Proteini so po slovensko beljakovine

Proteini so po slovensko beljakovine

Proteini?!

A ti tudi ješ »une proteine«? Proteini = prepovedane substance.  Proteini so za bodybuilderje, itd. To so le nekateri izmed množice stereotipnih prepričanj, ki jih žal (še vedno) pogosto zasledimo.

Hrana je pomemben del našega življenja, ki močno definira kakovost življenja, zdravje, videz in telesne sposobnosti. Zato smo mnenja, da bi moral vsak posameznik po končani osnovni šoli (ali vsj srednji šoli) vedeti kaj so proteini in imeti osnovna znanja o prehrani.

Proteini so izreno pomemben element v človeški prehrani! Na kratko lahko zaključimo, da brez proteinov ni življenja. Proteini so vtkani v vsak delček človeškega telesa v katerem imajo nešteto funkcij. Proteinom pravimo tudi »zidaki« saj so osnovni strukturni element v človeškem telesu. Poleg tega proteini sodeluejo tudi pri obrambni funkciji, delujejo kot encimi, sodelujejo v hormonskih procesih, lahko so tudi vir energije itd. Skratka brez beljakovin naša telesa ne bi delovala optimalno. Zato je nujno, da zagotovimo zadosten vnos beljakovin dnevno.

Se sprašuješ zakaj kar na enkrat govorimo o beljakovinah in ne o proteinih? Zato ker je to eno in isto! Proteini so po slovensko beljakovine  ̶  in še vedno se najde kdo, ki misli, da sta to dve popolnoma različni stvari!

Vnos proteinov

Koliko proteinov na dan moramo zaužiti pa je zelo odvisno od starosti, spola, zdravstvenega statusa in predvsem telesne aktivnosti in seveda ciljev, ki jih imamo. Ko govorimo o količini beljakovin, ki jo moramo zaužiti govorimo o gramih proteinov na kilogram telesne teže na dan. Absolutna količina potrebnih beljakovin lahko tako močno varira v kolikor primerjamo 120 kilogramskega  dvigovalca uteži in 60 kg žensko s sedečim delom.

Da proteine potrebujejo športniki je pri ljudeh že precej ponotranjeno.  Skoraj nič pa se ne govori o potrebah po beljakovinah pri starejših osebah in osebah v fazi okrevanja po bolezni ali operaciji. S staranjem pride do sarkopenije (izgubljanje mišične mase), ki je deloma neizogibno. Izguba mišične mase je neposredno povezana z močnim upadom telesnih sposobnosti.  Proces lahko precej upočasnimo s primerno prehrano (proteini) in telesno aktivnostjo (vaje za moč).

Splošna priporočila so 0,8 g beljakovin na kg TT / dan, kar velja za povrečnega posameznika. Te vrednosti se lahko povzpnejo tudi 2,5 pri športnikih kjer je v ospredju moč in mišična masa. Za lažjo primerjavo, kaj te številke pomenijo v vsakodnevnih živilih: Meso ima povprečno 20 g proteinov na 100 g. Skuta ima med 11 in 16 g beljakovin. Pri povečani potrebi po beljakovinah si pogosto pomagamo s proteinskimi praški, kjer s samo eno merico lahko zaužijemo do 30 g proteinov.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Proteini za ženske

Beljakovine

Hujšanje

Kaj je športna prehrana