televizor

S televizorjem na svetovno prvenstvo

Medtem ko je do letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu še nekaj mesecev, je prav zdaj pravi čas za nakup novega televizorja za to priložnost. Še posebej zato, ker začenjajo cene televizorjev padati, saj prihaja nova tehnologija QD-OLED. Bodimo iskreni, ni hujšega kot gledanje napete nogometne tekme na nizkokakovostnem televizorju. Če niste tako tehnološko podkovani, boste morda težko izbrali med najboljšimi televizorji za spremljanje svetovnega prvenstva. Pri nakupu popolnega televizorja za šport je treba upoštevati številne dejavnike, saj običajno prikazujejo hitro premikajoče se slike, ki lahko v najslabšem primeru postanejo razmazane in zamegljene.

Poglejmo si nekatere ključne lastnosti televizorjev, na katere morate biti pozorni, če želite gladko vizualno izkušnjo brez motenj:

Stopnja osveževanja pomeni, kolikokrat vaš televizor osveži sliko na sekundo. Hitrost osveževanja se meri v hercih (Hz) in neposredno vpliva na splošno gladkost slike. Hitrost osveževanja je še posebej pomembna pri gledanju hitro premikajočih se slik. Hitrejša kot je hitrost osveževanja, bolj gladka bo vaša gledalna izkušnja. Najboljši televizorji za šport imajo hitrost osveževanja 120 Hz – zato pri nakupu televizorja za svetovno prvenstvo 2022 dajte prednost tej funkciji.

Odzivni čas se nanaša na to, kako hitro slikovne pike na zaslonu spremenijo barvo. Odzivni časi vplivajo na kakovost slike in zaznano zamegljenost premikajočih se predmetov v posnetku. Če imate televizor s počasnejšim odzivnim časom, boste pogosto naleteli na motnje na zaslonu, kot so bledenje, razmazanost in zamegljenost. Sodobni televizorji imajo širok razpon odzivnih časov, zato je vredno paziti na to specifikacijo, saj lahko močno vpliva na vašo izkušnjo. Poiščite televizor z odzivnim časom 5 ms ali manj. OLED televizorji ponujajo najhitrejše odzivne čase na trgu – celo do 0,1 ms. Rezultat tega je neverjetno gladka slika, ki je jasno opazna pri primerjavah s počasnejšimi alternativami.

Učinek telenovele

Interpolacija gibanja ali “učinek telenovele” je funkcija, ki jo filmska industrija sicer kritizira, saj daje občutek, kot da je bil film posnet s pametnimi telefonom. A na srečo je bila interpolacija gibanja ustvarjena, da bi televizorjem pomagala pri boljšem delovanju pri vsebinah s hitro premikajočimi se slikami. Če gledate nogometno tekmo ali drug šport, je vsekakor koristno, da ta funkcija ostane vklopljena.

Ločljivost se nanaša na fizično število slikovnih pik, ki jih prikazuje vaš televizor. Nasprotno pa je gostota slikovnih pik število pik, ki jih vaš televizor prikaže na palec ali na kratko PPI. Čeprav ima dandanes skoraj vsak televizor z velikim zaslonom ločljivost 4K, vsi nimajo enakega PPI (pikslov na palec). Če želite najvišjo raven ostrine, ne pozabite, da je višji PPI veliko boljši – saj televizor fizično prikazuje več podatkov na manjšem območju. Na koncu ne pozabite na zvok. Kakšna je namreč dobra kakovost slike brez osupljivega zvoka? Gledanje katere koli zabavne vsebine lahko še izboljšate s kakovostnim soundbarom, zato ne skoparite, ko gre za zvočno izkušnjo.

Kaj pa znamka televizorja?

Vsaka znamka ima različne ponudbe in prednosti, čeprav je pri večini na voljo kombinacija poceni, srednje in višjega cenovnega razreda televizorjev, tako da imate vedno na izbiro veliko modelov.

Med najboljše znamke televizorjev leta 2022 vsekakor lahko uvrstimo Samsung, Philips, Sony, Hisense in LG. Samsung televizorji pogosto pridejo na trg z najnovejšimi tehnologijami pred vsemi drugimi proizvajalci. Bili so na primer ena prvih blagovnih znamk, ki je leta 2015 predstavila televizorje s kvantnimi pikami, ki so jih pozneje tržili pod oznako QLED, da bi konkurirali LG-jevim modelom OLED. Samsung se pri TV-jih osredotoča predvsem na modele z osvetlitvijo LED, njihova ponudba pa vključuje široko paleto od vstopnih do vrhunskih 8K televizorjev.

 

Samsund OLED in QLED

Najboljši Samsung televizor, ki ga lahko kupite v času pisanja tega članka, je Samsung S95B OLED. To je prvi Samsungov zaslon, ki uporablja na začetku omenjeno novo tehnologijo, znano kot QD-OLED. Ta televizor temelji na obstoječi Samsungovi tehnologiji OLED z zamenjavo standardnih barvnih filtrov s plastjo kvantnih pik, kar ima za posledico veliko svetlejše barve kot tradicionalni zasloni OLED. V temni sobi prikaže globoke črnine, brez motečega sija okoli svetlih predmetov. Ta model ima dobro največjo svetlost v HDR, tako da izstopajo svetli poudarki. Ta Samsungov prvak je tudi odličen televizor za spremljanje športa in igranje iger. Ponaša se s skoraj takojšnjim odzivnim časom, kar ima za posledico gladko sliko.

 

Philips Ambilight

Če Samsungove modele odlikuje QLED zaslon, so Philips televizorji znani po unikatnem sistemu Ambilight. Tega sistema ne najdemo pri nobenem drugem proizvajalcu televizorjev. Za kaj pravzaprav gre? Philipsova tehnologija Ambilight med uporabo televizorja projicira zaslonske barve na steno za televizorjem. Tako dobite občutek, da ste se popolnoma potopili v dogajanje na zaslonu. Obstajajo Philips televizorji, ki uporabljajo tristranski ali štiristranski Ambilight, odvisno od tega, kaj si želite. Na splošno se Philipsovi vrhunski OLED televizorji veliko osredotočajo na kakovost zvoka, pri čemer imajo največjo zaslugo vgrajeni soundbari Bowers & Wilkins v premijskih modelih. Tu je še podpora za HDR10+ in Dolby Vision, kar pomeni, da Philipsovi televizorji višjega ranga tudi kar se tiče HDR ne zaostajajo.