Zdrava prehrana

Kako pomembna je zdrava prehrana?

Pojem zdrava prehrana se pojavlja zelo pogosto, prvič ga slišimo že v otroštvu. Pa v resnici vemo, kaj zdrava prehrana sploh je in kako pomembna je?

Ljudje si besedno zvezo zdrava prehrana predstavljajo in razlagajo različno. Pestra prehrana, uravnotežena prehrana, vsega po malo in drugo. Veliko zmedo pri razlagi zdrave prehrane so ustvarili tudi mediji, internet, kjer je vsak lahko strokovnjak in kjer so mnenja popolnoma različna, ter reklame, ki vam želijo prodati nek izdelek. Če se opremo na večje zdravstvene organizacije in strokovnjake, ki svoje trditve podprejo s kredibilnimi raziskavami, bi lahko zdravo prehrano povzeli nekako takole: Zdrava prehrana naj bi nam zagotovila hranila, ki jih naše telo potrebuje. Prav tako naj bi nas ščitila pred boleznimi in hujšimi obolenji, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, kap in rakava obolenja. Prav nezdrava prehrana, skupaj s premalo gibanja, lahko močno pripomore k razvoju teh bolezni.

Zdrava prehrana naj bi vsebovala čim manj dodanih sladkorjev, manj kot 10% dnevnega vnosa kalorij. Če želimo še dodatne koristi za zdravje, vnos sladkorja zmanjšamo na 5%. Če želimo izbrati bolj zdravo sladilo, pa izberimo slajenje z datlji, ki vsebujejo tudi vlaknine in druge koristne snovi. Zdrava prehrana pomeni tudi manj soli. Sol naj bi zmanjšali na 5 gramov dnevno, vnos natrija pa na 2 grama dnevno. Večina kupljenih živil in vnaprej pripravljenih živil že vsebuje sol, zato se izognimo dodatnemu soljenju ob kuhanju in uživanju hrane. Prav tako lahko omejimo obiske restavracij, kjer je hrana še bolj soljena. Zdrava prehrana z manj soli pripomore k manjšemu tveganju za nastanek hipertenzije in razvoj srčnih bolezni ter možganske kapi.

Osnovna načela zdrave prehrane

Osnovna načela zdrave prehrane so uživanje sadja in zelenjave, stročnic, oreščkov in polnozrnatih žitaric. Dnevno naj bi zaužili 5 porcij sadja in zelenjave (še posebej zelene listnate), jejmo cele sadeže, izogibajmo se sadnim sokovom in sirupom. Posebej zdravo je jagodičevje, ki vsebuje veliko antioksidantov. Prav tako se izogibajmo pretiranemu uživanju maščob. Dnevno naj bi zaužili manj kot 30% kalorij iz maščob. Raje izberimo maščobe v obliki oreščkov in avokada, izogibajmo se nasičenim maščobam, kot so živalske maščobe, palmovo olje, kokosovo olje itd… Glede na raziskave nekaterih vodilnih tujih srčnih kirurgov, se je pametno izogniti tudi dodajanju olj vseh vrst, saj naj bi slabo vplivala na naše srce in arterije (bolj natančno na endotelne obloge).

Obstajata še dva pomembna faktorja k zdravi prehrani, ki sta za naše zdravje izjemno pomembna, s prehrano pa ju težko dobimo dovolj. To sta vitamin D3 in B12, ki ju lahko dodajamo v obliki prehranskih dodatkov.

Zdrava prehrana torej niti ni tako zelo širok pojem, le treba je slediti pravim strokovnjakom in kredibilnim strokovnim raziskavam. Včasih nas vsakodnevno življenje potisne v hiter tempo in
stresne situacije, ko se je veliko težje držati načel zdravega življenja. A zdrava prehrana je naše zdravilo, je naša investicija v prihodnost. Zdrava prehrana je velik doprinos h kvalitetnemu življenju, verjetno celo najbolj pomemben! Vredno je vlagati v zdravje, da je naše življenje polno in izpolnjujoče čim dlje.

Vir: World Health Organisation, nutritionfacts.org

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Domače milo

Prehranska dopolnila