Kolesarjenje in posebne zdravstvene težave

Kolesarjenje in posebne zdravstvene težave

Kolesarjenje lahko izboljša tako telesno kot duševno zdravje in zmanjša možnosti za številne zdravstvene težave.

Debelost in nadzor telesne teže

Kolesarjenje je dober način za nadzor ali zmanjšanje telesne teže, saj povečuje vašo presnovo, gradi mišice in kuri telesno maščobo. Če poskušate shujšati, ga je potrebno kombinirati z načrtom zdrave prehrane. Je tudi udobna oblika vadbe, čas in intenzivnost pa lahko spremenite – gradimo ga lahko počasi in ga spreminjamo.

Raziskave kažejo, da bi morali z vadbo na teden porabiti najmanj 8.400 kilojoulov (približno 2.000 kalorij). Stalno kolesarjenje porabi približno 1.200 kilojoulov (približno 300 kalorij) na uro.

Srčno -žilne bolezni in kolesarjenje

Kardiovaskularne bolezni vključujejo kap, visok krvni tlak in srčni infarkt. Redna vožnja spodbuja in izboljšuje srce, pljuča in krvni obtok ter zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

Krepi tudi srčne mišice, zmanjšuje utrip v mirovanju in zmanjšuje raven maščob v krvi. Raziskave tudi kažejo, da so ljudje, ki kolesarijo v službo, dva do trikrat manj izpostavljeni onesnaženju kot vozniki avtomobilov, zato se jim izboljša pljučna funkcija.

 

Rak in kolesarjenje

Mnogi raziskovalci so preučevali razmerje med vadbo in rakom, zlasti rakom debelega črevesa in dojke. Raziskave so pokazale, da se zmanjša možnost raka na črevesju. Nekateri dokazi kažejo, da redno kolesarjenje zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojke.

 

Sladkorna bolezen in kolesarjenje

Stopnja sladkorne bolezni tipa 2 narašča in je resna skrb za javno zdravje. Pomanjkanje telesne aktivnosti je glavni razlog, zakaj ljudje razvijejo to stanje.

 

Poškodbe kosti, artritis in kolesarjenje

Izboljša moč, ravnotežje in koordinacijo. Prav tako lahko pomaga pri preprečevanju padcev in zlomov. Vožnja s kolesom je idealna oblika vadbe, če imate osteoartritis, saj gre za vajo z majhnim učinkom, ki skromno obremenjuje.

Ne pomaga posebej pri osteoporozi (bolezni redčenja kosti), ker ni vaja, ki obremenjuje.

Duševne bolezni in kolesarjenje

Stanje duševnega zdravja, kot so depresija, stres in tesnoba, je mogoče zmanjšati z redno vožnjo s kolesom. To je posledica učinkov same vadbe in užitka, ki ga lahko prinese vožnja s kolesom.

 

Stvari, ki si jih morate zapomniti

Kolesarjenje vas lahko zaščiti pred resnimi boleznimi, kot so kap, srčni infarkt, nekateri raki, depresija, diabetes, debelost in artritis.
Vožnja s kolesom je zdrava, zabavna in nizko učinkovita oblika vadbe za vse starosti.
– Se enostavno prilega vaši vsakodnevni rutini z vožnjo do trgovin, parka, šole ali službe.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Kolesarski center Grašca