prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila za dolgoročno zdravje in dobro počutje

Vsa prehranska dopolnila lahko pripomorejo k boljšemu zdravju in počutju, če jih uporabljamo pravilno in smotrno. Naše telo potrebuje številna različna hranila, ki zagotavljajo optimalno delovanje različnih sistemov. Med prehranskimi dopolnili, ki najbolj pomembno vplivajo na naše dolgoročno zdravje, pa so zagotovo tudi antioksidanti. Preberite, kaj so oksidanti, kako vam lahko pomagajo in kakšni antioksidanti so na voljo v naši trgovini.

Antioksidanti

Antioksidanti so snovi, ki zavirajo oziroma ustavljajo oksidacijske procese v našem telesu. Ti oksidacijski procesi namreč povzročajo nastanek prostih radikalov. Prosti radikali pa so, kot bomo podrobneje opisali v nadaljevanju, lahko zelo škodljivi za zdravje.

Antioksidante v telo pridobimo predvsem s prehranjevanjem s sadjem in zelenjavo. Najučinkovitejši antioksidanti, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi, so predvsem vitamini (C, E in A), minerali (selen, cink) in nekatere druge snovi (flavonoidi, koencim Q10 …). A kaj, ko jih s prehrano pogosto ne dobimo dovolj, zato mnogi posegamo po dodatkih, ki zadovoljijo vse naše potrebe po antioksidantih.

Kako lahko antioksidanti pripomorejo k našemu zdravju?

Kot že rečeno, antioksidanti nevtralizirajo nevarnost prostih radikalov tako, da se vežejo na njih, s tem pa preprečijo, da bi se nanje vezali kisik ali druge snovi. Ko se slednje v telesu zgodi, namreč nastajajo neželene reakcije, ki lahko uničujejo celice in povzročajo različne bolezni. Antioksidanti lahko po mnenju raziskovalcev tako pripomorejo k preprečevanju razvoja nekaterih rakastih obolenj, srčnih bolezni, diabetesa in vnetnih bolezni. Hkrati pa tudi na splošno zavirajo staranje organizma.

Prehranska dopolnila z antioksidanti

Izbirate lahko med koencimom Q10 in vitaminom E. Slednji je pravzaprav provitamin A, ki se v telesu pretvori v znan antioksidant vitamin A. Na voljo pa so vam tudi posebne kreme antioksidantov. Učinkovita kombinacija različnih antioksidantov, ki uspešno nevtralizirajo proste radikale, zvišuje vaše možnosti, da zdravje in dobro počutje ohranite tudi dolgoročno.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Domače milo

Zdrava prehrana