12 dejstev, ki bi jih morali vedeti o jogi

12 dejstev, ki bi jih morali vedeti o jogi

Morda ste imeli nekaj vnaprej ustvarjenih predstav o jogi, ki vam preprečujejo začetek. Če je temu tako, je čas, da popravite rezultat. Tukaj je realna razlaga prakse.

 

Za opravljanje joge vam ni treba biti prilagodljiv

Reči, da moraš biti fleksibilen za opravljanje joge, je kot reči, da moraš biti v formi, da greš v telovadnico, ali da moraš biti čist, da se stuširaš. Morda obstaja odnos med jogo in prilagodljivostjo, vendar fleksibilnost ni predpogoj za opravljanje joge.

 

Joga je za vsakogar

Z jogo se lahko ukvarja vsakdo, ne glede na starost, velikost telesa, spol, narodnost ali stopnjo telesne pripravljenosti. Družbeni mediji so morda ohranili podobo joge v Ameriki kot tanko, upogljivo, mlade ženske, ki se zbirajo v ateljejih in na plažah, da bi dokončale popačenje telesa. Toda prava podoba (in namen) joge presega to.

 

Joga ni religija

Vsekakor je joga duhovni element, vendar je nujno razumeti, da joga sama po sebi ni religija.

 

Za vadbo joge vam ni treba biti hipik

 Joga je praksa, ki spodbuja samozavedanje, ljubezen in povezavo s svetom. Ker se praktiki vse bolj zavedajo svojih dejanj, se mnogi odločajo, da se zunanjemu svetu zdijo “podobni hipiju”.

 

Joga je več kot raztezanje

Ko greš na tipičen tečaj joge, greš skozi vrsto asan (pozi), ki so lahko videti  podobne raztezanju. Toda fizični element joge je le del širše slike.

 

Joga je lahko tako enostavna ali zahtevna, kot jo naredite

Za tiste, ki ste še vedno skeptični glede “zapravljanja” dragocenega časa za vadbo na jogi, razmislite o naslednjem:

 

  • Joga ni mišljena kot vadba v tradicionalnem smislu, lahko pa jo naredite tako težko ali enostavno, kot želite. Za športnike, ki ne cenijo osnovne drže psa in otroka navzdol, obstaja množica joga poza, kot sta vrana ali škorpijon, ki ponujajo neverjeten izziv.

 

  • Joga poleg izgorevanja kalorij ponuja tudi zdravstvene koristi, ki bi jim koristili številni športniki. Ravnovesje, koordinacija, statična moč, prilagodljivost in pozornost so vse prednosti vadbe joge. Prav tako veljajo za komponente fitnesa, povezane s spretnostmi, ki lahko izboljšajo splošno uspešnost pri izbranem športu ali dejavnosti

 

  • Joga je za športnike pogosto boj, ker jih prisili, da delajo na način, na katerega običajno ne delujejo. Če je nekaj videti enostavno, še ne pomeni, da je.

 

Joga je spremenljiva

Mnogi ljudje se bojijo stopiti iz svojih con udobja in poskusiti nekaj novega. Morda se bojijo, da ne bodo mogli pozati, da jim ne bodo mogli slediti ali pa se bodo počutili nesposobni, ko se običajno počutijo samozavestno ob fizičnih izzivih. Vendar pa joga ni namenjena vsem. Praksa je pravzaprav precej prilagodljiva.

Če se vam zdijo določene jogijske poze ali sekvence zahtevne, jih lahko spremenite glede na svoje telo, sposobnosti in potrebe. Učitelji joge pogosto celo spremenijo naprednejše poze, da postanejo dostopnejše.

 

Jogo lahko počnete tudi, če ste noseči

Čeprav se včasih zdi izziv, je vadba dobra za zdravo nosečnost, joga pa velja za varno in z majhnim učinkom za bodoče starše, če vadite varno.

 

Za jogo ne potrebujete dragih orodij in oblačil

Seveda se lahko odpravite v trgovine in si založite oblačila, opremo in dodatke znane blagovne znamke, pri čemer porabite na stotine (ali celo tisoče) evrov, vendar ni razloga, da bi šli v bankrot, da bi začeli prakso.

 

V razredu se vam ni treba počutiti samozavestnega

 Čeprav se morda počutite samozavestno pri izvajanju določenih pozi, če pazite na sapo in poskušate izpopolniti svojo usklajenost, ne boste imeli časa razmišljati o ljudeh okoli sebe. I

 

Joga vključuje spol

Verjetno ni presenetljivo, da se bo tečajev joge udeležilo več žensk kot moških. Toda to ne pomeni, da se moški ne morejo pridružiti ugodnostim, ki jih ponuja joga.

 

Joga se lahko prilega vašemu urniku

Vaša vadba joge lahko traja toliko časa, kolikor se ji morate posvetiti. Nekateri uradni tečaji joge so dolgi 45, 60 ali 90 minut, vendar ideja, da se morate za eno uro joge posvetiti, da izkoristite njene koristi, še zdaleč ni resnična.