Borilne veščine ali umetnost bojevanja

Borilne veščine ali umetnost bojevanja

Borilne veščine ali umetnost bojevanja

Borilne veščine ali umetnost bojevanja so harmonija med vadbo telesa in duha. Vzljubili boste ta način življenja in se popeljali v umetnost bojevanja.

Borilne veščine krepijo in razvijajo vse mišične skupine, usklajujejo delovanje mišic, izboljšujejo ravnotežje in povečujejo vzdržljivost, se pravi izboljšujejo delovanje telesa kot celote. Borilne veščine pa poleg delovanje telesa krepijo duhovno plat, kar lahko rečemo, da je harmonija med telesom in notranjo energijo. To harmonijo potrebujemo za zadovoljstvo, za zdravje in energijo do življenja. Če to ni usklajeno smo tečni, nič se nam ne da, manj smo samozavestni in bolj izpostavljeni različnim boleznim.

Borilna veščina Kickboxing ali kontaktni šport.

Borilna veščina Kickboxing ali kontaktni šport je šport, ki se velikokrat poistoveti s tajskim boksom, sicer sta si zelo podobna, vendar je tajski boks nevarnejši od kickboxinga, saj se pri tajskem boksu uporabljajo udarci pod pasom in tudi udarci s komolci in koleni, kar se pri kickboxingu ne dovoljuje. Točna zgodovina borilne veščine kickboxinga ni znana, saj je le ta nastal iz različnih stilov bojevanja. Začetniki so bili zagotovo Azijci, ki so se za svoj obstoj morali boriti že od samega začetka civilizacije. Pri kickboxingu se uporabljajo različne tehnike udarcev, kot so udarci z rokami, in nogami, brc z nogami ter gibanj, kot pri standardnem boksu. Zanimivost je tudi, da pri kickboxingu ne dovoljujejo nadaljevanje borbe potem, ko eden od nasprotnikov pade in obleži na tleh.

Zaščitna oblačila in oprema

Zaščitna oblačila in oprema, ki jo potrebuješ in uporabljaš pri kickboxingu so posebne hlače za kickboxing, boksarske rokavice, obutev za tovrstne športe, ščitnik za zobe, ščitnik za noge (nart in golenico), ščitnik za genitalije ter ščitnik za prsa pri ženskah ali deklicah. Vsi ki pa se želijo boriti s to veščino in še niso dopolnili 18 let pa morajo nositi zaščitno čelado. Borilna veščina kickboxing je vedno bolj popularna med mladimi in tudi starejšimi. Borilne veščine ali umetnost bojevanja so idealne za vas.

Otroci bodo navdušeni nad borilno veščino kickboxing

Otroci bodo navdušeni nad borilno veščino kickboxing, saj bodo pridobili na samozavesti. Treningi delujejo na gradnji zaupanja v otroka v tolikšni meri da bodo to opazili starši in okolica. Trening ti da samozavest in samospoštovanje in to je tista vrsta uspeha katero si želi vsak starš za svojega otroka, da bo srečen in uspešen skozi treninge. Otroci razvijajo skozi trening pozitiven zaslužen zmagovalni odnos, kar vpliva na njegov vsakdanji vidik življenja in tega se ne sme podcenjevati. Trening borilne veščine kickboxing bo vplival tudi na uspeh v šoli.

Otrok zaradi treningov pridobiva na odgovornosti do domačih nalog in resnosti do učenja in tako do boljšega uspeha v šoli. Prav tako se otrok razvija in s treningom pridobi atletske sposobnosti. Borilno veščinske sposobnosti so enake atletskim sposobnostim in ni boljšega načina za povečanje usklajevanja spretnosti in koordinacije skupaj z močjo. Tako otrok pridobi na kondiciji in fizični sposobnosti. Že po prvem treningu bo vaš otrok začel razvijati disciplino, spoštovanje do inštruktorja, spoštovanje do drugih udeležencev, staršev, učiteljev,.. tako pa tudi pridobi na odgovornosti, kar se bo odrazilo tudi v šoli in na splošno v življenju. Treningi borilnih veščin bodo postali otrokov način življenja. Vaš otrok bo postal bolj aktiven in začel ceniti telesno pripravljenost in tako ne bo imel časa za neumnosti in TV-jem, video igram in nezdrave prehrane.

Prav tako je primerno za starejše, za boljše uravnavanje telesne teže

Prav tako je primerno za starejše, za boljše uravnavanje telesne teže, odpravlja in zmanjšuje bolečine v hrbtu, povečuje telesno moč in energijo, se pravi za vse splošno boljše počutje, tudi preprečuje in zmanjšuje nastanek osteoporoze, pri starejših pride do izboljšanja ravnotežja. Borilna veščina kickboxing tako izboljšuje ravnotežje in koordinacijo, prav tako naše telo pripravi na boljšo kondicijo. Treningi kickboxinga so izjemno raznoliki, intenzivni, celotno oblikujejo telo in vzdržujejo telesno pripravljenost, saj delujejo na tehniki kot na vzdržljivosti, hitrosti, moči in gibljivosti. Preprosto pozabiš na vse težave in se znebiš stresa ter si po treningu bolj fit in zato tudi bolj srečnejši. Treningi potekajo v parih, na boksarskih vrečah, fokusih, hitrih žogah, za zaključek vaje pa poleg lastnega telesa se uporabljajo tudi žoge medicinke, sandbage (boks vreča polna peska) , kettlebelle (uteži), vrvi, elastike,..

Borilna veščina thai boks

Borilne veščine thai boks oziroma Muay Thai kot ga imenujejo Tajci. Thai boks je tradicionalna borilna veščina za samoobrambo. Razlika med tradicionalnem boksu in thai boksu je ta, da se pri thai boksu uporabljajo tudi nožni udarci, udarci s koleni in udarci s komolci. Thai boks je lahko amaterski ali profesionalni šport in je borilna veščina, ki je uporabna vrlina kot samoobramba.

Zgodovina thai boksa

Zgodovina thaiboksa se je razvila kot borba, namen thaiboksa je bila samoobramba in so jo na začetku uporabljali za vojsko, kadar so vojaki ostali brez orožja in so se morali boriti za življenje. Sčasoma se je razvil v šport in ni bil namenjen zgolj za vojskovanje ampak so borbe potekale pred množico, ki so se ob gledanju bojevanja gledalci zabavali. Kmalu je thaiboks postal del tajske kulture. Uporabljali so ga tudi, da so zabavali svoje kralje. Kot šport se je razvil kasneje šele leta 1921. V Slovenijo je prišel duh tajskega boksa 1996 z Iztokom Vorkapićem, ki je imel mednarodno licenco za poučevanje te borilne veščine.

Borilna veščina Thaiboks primerna za otroke in koristna za njihovo samozavest

Borilna veščina Thaiboks primerna za otroke in koristna za njihovo samozavest in samodisciplino, kar ti da vsak šport, še posebno se to odraža pri vseh azijskih borilnih veščinah. Že leta nas učijo kako pomembna sta harmonija med vadbo telesa in duha. Najbolj pomembno je da otrok v vadbi uživa in mu ta ne predstavlja stresa, saj je to motivacija da bo tudi kasneje ko bo starejši nadaljeval s treningi. Otrok bo s treningi pridobil na psihofizičnih sposobnostih, razvoju in zdravju kosti in sklepov, izboljšanju samozavesti in samopodobe, kot smo že omenili. Pridobil bo na socializaciji in integraciji ter disciplini. Dokazano je da otroci, ki redno trenirajo so tudi v šoli bolj dojemljivi in disciplinirani. Znanje thaiboksa ali drugače samoobrambe večja pri otrocih samozavest in pa močno zmanjša možnost med vrstniške verbalne zlorabe ter fizičnih konfliktov.

Thaiboks lahko trenirajo tudi starejši

Thaiboks lahko trenirajo tudi starejši, je šport in veščina za vsakogar. Trenirajo ga lahko tako moški kot ženske, ne glede na spol in starost. Primeren je tako za rekreacijo kot za samoobrambo. S treningom pridobivamo na prožnosti telesa, hitrosti in koncentraciji. Pomaga pa tudi pri premagovanju vsakdanjega stresa. Thaiboks je sicer dokaj enostavna veščina, ki se jo lahko hitro naučiš, izpopolnjuješ jo pa vse življenje, tako da se treningi ne ponavljajo.

Borilna veščina – MMA

Borilna veščina – MMA oziroma mešani stili borilnih veščin so kontakten šport, kjer se dovoljujejo udarci in prijemi, ter bojuje stoje in na tleh. Vse to je izvleček različnih borilnih veščin.

MMA je postal z namenom najti najboljšo uporabno borilno veščino z malo postavljenih pravil. Tekmovalci so bili postavljeni eden proti drugim, kjer so med bojevanjem vnesli več različnih stilov, medtem pa so jih organizatorji opazovali in dodali še nekaj pravil, s katerimi so hoteli povečati varnost tekmovalcev in izboljšati popularnost tega športa, da bi ga lažje sprejeli. S spremembami je temu športu popularnost zelo rasla in tako je nastala borilna veščina z imenom MMA.

Oprema, ki jo potrebuješ pri MMA

Oprema ki jo potrebuješ pri MMA so rokavice, ki pokrivajo hrbtišče rok in členke ter tako varujejo pred pretiranim poškodbami pri boksanju. Prsti – lahko tudi dlani so odkriti, kar omogoča prejemanje nasprotnika. Oblačila so kratke hlače, ščitnik za zobe, ščitnik za golenico, suspenzor (moški ščitnik za mednožni genitalij) in pa za treninge se lahko uporabljajo boksarske rokavice. Tekmovalci se običajno borijo bosi.

Borilna veščina MMA prav tako navdušujejo otroke

Borilna veščina MMA prav tako navdušujejo otroke. Otroške borilne veščine so v zadnjih nekaj letih postale precej priljubljene in se telovadnice z mešanim borilnim veščinami precej popularne. Otroci ki trenirajo MMA ali katero koli drugo borilno veščino, se učijo discipline, predanosti, trdega dela, spoštovanja in kako pomagati drugim okoli sebe. Borilna veščina MMA je primerna tako za otroke kot tudi za odrasle, saj krepi telo in duha.

Borilne veščine ali umetnost bojevanja postanejo način življenja ali pa šport ob katerem se sprostiš in pozabiš na vse težave, ki jih imaš doma, v službi, v šoli ali kjerkoli drugje. Enostavno vzljubiš ta način življenja in potem ne zmoreš brez njega.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Dobrodošli v svet kickboksa

Športne poškodbe pri kontaktnem športu

BoxenalsKampfkunst