športna prehrana

Športna prehrana

Katera športna prehrana je prava zame?

Pod pojmom »športna prehrana« razumemo način prehranjevanja, ki je namenjen specifičnemu cilju.Ti cilji so lahko; izboljšati vzdržljivost, povečati moč in mišično maso, izboljšati regeneracijo in oblikovati postavo. Pod »športna prehrana« najpogosteje razumemo tudi prehrano ali prehranbene dodatke za doseganje ali ohranjanje zdravja.

Športno prehrano lahko razdelimo v dva sklopa:

  1. Prehranska dopolnila (Omega 3, vitamini, vitamin D, magnezij, fatburnerji, itd.)
  2. Vsakodnevna (»navadna«) živila (proteini, aminokisline, proteinske čokoladice, rehidracijski napitki, nadomestki obrokov itd).

Izdelki iz 2. točke imajo energijsko vrednost in so najpogosteje spadajo v eno izmed treh skupin makrohranil (proteini, ogljikovi hidrati in maščobe). Za izdelke iz te skupine pravimo tudi, da gre za primarne izdelke športne prehrane.

Športna prehrana ima lahko s smotrno izbiro njenih elementov in primerno vključitvijo v športnikov vsakdan velik doprinos k uspešnosti in zdravju športnika. S pravimi izdelki lahko vplivamo na počutje športnika, pospešimo regeneracijo in izboljšamo imunski sistem.

Vsekakor pa je v množici izdelkov športne prehrane za nepoučenega izbira zelo težka.  Da bi vam olajšali izbiro smo napisali osnovne napotke za štiri najpogostejše profile uporabnikov. Gre zgolj za usmeritve.

Za vsakogar

Z izbiro kvalitetnega proteinskega šejka in omega 3 maščobnih kislin ne morete prav veliko zgrešiti! S proteinskim šejkom boste poskrbeli, da boste zaužili dovolj proteinov dnevno, kar je še posebno pomembno pri starejših in odolescentih. Proteini so gradniki našega telesa in imajo ogromno funkcij v našem telesu. Na voljo imate različne tipe proteinskih praškov (veganski proteini, s postopnim sproščanjem, sirotkini proteini, brez okusa…).

Po raziskavah imamo močno prenizek vnos omega 3 maščobnih kislin (razen vseh tistih, ki imate dnevno na meniju morske ribe). Omega 3 vplivajo na srčno-žilni sistem, oči in možgane. Omega 3 delujejo antivnetno!

Za hujšanje

Svetujemo proteinski prašek. Proteine boste uporabljali kot dodatek ali nadomestilo enega izmed obrokov preko dneva. Tako boste znižali dnevni kalorični vnos za vsaj 300 kcal dnevno. Tako boste lažje dosegli negativno kalorično bilanco.
L-carnitin telesu omogoča lažje porabljanje maščobe kot vir energije (zato je zelo priljubljen tudi pri vzdržljivostnih športnikih).

CLA preprečuje razgradnjo mišičnega tkiva (katabolizem) in vpliva na izgorevanja telesnih maščob. Fatburnerji, ki še dodatno pospešijo porabo odvečnih kalorij in izboljšajo telesno energijo.

Moč in mišična masa

Prva izbira so »gainerji«. V kolikor želimo resno pridobivati na mišični masi moramo zaužiti več kalorij kot jih porabimo. To je mešanica proteinov in ogljikovih hidratov s čimer lažje zapolnimo dnevne potrebe po energiji. Priporočamo še proteinski prašek, lahko tudi kazein, ki se počasi absorbira. Pri povečanju mišične mase je potrebno močno povečati vnos proteinov.

Kreatin. Kreatin poveča eksplozivno moč. V želji po povečanju mišične mase je najpomembnejša regeneracija po treningu. Tu lahko izbiramo med izdelki kot so:  BCAA, L-glutamin, Arginin, omega 3, magnezij, vitamini, itd.

Če potrebujete dodatno stimulacijo priporočamo »boosterje«. Boosterji delujejo tako, da  povečajo telesno energijo, razširijo žile in povečajo dotok hranil v mišice. Vse to pa vpliva na več moči in vzdržljivosti.

Za vzdržljivce (kolesarje, tekače, pohodnike)

Med aktivnostjo:
Zelo priporočamo BCAAjke. BCAA zavirajo mišični katabolizem in znižujejo nivo mlečne kisline. Mlečna kislina pa je tista, zaradi katere upade moč in intenzivnost. Pri dlje časa trajajočih aktivnostih priporočamo uporabo rehidracijskih napitkov ( preko 1,5 h).  Zelo priporočamo tudi cink&magnezij in omega 3. Pogosta napaka vzdržljivostnih športnikov je, da »pozabijo« na zadosten vnos proteinov. Morda zato izbira proteinskega praška, ki ga bomo dodajali eno merico dnevno, ne bi škodovala.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Proteini za ženske

Proteini so po slovensko beljakovine

Beljakovine

Hujšanje