Plezanje – Kako začeti?

Plezanje – Kako začeti?

Če iščete kondicijo, zabavo in zdravo dozo adrenalina, potem je plezanje vrhunska dejavnost za vas. Čeprav pritegne tudi delež drznežev, v plezanju po skalah lahko uživa prav vsak. Če ste v razumni formi in si zagotovite ustrezno opremo in navodila, lahko tudi vi postanete dober plezalec.

Nasveti za začetek:

  • Poiščite kvalificiranega vodnika
  • Izberite vrsto plezanja, ki ga želite preizkusiti
  • Pripravite se na vzpon
  • Poiščite svojo pot

Poiščite kvalificiranega vodnika

Vaša prva poteza, preden stopite na ploščo je najti kvalificiranega vodnika. Mnogi ljudje začnejo z izkušenimi prijatelji ali pa poiščejo certificiranega inštruktorja.

Izberite vrsto plezanja

Plezanje ima široko paleto disciplin, pri čemer vsaka zahteva različno vrsto opremo in treninga. Vaša izbira sloga plezanja prav tako pomaga določiti kraje in poti, po katerih lahko plezate. Kot začetnik se boste začeli najbrž ukvarjati s plezanjem v zaprtih prostorih ali plezanjem po vrvi na prostem.

Pripravite se na vzpon

Če začnete v telovadnici ali plezate z vodnikom, je običajno potrebna oprema priskrbljena. Nasvet: pred plezanjem vedno preverite opremo – ne glede na to ali jo imate v lasti vi ali jo najamete. Pogosta uporaba neizogibno povzroči nekaj obrabe. Prednost nakupa lastne opreme pa je, da poznate njeno zgodovino.

Izberite pot

Za začetek izberite lažje plezalne poti – najbrž vam bo take svetoval tudi vaš vodnik. Ko osvojite pravilne tehnike in pridobite na kondiciji pa se postopoma odločajte za težavnejše poti.

Oprema za plezanje na Promontana.si

Pri ProMontani boste našli prav vse kar potrebujete za plezanje, ne glede na to ali ste začetnik ali pa že izkušeni plezalec. V svoji ponudbi imajo na voljo produkte vrhunskih blagovnih znamk kot so Chimera, Alpha Sport, Belay Master, Revolver, Dragon, Flighz in seveda DMM. Preverite katere:  čelade, pasovi, sistemi in vzponke, vrvi in zanke, varovalni pripomočki, klini in vijaki, magnezij in vrečke, plezalke in plezalni čevlji, oprema za ferate ter nahrbtnike so pravi za vas!

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Vodnik za turno smučanje

Kako izbrati alpinistične čevlje?