Proteini za ženske

Proteini za ženske

Resnica o tem, koliko beljakovin ženske resnično potrebujejo

Že večkrat ste verjetno slišale, da bi morale jesti veliko živil z visoko vsebnostjo beljakovin, kot so tuna, govedina in piščanec. Ni vam treba jesti mesa in rib z vsakim obrokom ali prigrizkom, da bi zadostile potrebe po beljakovinah. V svoj načrt zdrave prehrane lahko vključite tudi beljakovine na rastlinski osnovi kot sta humus in tahini.

Rastlinski viri beljakovin

Številni rastlinski viri beljakovin so po navadi bogati z maščobami, zaradi česar boste čez dan porabili kalorije, kar lahko povzroči povečanje telesne mase ali izgubo maščobe.

Zaradi nizke vsebnosti beljakovin vam lahko otežijo izpolnjevanje ciljnih potreb po beljakovinah (kar je za žensko približno 25% do 35 celotnega kaloričnega vnosa).

Za lažjo predstavo; obstajajo živila polna beljakovin  in živila, ki vključujejo nekaj beljakovin. Na ta način lahko v svojo prehrano vnesete najrazličnejša beljakovinska živila.

Vključitev beljakovinske hrane v obroke ali prigrizke lahko pomaga uravnavati vnos kalorij in zagotavlja redno oskrbo z aminokislinami. Oboje je še posebej pomembno za aktivne ženske.

Pomen prehranskih beljakovin

Pomembne vloge beljakovin v prehrani in zdravju ni mogoče preveč poudariti. Vsaka vrsta beljakovin v telesu je edinstvena po vrstah aminokislin, ki jih vsebuje – pomembno je, da uživate različne beljakovine, ki zagotavljajo široko paleto aminokislin za optimalno proizvodnjo in obnovo beljakovin v telesu.

Primeri zdravih, z maščobo bogatimi beljakovini so losos, govedina in jajca. Živalske maščobe, ki jih najdemo v govedini in jajcih niso nezdrave. Če imate priložnost jesti govedino, hranjeno s travo, bo vsebovala lep del zdravih maščob omega-3.  Glede jajc obstajajo številne znanstvene raziskave, ki dokazujejo pomen rumenjakov za podporo optimalnemu zdravju srca in ožilja ter zmanjšanja možnosti tveganja za sladkorno bolezen.

Če na splošno uživate različne vire beljakovin iz živalskih in rastlinskih virov, boste dobili široko paleto esencialnih in nebistvenih aminokislin, ki telesu omogočajo delovanje, rast in obnovo.

Koliko beljakovin potrebujete?

Količina beljakovin, ki jo ženske potrebujejo je ena največjih polemik v prehrani, saj minimalna količina beljakovin, ki je potrebna za normalno delovanje človeka, ni enaka količini beljakovin, ki je optimalna za vaše zdravje in presnovo.

Priporočeni prehrani dodatek za beljakovine znaša samo 0,8 g na 1 kg telesne teže. Za preživetje ne potrebujete nujno ogljikovih hidratov. Hrana bogata z ogljikovimi hidrati, ima svoje mesto in v idealnem primeru prihajala iz virov polnovredne hrane.

Kaj pa proteinski praški?

Pomagajo zgraditi in ohraniti mišice. Priporočljivi so predvsem za športnice. V naši spletni trgovini Helathstock najdete najrazličnejše beljakovinske praške

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Proteini so po slovensko beljakovine

Beljakovine

Hujšanje

Kaj je športna prehrana