Baterije za prenosnike

Baterije za prenosnike

Baterija zagotavlja, da prenosnik lahko deluje brez priključitve na električno omrežje. Prenosni računalniki so opremljeni z različnimi vrstami baterij, ki se razlikujejo po teži, velikosti ali vzdržljivosti, tj. času delovanja prenosnika.

 

Kapaciteta baterije

Kazalnik zmogljivosti baterije je količina vatnih ur (Wh) – teoretično, višja kot je številka, dlje bo prenosnik zdržal brez dodatnega napajanja. Za majhne, ​​energetsko učinkovite prenosnike je standardna kapaciteta približno 30-40 Wh. Običajni prenosniki imajo kapaciteto v razponu od 45 60 Wh, zmogljivi pa celo 70 Wh in več.

 

Število celic

Baterija je sestavljena iz celic, ki izgledajo kot baterije za svinčnike – več kot je celic, boljša je zmogljivost baterije. Baterije imajo lahko od 3 do 12 celic, najpogostejše so takšne s 6 celicami (za velike prenosnike) in 3 celicami (za enostavne prenosne prenosnike).

 

Par baterij

Izbrani delovni prenosniki ThinkPad ponujajo celo par baterij. Zahvaljujoč tehnologiji ThinkPad Power Bridge lahko taka naprava z enim polnjenjem brez težav zdrži več kot pol dneva. Poleg tega inteligentna funkcija zagotavlja, da lahko vedno zamenjate drugo baterijo, ne da bi morali napravo izklopiti, tako da lahko delate brez prekinitev tudi po tem času.

 

Ocena vzdržljivosti

Oceno življenjske dobe baterije običajno najdete v opisu vašega prenosnika. Ta številka je podobna predpisani porabi v avtomobilu – to je vzdržljivost v idealnih pogojih. Dejanska življenjska doba baterije je običajno za petino do eno tretjino nižja od navedene ocene vzdržljivosti. Nanjo zelo vplivata način uporabe in nastavitve prenosnika.

 

Baterije se sčasoma izrabijo

Baterija deluje po kemičnem načelu in se postopoma obrablja. Sčasoma boste opazili, da baterija prenosnika zdrži bistveno manj kot na začetku. Zato je priporočljivo baterijo zamenjati vsake dve do tri leta, odvisno od stopnje zmanjšane življenjske dobe baterije.

 

Večja zmogljivost pomeni večjo porabo

Največ energije porabijo procesor, grafična kartica in zaslon. Zmogljivejši kot je procesor ali grafična kartica, večja je poraba energije. Velikost zaslona je ključnega pomena: večji kot je zaslon, večje so energetske potrebe zaradi osvetlitve ozadja. Priporočljivo je zmanjšati svetlost in s tem podaljšati življenjsko dobo prenosnika na baterijo.

 

Vgrajene baterije

Baterijo je običajno mogoče odstraniti in zamenjati. Vendar pa so pri tankih in lahkih prenosnikih baterije pogosto vgrajene, da so dimenzije čim manjše, zato jih lahko zamenja le serviser, ker je prenosnik potrebno razstaviti.

 

Učinkovitost napajalnika

Napajalni adapterji imajo različne nazivne moči v vatih (W). Zmogljivejši adapter napolni baterijo vašega prenosnika hitreje, vendar je večji in težji. Obstajajo celo prenosniki s tehnologijo Rapid Charge, ki lahko v 30 minutah napolni kar do 80 % baterije.

 

Priporočilo

Pomislite, ali je za vas pomembnejša življenjska doba baterije ali zmogljivost. Na splošno velja, da višja kot je moč, krajša je življenjska doba baterije. Če nameravate prenosnik uporabljati predvsem v dosegu električnega omrežja, vam ni treba preveč skrbeti glede izbire ustreznih parametrov baterije. V nasprotnem primeru vedno poskrbite, da je zmogljivost baterije čim večja.

Ko se vasa baterija postara, lahko novo poiščete v spletni trgovini OutletShop.

https://www.outletshop.si/Racunalnistvo/Baterije-za-prenosnike-c98c79

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Nasveti za vzdrževanje baterije v vašem MacBooku

Rabljeni prenosniki

Baterije za prenosnike