zobni kamen

Zobni kamen

Kaj je najboljši način čiščenja zobnega kamna?

Zobni kamen na zobeh ni moteč le zaradi izgleda, ampak lahko povzroči tudi kopico težav, kot so slab zadah zaradi kopičenja bakterij, uničenje zobne sklenine, razvoj zobne gnilobe in raznih težav z dlesnimi. Ker je zobni kamen porozna snov, ga hrana in pijača hitro obarvata, zato je lahko zobni kamen rumene ali celo temno rjave barve.

Kaj sploh je zobni kamen?

O tem smo povprašali strokovnjakinjo, ​Nino Kotnik-Travnik dr. dent. Med.

“Zobni kamen je kljub smernicam zdravega prehranjevanja in osveščanju o pravilnem čiščenju zob postal kronična nadloga sodobne družbe. Z njo se spopada vedno več ljudi, ker pa ni sporen samo v estetskem smislu, ampak tudi zelo škodljiv za zdravje zob (zobni kamen povzroči vnetje, krvaveče in otekle dlesni, majanje in izgubo zob, parodontozo, odmikanje dlesni ter celo tanjšanje čeljustne kosti,), dlesni in sistemsko zdravje je pomembno vedeti, kako nastane in kako se njegov nastanek prepreči.

V ustih imamo številne bakterije, nekatere izmed njih imajo sposobnost pritrjevanja in te se mešajo s slino, odmrlimi celicami in ostanki hrane in tvorijo plak ali mehke zobne obloge. Če te ne odstanimo, se nanje vežejo minerali iz sline in nastane zobni kamen. Ta praviloma nastaja na težje dostopnih delih (ker so težja za čiščenje) in ob izvodilih žlez slinavk.

Za nastanek kamna so torej ključne mehke obloge, zato je ključno, da imamo res temeljito zobno higieno. Poleg ščetke je nujna nitka ali medzobna ščetka, lahko tudi čopasta ščetka ali celo ultrazvočna (vsaka ni dobra), ki res učinkovito odstrani zobne obloge. Ob vsem tem pa je ključnega pomena prehrana, ki je zaradi današnjega tempa vse preveč procesirana in temelji na ogljikovih hidratih (sladkarije, izdelki iz bele moke), ki so ključni za nastanek zobnega kamna, poleg sladkih in gaziranih pijač in seveda kajenja. ”

Kako očistimo zobni kamen?

Če želimo ukrepati proti zobnemu kamnu, lahko najdemo kar nekaj napotkov in nasvetov kako si pomagati sami. Nekateri svetujejo umivanje zob z dodano sodo bikarbono, ki deluje rahlo abrazivno in naj bi pri tem pomagala. Pomagala naj bi tudi uporaba antibakterijske ustne vodice, vendar gre tu bolj za preventivo proti nastanku zobnega kamna. Prav tako naj bi na zmanjšanje bakterij v ustih in pojav zobnega kamna vplivalo pitje zelenega čaja.

Kaj pa o čiščenju in preprečevanju pravi strokovnjakinja?

“Nekateri se poslužujejo tudi domačih metod odstranjevanja z grobimi predmeti, sodo bikarbono, limono in podobnim, a previdno, saj lahko s tem zobem naredite le še večjo škodo. Brez posledic za zobe zobni kamen namreč res učinkovito odstrani le ultrazvočna konica, ki jo imamo v zobozdravstvenih ordinacijah. Po odstranitvi zobe še spoliramo, da je površina resnično gladka in zobne obloge težje ahderijajo nanjo. Če bo higiena potem brezhibna, se tudi kamen ne bo mogel nabirati.”

Torej, če se želimo znebiti zobnega kamna, ukrepajmo preventivno. Naša prehrana naj bo polnovredna rastlinska, izogibajmo se sladkorju in beli moki ter sladkim pijačam, najbolj pomembno pa je seveda pravilno umivanje zob in skrb za higieno ust. Tako zelo zmanjšamo možnost za nastanek zobnega kamna. Ko pa se zobni kamen že pojavi, je morda res bolje čiščenje prepustiti strokovnjaku.

Vir: healthline.com Nasvete in strokovno mnenje je prispevala: Nina Kotnik-Travnik dr. dent. Med.