KOT PREHRANSKO DOPOLNILO

S uživanjem prehranskih dopolnil poskrbimo, da v telesu ne pride do pomanjkanja. To je povezano s težavami s kožo, sklepi, depresijo in fizično utrujenostjo. Prehranska dopolnila vsebujejo večje količine MSM-ja v primerjavi s hrano. Zato lahko služijo kot dober vir organskega žvepla, ki ima ključno vlogo v našem telesu.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

3 enostavni nasveti za nego moške kože

MSM v kozmetičnih izdelkih – lepotni in zdravilni mineral

Kolagen Shot: Razmerje med kakovostjo in ceno

Kdaj naj začnem uživati kolagen?