Športne poškodbe pri kontaktnem športu

Športne poškodbe pri kontaktnem športu

Športne poškodbe pri kontaktnem športu se dogajajo pri vseh športih in prav tako pride do poškodb pri kontaktnih športih. Da pa do poškodb ne bi prišlo in bi jih zmanjšali je potrebno upoštevati določena navodila in pa uporabljati primerno zaščitno opremo. Seveda je potrebno tudi dobro spoznat šport, s katerim se želimo ukvarjati.

Vzroki športnih poškodb pri kontaktnem športu

Vzroki športnih poškodb pri kontaktnem športu. Lahko ste zdravi in se ukvarjate z zdravo telesno aktivnostjo in samo eno nepremišljeno ravnanje, se lahko kaj hitro zgodi in se srečate s poškodbami. Pri rekreativnih športih zaradi nepremišljenega ravnanja, lahko športniki trpijo zaradi poškodb, ki jih povzročijo udarci ali stiki s predmeti in stiki z drugimi ljudmi. To so lahko zvini, nategnjene mišice in natrgane vezi. Poškodbe ki jih povzročijo udarci in stiki, se najpogosteje pojavljajo pri kontaktnem športu kot so: MMA, kikboks, thaiboks ter tudi bolj nevarnimi športi, kot je boks. Pogosto se zgodi da stiki z drugimi povzročijo športniku izgubo z ravnotežjem. Zaradi česar se lahko hitro zasuka ali spremeni smer in tako pride do poškodbe vezivnega tkiva. Močan neposreden stik lahko povzroči tudi premik sklepa. V vseh športih pa se lahko poškoduješ, bodisi zaradi travme stika z drugimi igralci, bodisi zaradi prekomerne uporabe ali zlorabe dela telesa.

Vrste športnih poškodb

Vrste športnih poškodb so poškodbe, ki jih povzročijo stiki z drugimi ljudmi ali predmeti. Pride pa lahko do podplutbe, poškodbe glave, bolečine v mišicah, izpah sklepov. Izpadanje ramena je ena najpogostejša poškodba zaradi stika med dvema športnikoma. Poškodbe ki jih povzročijo udarci: poškodbe hrbtenice, poškodbe vezi in kit, lahko tudi zlomi ter poškodbe glave in hrbtenice. Običajno gre za zmerne poškodbe, pri katerih posameznik okreva v manj kot štirih tednih. Okrevanje in pa na daljno zdravljenje pa je odvisno od različnih dejavnikov, kot so starost, razvitost gibal, prehranjevanje, sposobnost regeneracije telesa in še kaj bi lahko naštevali.

Zdravljenje športne poškodbe

Zdravljenje športne poškodbe. Zdravljenje bo odvisno od narave in obsega specifične poškodbe. Poškodbe hrbtenice in glave je treba obravnavati kot nujne zdravstvene primere. Poškodbe vezivnega tkiva, površinske poškodbe kot so ureznine in modrice ter večina zlomov, pa se sčasoma zacelijo. Zacelijo se s pomočjo počitka, ledu in zdravil za lajšanje bolečin.

Preprečevanje športne poškodbe

Preprečevanje športne poškodbe lahko zmanjšamo z znanjem določene tehnike športa, s katerim se želimo ukvarjat. Se pravi nevednost je pri večini ljudi vzrok poškodb. Prevečkrat smo osredotočeni na cilj in ne vidimo širše slike, kaj vse je treba vključit v vadbeni proces, da bi lahko aktivnost ohranili na optimalni ravni. Med pogoste vzroke za poškodbe uvrščamo izvajanje nepravilne tehnike. Prav tako je potrebna poskrbeti za ustrezno športno opremo. Potrebno je pred vsako vadbo dobro ogret telo. Včasih pa lahko vse te pogoje upoštevaš in je že dovolj samo trenutek neprevidnosti in splet nesrečnih okoliščin in pride do poškodbe. Poškodbe so sestavni del kontaktnih športov, vendar obstajajo ukrepi, s katerimi je mogoče zmanjšati verjetnost poškodb.

Zaščitna oblačila

Zaščitna oblačila se pogosto nosijo v nevarnejših športih, da se telo zaščiti pred poškodbami. Pogosto opazimo da se pri kontaktnih športih nosijo za to posebne hlače, boksarske rokavice, obutev za tovrstne športe, ščitnik za zobe, ščitnik za noge (nart in golenico), ščitnik za genitalije ter ščitnik za prsa pri ženskah ali deklicah, zaščitna čelada. Preden se začnete ukvarjati s katerim koli kontaktnim športom, se z njim kar se da dobro seznanite. Treba se je seznaniti s specifikami izbranega športa, kaj ta šport zahteva od našega telesa.

Za vsako športno aktivnost velja

Za vsako športno aktivnost velja upoštevat nekaj osnovnih nasvetov, ki veljajo pred, med in po njeni aktivnosti. Predno pričnete z športno aktivnostjo priskrbite za zadostno hidracijo kot za to, da bo vaše telo spočito. Pred vsakim pričetkom z aktivnostjo telo dobro ogrejte in ga tako pripravite na napore. Ob koncu treninga ne pozabite na sproščanje z razteznimi vajami. Priporočljivo pa je tudi samomasaža s posebnim masažnim valjem. Z masažnim valjem lahko učinkovito povečate pretok krvi, sprostite mišice, povečate gibljivost in zmanjšate možnost nastanka poškodb. Nenazadnje pa ne pozabite in ne izpustite kakovostnega obroka in zadostnega počitka, ki ga lahko dosežete le ob urejenem bioritmu.

Če potegnemo črto, ugotovimo, da so športne aktivnosti zagotovo pomemben del zdravega in aktivnega načina življenja. Več kot se ukvarjamo s športom bolj povečujemo našo moč in tako zmanjšamo športne poškodbe. Vedno pa ostaja kanček tveganje, kar nam pa ne sme odvzeti volje po športu.

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Dobrodošli v svet kickboksa

Borilne veščine ali umetnost bojevanja

BoxenalsKampfkunst