kaj je športna prehrana

Kaj je športna prehrana

Kaj je športna prehrana?

Športna prehrana je temelj atletskega uspeha. Gre za dobro zasnovan prehranski načrt, ki športnikom omogoča najboljši možni performance. Športna prehrana je mozaik sestavljen iz prave vrste hrane, ki dovaja potrebno energijo, hranila in tekočino, da lahko telo športnika deluje na najvišjem nivoju. Dieta s športno prehrano se lahko sproti prilagaja, odvisno od specifičnih energijskih potreb. Športna prehrana je edinstvena za vsakega človeka in se načrtuje glede na posamezne cilje!
Energija, ki je potrebna za življenje in telesno aktivnost, izvira iz hrane, ki jo uživamo in vnosa tekočine. Makrohranila v naslednjih skupinah hrane oskrbujejo z energijo, ki je potrebna za optimalno delovanje telesa:

Osnovni makronutrienti športne prehrane

Ogljikovi hidrati so najpomembnejši vir energije za človeško telo. Preprosti ogljikovi hidrati vključujejo sladkorje, ki se naravno nahajajo v hrani, kot je sadje in mleko. Polnozrnat kruh, krompir, večina zelenjave in oves so primeri zdravih kompleksnih ogljikovih hidratov. Prebavni sistem razgradi ogljikove hidrate v glukozo ali krvni sladkor, ki napaja energijo v vaših celicah, tkivih in organih. Športna prehrana vzdržljivostnih športnikov temelji na ogljikovih hidratih.

Beljakovine so sestavljene iz verig aminokislin in so bistvene za vsako celico človeškega telesa. Beljakovine so lahko popolne ali nepopolne. Popolna beljakovina vsebuje vse aminokisline, ki jih telo potrebuje in vključuje živalske vire, kot so meso, ribe, perutnina in mleko. Nepopolni viri beljakovin (tipično rastlinske beljakovine) pogosto nimajo ene ali več osnovnih aminokislin. Esencialnih aminokislin telo ne more proizvesti in jih je treba preskrbeti s hrano. Beljakovine igrajo pomembno vlogo pri okrevanju in rasti mišic in imajo v športni prehrani pomembno vlogo.

Maščobe so lahko nasičene ali nenasičene in igrajo vitalno vlogo v človeškem telesu. Nenasičene maščobe veljajo za zdrave in prihajajo iz rastlinskih virov, kot sta oljčno olje in oreški. Nasičene maščobe najdemo v živalskih izdelkih, kot so rdeče meso in mleko z veliko maščobami, kar naj bi povečalo tveganje za nastanek bolezni. Zdrave maščobe zagotavljajo energijo, pomagajo pri razvoju telesa, ščitijo naše organe in vzdržujejo celične membrane. V vsaki šporni prehrani morajo biti zastopane tudi maščobe. Le teh ne smemo popolnoma odstraniti iz jedilnika.

Cilj športne prehrane

Ključ športne prehrane ni samo v količini zaužitih makronutrientov. Zelo pomembno je tudi časovna razporeditev hranjenja in kakovost živil. Ker je z »navadno« hrano težko ali pa skoraj nemogoče potkriti potrebe po določenih hranilih si pomagamo s športno-prehranskimi dodatki. Športno prehranski dodatki nam omogočajo, da telesu v zadostni količini priskrbimo točno tisti element , ki ga v tistem trenutku telo potrebuje. Najpogostejši dodatki v športni prehrani: Beljakovinski praški, rehidracijski napitki, kreatin, aminokisline, BCAA, magnezij, omega 3 itd.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Proteini za ženske

Proteini so po slovensko beljakovine

Beljakovine

Hujšanje