Dobrodošli v svet kickboksa

Dobrodošli v svet kickboksa

Kickboks spada med najbolj popularne borilne veščine na svetu. Razlog leži v enostavnih pravilih. Gre za kontaktni šport, v katerem so v ospredju roke in noge, s katerimi se izvajajo tako napadalne kot obrambne tehnike. Izhaja iz borilnih športov, ki temeljijo na brcanju in udarjanju. Razvil se je iz karateja in boksa, nekaj pa so dodali še taekwondo, tajski boks in savate.

Slovenski kickboks je star 50 let, evropski 55, svetovni 70 let

Zgodbo o kickboksu so začeli v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja na Japonskem. Ob klasičnih udarcih so lahko uporabljali tudi udarce s komolci in koleni. Dobro desetletje kasneje ga že najdemo v ZDA. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je kick boks pripomogel pri nastanku mešanih borilnih veščin, pri katerih se je nadaljeval razvoj tehnik boja na tleh (brazilski jiu-jitsu in rokoborba). Danes je najpomembnejša mednarodna organizacija v kick boksu organizacija WAKO, ki je nastala leta 1976. Ustanovila sta jo Američan Mike Anderson in njegov prijatelj, Nemec Georg Brueckner. Ko sta se leta 2006 Mednarodna amaterska športna zveza za kickboks (IAKSA) in WAKO združila, je bil to korak naprej v razvoju WAKO-a. Sledil je sprejem v  Generalno združenje mednarodnih športnih zvez (GAISF). Kick boks je danes vključen v Svetovnem borilne igre, v Azijske dvoranske igre in od leta 2017 v igre borilnih veščin (spodbuja OCA) na mednarodnih svetovnih igrah. 20. julija 2021 je Mednarodni olimpijski odbor uradno priznal kick boks kot olimpijski šport in priznal WAKO kot svetovno vodstveno telo za ta šport.

Zgodba slovenskega kickboksa

Zgodbo slovenskega kickboksa so začeli leta 1975, ko so si hkrati prizadevali za njegovo priznanje. A je trajalo vse do leta 1992, da je slovenski kick boks dobil svojo samostojno panožno zvezo. Pred tem so se decembra 1991 v Mariboru zbrali predstavniki Continentala, Ptuja, Ormoža, Zelenega zmaja, Izole in Pon Do Kwana. Dogovorili so se, da marca naslednje leto ustanovijo Zvezo za kontaktni borilni šport Slovenije. Na skupščini so delegati določili, da bodo tekmovanja potekala v Low kicku, Semi contactu, Light contactu in Full contactu. Zvezo so vpisali v mednarodni WAKO in IAKSA organizaciji. Danes je WAKO sestavljen iz pet celinskih delov. Evropskega, Vseameriškega, Azijskega, Oceanskega in Afriškega. Ponudba slogov je razširjena na sedem stilov. Points Fighting, light-contact, full-contact, kick-light, low-kick, K1 in glasbene forme. Štirje se odvijajo na tatamiju, trije v ringu. V WAKO je na petih celinah včlanjenih 126 držav.

Panoge na tatamiju

Glasbena forma

Glasbena forma je uprizorjen ali namišljen boj proti enemu ali več nasprotnikom, v katerem izvajalec uporablja tehnike od orientalskih borilnih veščin do izbora glasbe.

Point fighting

Poznan tudi kot pol kontaktni ali semi contact. Point fighting je disciplina, v kateri se dva tekmovalca borita s primarnim ciljem doseči točko in pri tem uporabljati dovoljene tehnike brez uporabe udarcev na vso moč. Nasprotnike je dovoljeno zadeti z udarci in brcami nad pasom. Dovoljeno je pometanje z nogami. Udarci s komolci in koleni so prepovedani. Borba v klinču in meti so prepovedani.

Light Contact

Ta slog je bil v preteklosti poznan kot vmesna stopnja med semi contactom in full contactom. Sedanji Light Contact se je razvil v edinstven slog hitrega in dinamičnega neprekinjenega kick boksa. Za razliko od Point Fightinga se športniki borijo brez prekinitev in zbirajo točke v treh rundah, ki trajajo po dve minuti. Udarci in brce so dovoljeni nad pasom in pod sredino meč. Dovoljeno je pometanje z nogami.

Kick light

Kick light je vmesna stopnja med semi kick in low kick boksom. Dovoljena je uporaba udarcev in brc, pri čemer lahko borci z golenico udarijo le po stegnu. Dovoljeno je pometanje z nogami.

Panoge v ringu

Full Contact je disciplina  ki se zelo približa resničnemu boju. Nasprotnikom je dovoljeno, da se udarjajo z udarci in brcami nad pasom in pod sredino meč. Dovoljeno je pometanje z nogami.

Low kick

Pri low-kick kickboxingu obstaja možnost napada nasprotnikovih nog s čistimi udarci. Dovoljeni so udarci in brce, pri čemer mora bili udarec z golenico v stegno. Dovoljeno je pometanje z nogami.

K1

Nasprotnikom je dovoljeno udariti drug drugega z udarci in brcami. Noge in kateri koli drugi del telesa lahko napadete z golenico. Tako kot pri ostalih panogah, je tudi v K1 dovoljeno pometanje z nogami. Klinč mora biti krajši od 5 sekund. Kick boksarjem je dovoljeno držati nasprotnikov vrat z obema rokama, da lahko izvedejo napad s kolenom. V klinču je dovoljen le en udarec s kolenom.

 

Oprema za kick boks

Za treniranje in tekmovanje v kick boksu potrebujete zaščitno opremo. Ker obstaja možnost kontaktov, je obvezna uporaba ščitnikov za zobe.

Ščitniki za zobe

Narejeni so iz gume in so podobni tistim, ki se uporabljajo v boksu in pri karateju.

Trakovi za roke

Gre za posebne trakove (bandaže), ki so namenjeni zaščiti zglobov pesti. Njihova namen je, da dodatno zaščitijo roke. Takšne bandaže se uporabljajo tudi v boksu.

Rokavice

Ko je pest zaščitena, se obleče rokavico. Rokavice za trening naj bodo večje od 10 unč, saj se tako udarci bolje amortizirajo. Obstajajo različni proizvajalci rokavic. Najboljše so usnjene rokavice, pomembno pa je, da niso poškodovane. Rokavice so odvisne od discipline katero trenirate.

Ščitniki za goleni

Ščitniki za goleni morajo pokriti površino noge pod kolenom do prstov na nogah. Elastični trakovi, s katerimi se ščitniki pričvrstijo na nogo morajo biti funkcionalni, saj se sicer zaradi premikanja ščitnika precej poveča možnost poškodb. Debelina ščitnikov je standardizirana.

Čelade

Obstajajo čelade za trening in za tekmovanja. Tiste za trening pokrivajo večjo površino lica. Zaradi boljšega občutka borcev, se velikokrat na treningu uporabljajo tekmovalne čelade.

Oblačila

Oblačila so razlikujejo glede na disciplino kick boksa. Uporabljajo se krila, dolge hlače, majice brez rokavov in majice s kratkimi rokavi.

Ženski ščitnik za prsa

Ta zaščita se uporablja tako na treningih kot na tekmovanjih.

Ščitnik za genitalije

Tudi supsenzor se uporablja na treningih in na tekmovanjih.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Športne poškodbe pri kontaktnem športu

Borilne veščine ali umetnost bojevanja

BoxenalsKampfkunst