Zdrava hrana

Zdrava hrana

Zdrava hrana za otroke

Pritisk vrstnikov in televizijski reklam za nezdravo hrano lahko pripeljejo vaše otroke do težje in nezdrave prehrane. Dejavnik vašega lastnega grozljivega urnika ni nič čudnega, da je veliko otroške prehrane zasnovano na priročni in nezdravi hrani. Toda prehod na zdravo prehrano lahko močno vpliva na zdravje vašega otroka, pomaga mu ohranjati zdravo telesno težo, stabilizira razpoloženje, izostri misli in se izogne različnim zdravstvenim težavam. Zdrava hrana lahko močno vpliva tudi na občutek duševnega in čustvenega počutja vašega otroka in pomaga pri preprečevanju bolezni, kot so depresija, tesnoba, bipolarna motnja, shizofrenija in ADHD.

Dobro prehranjevanje podpira zdravo rast in razvoj vašega otroka v odrasli dobi in ima lahko celo vlogo pri zmanjševanju tveganja samomora. Če je vašemu otroku že diagnosticirana težava z duševnim zdravjem, mu lahko zdrava prehrana pomaga pri obvladovanju simptomov in ponovnem nadzoru nad zdravjem.

Pomembno je vedeti, da vaši otroci niso rojeni s hrepenenjem po pomfriju in pici ter z odpornostjo do brokolija in korenja. Ta pogojenost se sčasoma zgodi, saj so izpostavljeni vedno bolj nezdravi izbiri hrane. Vendar je možno, da bodo otroci preprogramirali željo po hrani, tako da bodo namesto tega hrepeneli po bolj zdravi hrani.

Prej ko v otrokovo prehrano vnesete koristne, hranljive izbire, lažje bodo lahko razvili zdrav odnos s hrano, ki jim bo lahko ostal v življenju. Lahko je preprostejši in manj zamuden, kot si predstavljate. S temi nasveti lahko vzgojite zdrave prehranjevalne navade, ne da bi obroke spremenili v vojno območje, in svojim otrokom zagotovite najboljšo priložnost, da odrastejo v zdrave, uravnotežene odrasle osebe.

Spodbujajte zdrave prehranjevalne navade

Otroci razvijejo naravno naklonjenost živilom, ki jih največ uživajo. Da bi spodbudili zdrave prehranjevalne navade, je izziv narediti privlačne prehranske izbire.

Osredotočite se na splošno prehrano in ne na posebna živila

Otroci bi morali jesti več celovite, minimalno predelane hrane – hrane, ki je čim bližje svoji naravni obliki – in manj pakirane in predelane hrane.

Bodite vzor

Otroški vzgib za posnemanje je močan, zato ne prosite otroka, naj je zelenjavo, medtem ko uživate v čipsu.

Prikrijte okus bolj zdrave hrane

Na primer, dodajte zelenjavo v govejo obaro ali pretlačite korenje s pire krompirjem ali dodajte sladko kapljico rezinam jabolka.

Več obrokov skuhajte doma

Obroki v restavracijah in obroki z več obroki vsebujejo več dodanega sladkorja in nezdrave maščobe, zato lahko kuhanje doma močno vpliva na zdravje vaših otrok. Če pripravljate velike serije, lahko kuhanje le nekajkrat zadostuje za prehrano vaše družine cel teden.

Otroke vključite v nakupovanje živil in pripravo obrokov

Lahko jih naučite o različnih živilih in o tem, kako brati etikete na živilih.

Pripravite zdrave prigrizke, ki jim bodo na voljo

Pri roki imejte veliko sadja, zelenjave in zdravih pijač (voda, mleko, čisti sadni sok), da se otroci izognejo nezdravim prigrizkom, kot so soda, čips in piškoti.

Omejite velikost porcij

Ne vztrajajte, da otrok očisti krožnik in nikoli ne uporabljajte hrane kot nagrade ali podkupnine.