Fotografija - 20 nasvetov za fotografe začetnike

20 nasvetov za fotografe začetnike

Preberite si 20 kratkih fotografskih nasvetov, ki so enostavni za razumevanje in zajemajo vse, od začetniške tehnike fotoaparatov do ustvarjalnosti in kompozicije. Če se še učite fotografirati, vam bodo naši nasveti sigurno prišli prav na vaši poti.

#1 Kompozicija

Če želite posneti privlačne fotografije, se morate ukvarjati s tem, kar počnete. Ne letite samo z avtopilotom. Namesto tega premislite o kompozicije in poskusite narediti svoje fotografije čim boljše.

To se začne s poznavanjem osnov dobre kompozicije fotografij. Ne odrežite pomembnih delov motiva z robom okvirja. Naj bodo vaša obzorja enaka in poskusite odpraviti motnje na fotografiji s prilagajanjem kompozicije. Preverite ali ima vaša fotografija smiselno ravnotežje in preprostost. In če fotografija ob prvem poskusu ne izgleda dobro, nadaljujte z eksperimentiranjem, dokler vam ne uspe.

#2 Za začetek uporabite fotoaparat, ki ga že imate

Na trgu je na voljo nešteto fotoaparatov, objektivov in drugih dodatkov. Vsak fotoaparat in objektiv pa je najboljši za svoj namen.

Najprej se osredotočite na vaše ustvarjalne sposobnosti in poznavanje nastavitev fotoaparata. Ko boste ugotovili, kaj bi radi slikali pa se začnite zanimati za tisto, kar potrebujete za najboljše fotografije! Pri izbiri vam bomo z veseljem priskočili na pomoč.

V ponudbi imamo najbolj priznane blagovne znamke fotoaparatov kot so Nikon, Canon, Sony, Olympus itd ter tudi vso pripadajočo opremo in najrazličnejše objektive.

#3 Preučite nastavitve fotoaparata

Nastavitev fotoaparata je veliko in potrebno je nekaj vaje, da jih pravilno nastavite, še posebej kot začetnik. Tudi napredni fotografi ne bodo vedno naredili vsega popolno. Vendar se je vredno naučiti, kako pravilno nastaviti vaš fotoaparat in katere nastavitve fotoaparata so najpomembnejše, da boste imeli najboljše možnosti, da posnamete želene fotografije.

Najprej poskusite vaditi z nastavitvami fotoaparata, ki niso popolnoma samodejni. Ničesar se ne boste naučili, če vaš fotoaparat sprejema vse odločitve namesto vas. Sprva boste morda zmedeni, a upajmo, da vam bodo članki o zaslonki, hitrosti zaklopa in ISO dali izhodišče za dober začetek. To so tri najpomembnejše nastavitve v vsej fotografiji.

Poleg zaslonke, hitrosti zaklopa in ISO se naučite, kako pravilno izostriti fotografije tako, da vadite z različnimi načini samodejnega ostrenja. Priporočamo, da ne uporabljate ročnega ostrenja, razen, če je tako temno, da samodejno ostrenje ne deluje.

Nazadnje, fotografirajte v RAW formatu, če želite urejati svoje fotografije ali mislite, da obstaja možnost, da jih boste urejali v prihodnosti. JPEG so videti dobro izven fotoaparata, vendar imajo datoteke veliko manj prostora za naknadno obdelavo (če niste prepričani, posneti RAW+JPEG fotografije in jih primerjajte).

#4 Ne pretiravajte s poudarki

Ko izbirate nastavitve fotoaparate, je ključnega pomena, da se izognete preosvetljevanju poudarkov na fotografiji. Razlog? Na belih območjih fotografije je preprosto nemogoče obnoviti kakršne koli podrobnosti.

Precej enostavno je ohraniti poudarke nedotaknjene. Toda tukaj so čas zaklopa, zaslonka in ISO prav tako pomembni. To so edine nastavitve fotoaparata, ki neposredno vplivajo na svetlost fotografije (seveda, če zanemarimo nastavitve bliskavice). Cela kompenzacija osvetlitve – sama po sebi pomembna nastavitev – pove, da vaš fotoaparat spremeni eno ali več od teh treh spremenljivk.

Ko fotografirate, glejte zaslon fotoaparata in preverite, ali je osvetlitev prekomerna. Če je, morate najprej znižati svoj ISO na osnovno vrednost (običajno 100). Če je že tam, uporabite hitrejšo hitrost zaklopa.

#5 Bodite pozorni na svetlobo

Verjetno je najpomembnejši del fotografije svetloba. Če fotografirate z dobro svetlobo, ste naredili zelo velik korak k dobri fotografiji. Toda – kaj zares je dobra svetloba? Ni čisto vse v sončnih zahodih.

Tukaj je pogosto cilj uravnotežiti intenzivnost svetlobe med motivom in ozadjem. Tudi, če fotografirate neverjeten sončni zahod, lahko fotografijo uniči popolnoma temno in silhuetno ospredje.

Najlažje to rešite tako, da pazite na smer in mehkobo svetlobe. Če je svetloba premočna, lahko na motivih pride do slabih senc, kar je še posebej težava pri portretni fotografiji. Če svetloba prihaja iz neprijaznega kota, si oglejte, kaj lahko storite, da premaknete vir svetlobe (v studiu) ali premaknete motiv (na prostem) – ali počakajte, da je svetloba boljša (pokrajinska fotografija).

#6 Vzemite si čas

Pri fotografiranju je enostavno narediti napake, če niste previdni. Najboljši način za to je, da se malo ustavite in si vzamete čas, kadar koli je to mogoče – zlasti, ko se začnete učiti fotografiranja.

#7 Premikajte svoje noge!

Med fotografiranjem se je enostavno zatakniti na enem mestu. Ne pasti v to past. Namesto tega premikajte svoje noge (ali stojalo) kolikor je mogoče. Povzpnite se na stvari, spremenite višino fotoaparata, hodite naprej in nazaj, naredite vse, kar morate storiti – vendar se premikajte!

#8 Naučite se uporabljati stojalo

Stojala so eden največjih izumov v fotografiji. Vsa odpravljajo eno najzahtevnejših težav – pomanjkanje svetlobe. S stojali lahko snemate več minutne osvetlitve in posnamete tudi temne podrobnosti, ki so človeškemu očesu nevidne. Tudi pri svetlejših prizorih stativi izboljšajo stabilnost vaše kompozicije in vam pomagajo posneti boljše fotografije.

#9 Naučite se uporabljati bliskavico

Bliskavice niso namenjene le temnim okoljem. Ne nas narobe razumeti – odlični so, če potrebujete dodatno svetlobo. Vsi, ki že poznate bliskavice, boste presenečeni nad kakovostjo fotografij npr. različnih dogodkov. To je najlažji način za doseganje dobrih rezultatov, ne da bi mogoče dejansko vedeli, kaj počnete. Prav tako so odlične za zapolnitev neželenih senc na motivih in portretih.

#10 Očistite lečo fotoaparata

Veliko ljudi hodi naokoli z umazanim in prašnim objektivom. To je najlažji način, da 100% snemate zamegljene fotografije.

Seveda malo prahu ne bo škodilo; niti na sliki ne bo viden. V notranjosti vsakega objektiva so majhni delci prahu, ki jih je nemogoče očistiti, ne da bi več leč razstavili – in nimajo nobenega vpliva na fotografijo.

Govorimo o lečah, ki nikoli niso bile očiščene, o umazaniji in prstnih odtisih, ki jih že stoletja niste odstranili. Naredite si uslugo in si zagotovite krpo iz mikrovlaken in raztopino za čiščenje leč. Vzemite jih s seboj na izlete in jih uporabite vsaj enkrat na teden.

#11 Ne uporabljajte poceni filtrov

Drugi najlažji način, da 100% časa dobite zamegljene fotografije, je uporaba poceni filtra na sprednji strani objektiva

#12 Naučite se osnove obdelave

Obdelava ni zelo visoko na seznamu tipičnega fotografa, vendar bi verjetno morala biti. Včasih se lahko s pravilno naknadno obdelavo dobra fotografija spremeni v nekaj zares izjemnega.

Ko uporabljate naknadno obdelavo, lahko hitro pretiravate, zato je najpomembnejše, da poskrbite, da noben od vaših popravkov ni trajen.

#13 Varnostno kopirajte svoje fotografije

Skoraj vsak fotograf, je vsaj enkrat v življenju izgubil nekaj pomembnih fotografij. Ne dovolite, da se to zgodi vam.

Za začetek shranite varnostne kopije vsake vaše fotografije. Vaših fotografij nikoli ne smete shraniti samo na en trdi disk hkrati, ker se bo vaš trdi disk sčasoma pokvaril. Ni vprašanje, če, ampak kdaj.

#14 Organizirajte se

Ne glede na to, ali ste organizirani ali ne, je zelo pomembno, da je vaše fotografije enostavno najti. Ne gre samo za pospešitev vašega delovnega procesa; če se ne spomnite, kako ste organizirali svoj trdi disk, boste morda na koncu izbrisalo mapo, ki vsebuje pomembne slike, ne da bi se tega zavedali.

#15 Poskusite kaj novega

Bolj, ko eksperimentirate s fotografije, bolj zanimiva postaja. Enostavno je pasti v rutino in vedno znova fotografirati podobne fotografije – in s tem ni nič narobe, pomembno pa je tudi, da občasno poskusite kaj novega.

#16 Spoznajte druge fotografe

Srečanje z drugimi fotografi je eden najboljših načinov za nadaljnje učenje in izboljšanje, bodisi za navdih ali nasvet.

#17 Izboljšajte svoje šibke točke

Če še vedno poskušate razmišljati o hitrosti zaklopa, zaslonki in ISO, je lahko skušnjava, da se vrnete nazaj v samodejni način, namesto da bi vadili tisto, česar ne razumete lahko velika napaka.

Najboljši način za izboljšanje fotografij je, da analizirate tisto, česar še ne razumete in nato porabite potreben čas, da se tega naučite. To velja predvsem za fotografe začetnike, ki se seveda lahko največ naučijo, a tudi za strokovnjake bi bilo dobro, če upoštevajo ta nasvet.

#18 Poglejte svoje stare fotografije

Obstaja veliko razlogov, zakaj so vaše stare, neuporabljene fotografije nekatere najbolj dragocene v vašem portfelju.

Najprej vam pomagajo odpraviti svoje šibke točke. Samo vprašajte se, zakaj so vaše slabe fotografije v povprečju slabe? Morda ste nagnjeni k napačni izostritvi, preveč svetlobe oz. senc, morda nerodno komponirate itd. Vse to so zelo koristne informacije, saj vam bodo naslednjič pomagale izboljšati težavo.

#19 Zabavajte se

Fotografiranje naj bi bilo zabavno. Tudi profesionalni fotografi so se odločili za to kariero, skoraj brez izjeme, ker uživajo v fotografiji. Ne dovolite, da ta iskra ugasne.

#20 Veliko slikajte in eksperimentirajte

Praksa, praksa, praksa! To je namig, ki vas bo popeljal naprej v kateri koli veščini, ne samo v fotografiji. Fotoaparati so zapleteni. Tako je tudi programska oprema za naknadno obdelavo in taka je (morda še posebej) ustvarjalna stran fotografije.

Več ko eksperimentirate in več fotografij posnamete, boljše bodo vaše fotografije!

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Električna kolesa za mestno vožnjo

Prenosne klime za hitro osvežitev

S televizorjem na svetovno prvenstvo

9 razlogov za nakup športne ure