alpinistični čevlji - Kako izbrati alpinistične čevlje?

Kako izbrati alpinistične čevlje?

Za pravilen nakup morate najprej imeti jasno predstavo o tem, kako želite uporabiti čevelj. Od pohodništva do alpinizma – vsak čevelj ima posebne tehnične lastnosti, ki vam omogočajo varno spopadanje z gorskimi aktivnostmi.

Alpinistični čevlji so zasnovani tako, da nudijo podporo in zaščito stopalu. Kaj vse pa vpliva na izbiro alpinističnih čevljev?; materiali, uporabljeni za zgornji del so proti obrabi, da se uprejo drgnjenju ob skale. Za podplat je značilna toga in trpežna spojina; na splošno so različni materiali, uporabljeni za izdelavo tovrstnih čevljev bolj odporni in učinkovitejšo od tistih, ki se uporabljajo za pohodne čevlje.

Poleg tega so ti čevlji običajno združljivi z derezami.  Prisotnost izolacijskega materiala, ki zagotavlja optimalno toplotno izolacijo pri uporabi čevljev na ledu in snegu je zelo pomembna.

Kako pa izbrati najprimernejše alpinistične čevlje za svoja stopala? Preberite nekaj nasvetov!

Kaj vpliva na izbiro alpinističnih čevljev?

Zagotovo je izbira alpinističnih čevljev globoko povezana s terenom, z okoljskimi razmerami in seveda s celotnim kontekstom, v katerem se uporabljajo. Dobro izbran čevelj ne samo, da vam omogoča prijetno preživljanje časa v gorah – torej z udobnimi in zaščitenimi nogami – ampak predvsem pripomore k večji varnosti.

Zato je pomembno, da izberete dobro, pazite na pravo toploto in vodoodpornost, na pravilen upogib podplata in na zanesljivost z uporabo derez, ne da bi pozabili na oporo in zaščito gležnja ter nenazadnje na udobje. Skratka, bistveno je razumeti vrsto dejavnosti, ki jo je treba izvajati in njeno sezono.

Zaradi jasnosti in preprostosti lahko začetno ločimo različne planinske dejavnosti v različnih letnih časih:

  • Plezanje po ledu in mešano plezanje
  • Planinstvo v visokogorju
  • Ferrate in plezanje

Torej, kateri alpinistični čevlji so pravi zame?

Če povzamemo, izbira najboljših planinskih čevljev se začne pri vas in pri vrstah aktivnosti, ki ji načrtujete v različnih sezonah. Ko to predelate, nadaljujte z ocenjevanjem različnih tehničnih lastnosti čevlja. Ne bojte se prositi za pojasnila ali nasvete – lahko nas pokličete na telefonsko številko:  +386 51 66 85 99 in z veseljem vam bomo svetovali in pomagali z nasveti pri izbiri. Pravi alpinistični čevelj pa vam bo zagotovil varnost in zabavo na visoki nadmorski višini!

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Vodnik za turno smučanje

Plezanje – Kako začeti?