MacBook baterije

Nasveti za vzdrževanje baterije v vašem MacBooku

MacBooki so računalniki, ki ponujajo številne napredne funkcije, ena izmed njihovih največjih prednosti pa je zagotovo zmogljiva baterija, ki zagotavlja do več ur dela brez polnjenja. Doseganje takšne zmogljivosti pa bo zahtevalo znanje in upoštevanje osnovnih načel pravilnega delovanja baterije. Kako poskrbim za baterijo v svojem MacBooku? Preverite naše nasvete!

 

PARAMETRI BATERIJE V RAČUNALNIKIH MACBOOK

Tako MacBook Air kot MacBook Pro imata litij-polimerne baterije. V primeru prvega je zmogljivost baterije 49,9 Wh, v različici Pro pa 58,2 Wh. Po navedbah proizvajalca naj bi to zagotovilo do 15 oziroma 17 ur brezžičnega brskanja po internetu in do 20 ur gledanja filmov na Apple TV. Seveda življenjska doba baterije ne bo tako dolga za zahtevnejše procese ali večopravilnost. Kljub temu bodo Apple prenosniki zagotavljali dovolj dolg čas delovanja, ne da bi jih morali povezati v omrežje. Če želite dodatno optimizirati čas brezžične uporabe, si oglejte spodnje nasvete za nego baterije vašega MacBooka.

 

SKRB ZA BATERIJO OD PRVEGA POLNJENJA

Za baterijo v vašem MacBooku morate poskrbeti že od samega začetka. Ni vam treba več – tako kot pri starejših napravah – trikrat izprazniti baterijo na nič. Namesto tega poskrbite za ustrezne pogoje, v katerih uporabljate svojo opremo. Ne pozabite, da bo stalna povezava z omrežjem skrajšala življenjsko dobo celice, zato, če je mogoče, odklopite prenosnik iz napajanja.

 

ŠTIRJE UPORABNI NASVETI

NAPRAVE NE IZPOSTAVLJAJTE EKSTREMNIM TEMPERATURAMA

Mnogi od nas ne marajo pretirano visokih ali prenizkih temperatur. Enako je z elektronsko opremo. Večurno izpostavljanje MacBook močni sončni svetlobi, pa tudi dolgotrajna uporaba pri nizkih temperaturah, bo zagotovo vplivala na oslabitev parametrov baterije.

IZVEDITE UMERJANJE BATERIJE

Drug način skrbi za baterijo v vašem MacBooku je, da jo redno umerjate. Umerjanje je postopek, ki ga je enostavno prenašati in ga Apple priporoča kot način za ohranjanje dolge življenjske dobe celice.  Postopek je sledeč:

  1. Popolnoma napolnite prenosnik.
  2. Po polnjenju ne izključujte napajanja še 2 uri (v tem času lahko uporabljate računalnik).
  3. Odklopite napajanje.
  4. Delajte na računalniku, dokler ne preide v stanje spanja.
  5. Pustite prenosnik v stanju mirovanja cca. 5 ur.
  6. Popolnoma napolnite baterijo.

 

Izvedite prvo kalibracijo po nakupu novega Maca, naslednjo pa vsake 3 mesece.

 

PREK APLIKACIJE NADZORITE STANJE BATERIJE

Način za optimizacijo življenjske dobe baterije v MacBooku je tudi nadzor stopnje njegove napolnjenosti in pravilnega delovanja. Obstaja veliko aplikacij za spremljanje baterije, vključno z Zdravje baterije, Watts in CoconutBattery. Z njihovo pomočjo ne boste preverili le stanja napolnjenosti, temveč tudi največjo in trenutno stopnjo praznjenja, število opravljenih ciklov polnjenja ali predviden čas, ki je preostal do praznjenja.

 

PRILAGODITE NAČRT ENERGIJE SVOJIM POTREBAM

Ko svetujete, kako skrbeti za baterijo v MacBooku, je nemogoče izpustiti tako očitne nasvete, kot je zmanjšanje svetlosti zaslona ali skrajšanje časa, potrebnega za izklop. Če trenutno ne potrebujete največje zmogljivosti vašega CPU-ja ali RAM-a, lahko zmanjšate tudi porabo energije na račun zmanjšanja zmogljivosti naprave.

 

POVZETEK

 Učinkovita in dovolj dolga življenjska doba baterije je ena od osnovnih prednosti MacBook Air in Pro. Verjamemo, da boste ob upoštevanju naših praktičnih nasvetov opazili bistveno razliko v dolžini delovanja z enim polnjenjem, hkrati pa podaljšali življenjsko dobo baterije.

Ko se vasa baterija postara, lahko novo za vaš Apple prenosnik poiščete v spletni trgovini OutletShop.

 

https://www.outletshop.si/Racunalnistvo/Baterije-za-prenosnike-c98c79&filter=16

OSTALI ČLANKI PODJETJA

Baterije za prenosnike

Rabljeni prenosniki

Baterije za prenosnike