električna gorska kolesa

Električna gorska kolesa

Električna gorska kolesa 2021 – kje so meje razvoja in uporabnosti?

Gorska kolesa so s prihodom na trg uporabnikom omogočila kolesarjenje po prej nedostopnih terenih. Z vgrajevanjem električnih motorjev v kolesa kot pomočnikom za vožnjo, pa se je dimenzija le teh popolnoma spremenila. Električna gorska kolesa so danes najbolje prodajana kolesa na trgu. Generalno sta na trgu dve skupini gorskih koles – polno-vzmetena in klasična z vzmetnimi vilicami.

Razvoj gorskih električnih koles je v zadnjem desetletju izjemno intenziven. Največji premiki pri razvoju mehanske opreme so bili narejeni pri uvajanju in nadgradnji disk zavor, vzmetnih vilic in seveda prestavnih sistemov. Če se ustavimo pri zadnjem, je očitna sprememba v prestavnih razmerjih. Današnja električna gorska kolesa imajo večinoma sprednjo verižnico brez dodatnih prestavnih razmerij medtem ko ima zadnja kaseta npr. 12 prestavnih razmerij. Rešitev omogoča bolj enostavno prestavljanje med vožnjo, saj uporabljate samo eno prestavno ročico.

Električni motorji

Največ pa je novih razvojnih rešitev na področju električnih komponent. Novi ali izboljšani električni motorji ter baterije z vedno večjimi kapacitetami so glavno gonilo razvoja. Električni motorji za električna gorska kolesa so vedno lažji in omogočajo večji navor kot njihovi predhodniki. Opazen je razvojni premik tudi na področju prestavljanja. Menjave prestav v elektromotorju so vedno bolj zvezne in manj opazne. Tudi glasnost motorja je pomemben indikator pri nekaterih posameznikih. Tako najlažji električni motorji že dosegajo težo pod magično mejo 3 kg. Seveda govorimo o najbolj razširjenih električnih motorjih za standardno uporabo. Namreč nekatera posebna električna kolesa uporabljajo tudi posebej razvite motorje za specialne namene. Teža takoh električnih motorjev je že padla pod 2 kg pri čemer pa je njihova zgornja moč zelo omejena.

Če se vrnemo na razširjene električne motorje za ljudem široko dostopna električna gorska kolesa, pa je mejo 3 kg že presegel Bosch-ev motor CK 4 generacije, ki tehta 2,9 kg in zagotavlja 85 Nm navora. Bafang se je približal tej meji z motorjem M500, ki tehta 3,3 kg. V primerjavi z Bosch-evim motorjem pa ima konkretno večji navor 95 Nm. Ima pa Bafang v svojem programu tudi motor M800, ki pa tehta le 2,3 kg, vendar zagotavlja maksimalno 55 Nm navora.

Električna gorska kolesa Crussis

Eno izmed največjih ponudb električnih gorskih koles modelnega leta 2021 ima podjetje Crussis iz Češke. Crussis je mlado podjetje, ki pa se je usmerilo skoraj izključno v razvoj in proizvodnjo električnih koles. V zadnjih štirih letih so naredili preboj z razvojem in dizajnom električnih kolesa za vsakdanjo uporabo. Njihove glavne prednosti električnih koles so inovativen dizajn, zanesljivost delovanja, uvajanje razvojnih novosti, tehnična podpora in seveda dostopne cene. Za modelno leto 2021 so predstavili tudi električna gorska kolesa šestih različnih serij, ki se ločijo po vgrajenih električnih motorjih (Bafang, OLI Šport, Bosch), kapaciteti uporabljenih baterij in različni opremi.

Kot prvi na trgu so ponudili električna gorska kolesa serije 7.6 z možnostjo izbora Panasonic baterij štirih različnih kapacitet – 522 Wh, 630 Wh, 720 Wh in kar 900 Wh. V kombinaciji z Bafang motorjem M400 in baterijo kapacitete 900 Wh vam električno gorsko kolo Crussis omogoča realen doseg do 200 km. V kombinaciji s polnilcem za hitro polnenje lahko Crussis električna gorska kolesa uporabite tudi za daljše eno-dnevne in več-dnevne kolesarke izlete.

Podjetje Crussis je za leto 2021 predstavilo tudi dve seriji gorskih električnih koles 10.6 in 11.6, ki imata vgrajene Bosch CX motorje četrte generacije. Prva serija ima vgrajene baterije kapacitete 500 Wh in druga serija baterije kapacitete 625 Wh.

Električna gorska kolesa pa so v zadnjem času vedno bolj razpoznavna tudi po polnovzmetenih okvirjih in podjetje Crussis je dalo na trg model E-Full 11.6S, ki vsebuje Bosch CX motor četrte generacije v kombinaciji z najmočnejšo baterijo Bosch kapacitete 625 Wh. Ta model predstavlja tudi prelomnico na področju dizajna.

Električna gorska kolesa tako vsako leto razvojno napredujejo in pridobivajo na svoji uporabnosti. Posledično so vedno bolj priljubljeni med ljudmi in prodaja vztrajno raste. Prav tako pa so za okolje neobremenjujoči in v času ”Covid 19” predstavljajo alternativno sredstvo avtomobilom ter seveda tudi priložnost za rekreacijo in spoznavanje čudovite narave naše dežele.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Električna kolesa CRUSSIS