e-kolesa

Električna kolesa za mestno vožnjo

Električna kolesa za mestno vožnjo

Električna kolesa so idealna rešitev za mestno vožnjo in odlična alternativa avtomobilu. Omogočajo nam hitro, varno in okretno vožnjo. Tu je samo nekaj razlogov, zakaj vam bo električno kolo izboljšalo življenje: končno ne boste imeli več nobenih težav z iskanjem parkirnega mesta in počasno vožnjo v prometnih zamaških, elegantno se boste odpeljali po opravkih, v službo ali šolo ter se sproščeno vozili po mestu in pri tem zares uživali v vožnji.

Kako izgleda mestna vožnja z električnim kolesom

Predstavljajte si, da imate danes nek opravek na enem koncu mesta, potem pa ste zmenjeni še s prijateljem na čisto drugi lokaciji. Kako najhitreje priti od točke A do točke B? Z avtomobilom? Z javnim prevozom? Ne! Najboljša rešitev za po mestu je električno kolo.

Prva stvar, ki jo opazite, ko sedete na električno kolo, je, da zjutraj ne obtičite v nobenem prometnem zamašku. Namesto tega se elegantno odpeljete po kolesarski progi. Pri pedaliranju vam pomaga električni pospešek, zato je vožnja veliko manj naporna, kot bi bila z običajnim kolesom.

Recimo, da štartate iz Šiške in se odpravite na Savsko 3A, kjer na EnaA najprej dvignete en paket. Ker imate mestno električno kolo, ki je opremljeno s priročno in prostorno košaro, paket spravite kar vanjo. Mestno kolo ima domet 30 do 35 km/h, zato boste do Savske pripeljali v slabih 10 minutah.

Ko dvignete svoj paket, se odpravite na kavo v center mesta, do Špice za Ljubljanico, kjer ste zmenjeni s prijateljem. Tudi do te lokacije pripeljete v slabih 10 minutah, medtem ko švigate mimo kolone vozil, ki se počasi premika zaradi jutranje konice. Kakšna sreča, da ste avtomobil danes pustili doma!

Po prijetnem klepetu ob kavi se ponovno usedete na svoje električno kolo. In ker vidite, da imate še nekaj časa, se odločite, da skočite še na Ljubljanski grad. Seveda se tja zapeljete s kolesom – povsem brez truda. Na gradu ste že v petih minutah!

Po kratkem predahu na gradu odkolesarite nazaj v Šiško, vmes pa razmišljate o tem, kako lepo bi bilo vzeti električno kolo s seboj na izlet. Še posebej praktična so zložljiva električna kolesa, ki jih lahko pospravite v avto. Ko se odpravite na izlet ali potovanje, ga preprosto zložite in spravite v prtljažnik.

Vikend na Obali v družbi vašega električnega kolesa

Predstavljajte si, da greste za vikend na Obalo in vzamete svoje električno kolo s seboj. Zapeljete se ob morju od Izole do Kopra in med občudovanjem kristalno čistega morja uživate v vožnji. Sproščeno dihate zdravilen morski zrak, medtem ko vam prijetno pihlja … V Kopru se ustavite v najboljši sladoledarni na Obali, nato pa se zapeljete po mestni promenadi. Ogledujete si mestni vrvež in znamenite beneške palače. Na poti nazaj se vam zahoče skoka v morje, zato v Žusterni parkirate svoje električno kolo in se odpravite na najlepšo obalno plažo ta hip. Kakšen super dan!

Kakšne so prednosti električnih koles?

Vožnja z električnim kolesom je zelo podobna vožnji z navadnim kolesom, vendar ima dodaten pospešek električnega motorja, kar prinaša kar nekaj prednosti. Ob vožnji z električnim kolesom se manj utrudimo, vendar študije kažejo, da pri tem opravimo skoraj enako vadbo kot pri vožnji gorskega kolesa, ne da bi imeli občutek, da smo se utrudili. Še vedno lahko namreč poganjamo pedala, kar nam omogoča kurjenje kalorij.

Če niste ravno pristaš vožnje z navadnim kolesom, boste z električnim kolesom poskrbeli za to, da boste konstantno v formi. Kolesarjenje izjemno koristi srčno-žilnemu sistemu, mišicam in izboljšuje vzdržljivost. Ob izboljšanem telesnem zdravju se boste tudi bolje počutili. Z električnim kolesom postane kolesarjenje bolj dostopno – večkrat se boste lahko podali v naravo, na svež zrak. Posledično boste bolje razpoloženi, zmanjšali stres, izboljšali spanec in produktivnost.

Nedvomno je lažje voziti električno kolo kot pa navadno. Še posebej boste zanj hvaležni pri premagovanju klancev in na neravnem terenu. Vožnja bo bolj gladka, s tem pa manjša obremenitev sklepov. Električno kolo lahko vozite z večjo močjo in natančnostjo kot običajno kolo. Če zaradi fizičnih bolečin ne morete voziti običajnega kolesa, bo električno kolo vaš »rešitelj«.

Električna kolesa so odlična alternativa za vožnjo v službo nekaj kilometrov stran in za hitre opravke. V mestih se lahko z njim vozite po pločnikih in kolesarskih stezah ter prečkate parke. Z alternativnimi načini potovanja do cilja bo vaša vožnja zelo verjetno hitrejša od vožnje z avtomobilom, s katerim lahko obtičite v prometnem zamašku. Z uporabo električnega kolesa se zmanjša tudi poraba plina in s tem onesnaževanje, kar pomaga izboljšati kakovost zraka in okolja.

Večina kolesarjev vozi električna kolesa s hitrostjo 15 do 20 km/h, čeprav ta kolesa lahko dosegajo hitrosti tudi do 35 km/h. E-kolesa niso nič bolj nevarna od navadnih, ampak so običajno celo varnejša, saj vam omogočajo, da hitreje pospešite vožnjo, se hitro umaknete s poti in lažje sledite prometu.

Zdaj, ko ste izvedeli vse, kar morate vedeti o električnih kolesih, je povsem možno, da ste začeli razmišljati o tem, kako bi se vaše življenje spremenilo na bolje z električnim kolesom. Preverite ponudbo e-koles na EnaA, kjer vas čakajo najboljša električna kolesa Rks motor, Ms energy, Urbanglide, Xplorer in Trevi. Prav kmalu boste lahko uživali v vožnji z enim od njih.